Suudi Arabistan'da tarihi 'kucaklaşma': Ambargo kaldırıldı

Suudi Arabistan'da tarihi 'kucaklaşma': Ambargo kaldırıldı

Suudi Arabistan'ın Katar'a ambargoyu kaldırmasının ardından Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani Suudi Arabistan'a gitti. Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Al Sani'yi kucaklaması dikkat çekti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ambargonun kaldırılması sonrası ülkeye gelen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'yi kucaklayarak karşıladı.

Kuveyt ve ABD arabuluculuğunda Suudi Arabistan ile Katar arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlandı. İki ülke arasında kara, deniz ve hava sınırları tekrar açıldı.

Türkiye, Körfez'deki normalleşmeyi memnuniyetle karşılarken, diğer Arap ülkelerinin de benzer kararları alması ve Katar'a uyguladıkları ambargoyu kaldırması bekleniyor.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Körfez'deki normalleşme anlaşması sonrası, 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a indi. Katar Emiri'ni, Veliaht Prens Muhammed bin Selman karşıladı. İki liderin kucaklaşması dikkat çekti.

korfez-de-tarihi-kucaklasma-katar-emiri-nin-13846374-3619-osd.jpg

AL-SAUD: KATAR'LA İLİŞKİLER YENİDEN TESİS EDİLDİ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan al-Saud, zirveye ilişkin "Uçuşların yeniden başlatılması da dahil olmak üzere diplomatik ve diğer bağları yeniden tesis etmek için anlaşmanın uygulanmasını garanti edecek siyasi irade ve iyi niyet vardı" ifadelerini kullandı. 

Saud, Katar'la anlaşmazlıkların sonlandırıldığını ve diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edildiğini söyledi. 

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, 2017'de terörizme destek verdiği gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş; kara, hava ve deniz sınırlarını kapatmıştı. Katar ise söz konusu iddiaları reddetmişti. Kuveyt, Arap ülkeleri arasındaki krizi çözmek için çeşitli girişimlerde bulunmuştu.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasser Al-Muhammad Al-Sabah dün akşam yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Katar'a sınırlarını açacağını duyurmuş ve Suudi Arabistan'ın Körfez krizini sona erdirmek için Katar'a uyguladığı ambargoyu kaldıracağını ifade etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN