Suriyeliye telafi değil tam eğitim  

Suriyeliye telafi değil tam eğitim  

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz “Kendi evlatlarımıza hangi eğitimi veriyorsak Suriyelilere de onu vereceğiz” dedi. Yılmaz, geçici eğitim alanların da vatandaşlarla aynı okula gitmeleri gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’de eğitim çağında bulunan 850 bin Suriyeliden 483 binine bu imkanın sağlandığını belirterek “Önümüzdeki dönemde de Suriyelilerin tamamını kendi eğitim sistemimize alacağız. Kendi evlatlarımıza hangi eğitimi veriyorsak onlara da o eğitimi vereceğiz” dedi. 

Yılmaz, Suriyeli öğrencilerin eğitimi için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek eğitimsiz kişilerin bulunduğu yere risk oluşturacağını söyledi. Bu riskleri ortadan kaldırmak için Türk vatandaşlarına verilen eğitimlerin Suriyelilere de verileceğini dile getiren Bakan Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’ın haziran ayında verdiği talimatla Suriyeli göçmenlerin hepsine eğitim vermeyi amaç edindiklerini belirterek “Suriyelilerin hepsinin bir süre sonra ülkelerine geri döneceği fikriyle, telafi eğitimi kapsamında geçici eğitim merkezlerinden eğitim almalarını sağlıyoruz” diye konuştu. 

Geçici eğitim merkezlerinde eğitim alan öğrenci sayısının 302 bin olduğunu söyleyen Yılmaz “Benim evladım ilkokula, ortaokula, liseye gidiyorsa, Suriyelilerin de gitmesini istiyoruz. Nerede Suriyeli varsa lütfen ilçe milli eğitim müdürlüklerimize, okul müdürlüklerimize gitsinler. Çocuklarını okula kaydettirsinler” dedi. Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okuyan Suriyeli öğrenci sayısının geçen yıl 50 binin altında olduğunu, bu yıl ise bu sayının 181 bin 193’e çıktığını belirterek “Biz istiyoruz ki bazı illerde ‘Kendi evlatlarımla birlikte okula giden Suriyeli de var’ diyebilelim. Toplam Suriyeli öğrenci sayısı 483 bin. Bu rakam okul çağındaki Suriyelilerin yaklaşık yüzde 50, yüzde 60’ı. Geçen yıllarda bu oran üçte birken, şimdi 3’te 2’ye gidiyor. Ama hala açık var” dedi. -AA

AVRUPA BİRLİĞİ 300 MİLYON EURO VERECEK

Suriyeli öğrencilerin eğitimi için birtakım protokoller yapıldığını kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Avrupa Birliği ile imzalanan protokolle AB’nin Türkiye’ye 300 milyon euro vereceğini söyledi. İlk aşamada 90 milyon euro gönderildiğini belirten Yılmaz “90 milyon euroyu nereye kullanıyorsunuz dendiğinde, 4 bin 200 sözleşmeli öğretmen istihdam ediyoruz. Kitap setinden 490 bin tane alıyoruz. Bin 500 tane Arapça öğretmen istihdam ediyoruz” dedi. Ayrıca Bakan Yılmaz, sömestir ve yaz saati uygulamasının tarım toplumuna göre ayarlandığı ve müfredatta ders saatlerinin yoğun olduğu eleştirilerini de yanıtladı. Bir sistemi kaldırırken mevcut sistemi ve kazanımlarını yıkmamak gerektiğini söyleyen Yılmaz “Eğitim gün sayısını ve ders saati sayısını azaltmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Yaz tatilini kaldırma gibi bir düşüncemiz yok. 1930’lardaki sistemi kullanmaya devam” diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN