TAK kimdir, TAK nedir? Kim yönetiyor? TAK ile PKK farkı ne | TAK'ın saldırıları

TAK kimdir, TAK nedir? Kim yönetiyor? TAK ile PKK farkı ne | TAK'ın saldırıları

Beşiktaş Bursapor maçı sonrası Vodafone Arena'da düzenlenen ve 38 kişinin şehit olmasına sebep olan saldırıyı TAK üstlendi. Peki, TAK kimdir, nedir? TAK terör örgütünü kim yönetiyor? TAK'ın PKK ile bir farkı var mı? TAK'ın amacı nedir? TAK'ın bugüne kadar düzenlediği terör saldırılarını haberimizde bulabilirsiniz...

İstanbul Beşiktaş'ta meydana gelen ve 30'u polis 8'i sivil 38 vatandaşımızın hayatını kaybettiği hain terör saldırısını TAK üstlendiğini duyurdu. Kendilerini Kürdistan Özgürlük Şahinleri olarak tanımlayan (Kürtçe: Teyrêbazê Azadiya Kurdistan) terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmalarından birisi olan TAK, bugüne kadar sivillerin katledildiği çeşitli terör eylemlerine imza attı.

Geçen yıl Ankara'da gerçekleştirilen ve çok sayıda yurttaşın yaşamını yitirmesine sebep olan saldırıları da üstlenen terör örgütü TAK, Beşiktaş Vodafone Arena stadı ve Maçka'da peş peşe gerçekleştirilen iki bombalı saldırıyı da üstlendiğini duyurdu. 

TAK NEDİR, KİMDİR? NE ZAMAN KURULDU? TAK'I KİM YÖNETİYOR?

Temelleri1993 yılında oluşturulan, fiiliyata ise 2004 yılında geçirilen TAK, Türkiye'nin metropellerine, büyük şehirlerine, turistik bölgelerine saldırı düzenlemek ve sansasyon yaratarak maddi manevi tahribat oluşturmak üzerine kurmuştur misyonunu. Askeri hedeflere karşı bombalı saldırı, intihar saldırısı, canlı bomba girişimi türünden ses getirecek eylemler düzenleyen illegal bir örgüttür. 

16-12/11/tak-nedir-kimdir.jpg

TAK örgütlenmesi PKK'nın yıkıcı hain amaçlarını paylaşmakla birlikte, PKK'nın askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) yetersiz bularak eleştirmektedir. Uzantısı olduğu PKK terör örgütünü daha aktif mücadele etmesi konusunda ısrar etmektedir. Terör örgütü TAK mensupları, Türkiye'de infial yaratacak şekilde her yerde terör eylemleri gerçekleştirebileceklerini, suaikast ve bombalama eylemlerinde bulunabileceklerini belirten küstah açıklamarda bulunmuşlardır. PKK'nın uzantısı ve beslemesi olmakla birlikte, kendilerini herhangi bir örgüt ya da kişiye ait olmadıklarını ifade eden terörize örgüt, öncelikli hedeflerinin askeri bürokrasi, ekonomi ve turizm olarak açıklamıştır.

TAK TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNDE MİDİR?

Kendilerini Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) mensubu olarak adlandıran teröristler 2008 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı terör örgütleri listesinde yer almaktadır. 2006 yılında Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından terör örgütleri listesine dahil edildi. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin terörist organizasyonlar listesinde bulunmaktadır. Kalabalık bölgelerde gerçekleştirdikleri bombalı terör eylemleri ile masum halkı katleden terörsit yapılanma TAK Türkiye'nin mücadele ettiği paralel terör örgütleri listesine yeni bir örgüt olarak eklenmiştir.

16-12/11/tak-kimdir.jpeg

TAK'IN YAPTIĞI VE ÜSTLENDİĞİ SALDIRILAR

Örgütün eylemleri genelde turistik bölgelerde yoğunlaşmış, Muğla, İzmir, Antalya gibi şehirlerde eylemler yapmıştır.Bunun yanında çeşitli orman yangınları da örgüt tarafından üstlenilmiştir.

2005 Kuşadası saldırıları: 16 Temmuz 2005'te Kuşadası'nda bir otobüsün patlatılması sonucu 3'ü Türk 2'si turist 5 kişi hayatını kaybetmış, 20 kişi yaralanmıştır.
5 Nisan 2006'da Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul temsilciğine saldırı gerçekleştirilmiştir.
28 Nisan 2006'da Marmaris'te bir oteldeki saldırılarında 2 kişi hayatını kaybetti.
28 Ağustos 2006'da Antalya'da saldırı düzenlemiş ve çok sayıda kişi yaralanmış, 4 kişi hayatını kaybetti.
22 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilen, İstanbul'un Halkalı ilçesinde askeri personel taşıyan otobüse uzaktan kumandalı bombayla gerçekleştirilen ve dört asker, bir sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan eylemi üstlenmiştir.
2010 İstanbul saldırısı: 31 Ekim 2010 tarihinde İstanbul Taksim'de 32 kişinin yaralanması olayını, olaydan 4 gün geçtikten sonra üstlenmiştir. 20 Eylül 2011 Ankara Kızılay’da 3 kişinin ölümüne 34 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı 2 gün sonra üstlenmişlerdir.
23 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı 2 gün sonra üstlenmiştir.
Şubat 2016 Ankara saldırısı: 17 Şubat 2016 günü Ankara Kızılay'da askeri servis aracına bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırıda 28 kişi hayatını kaybetmiştir. TAK, Olaydan 2 gün sonra saldırıyı üstlenmiştir. Bununla birlikte olayın TAK tarafından yapılmadığına dair iddialar da mevcuttur. Buna göre TAK, YPG üzerindeki dikkatleri dağıtmak için bombacının fotoğrafını bir sivilin fotoğrafından montajladığı iddia edildi.
Aralık 2016 Beşiktaş saldırısı: Beşiktaş ile Bursaspor arasında oynanan lig maçının ardından taraftarların stadı boşalttığı esnada çevik kuvvet ekibine yönelik olarak gerçekleştirilen bombalı saldırıda 30'u polis, 8'i sivil 38 vatandaşımız şehit oldu. Türkiye'nin ve dünya kamuoyunun büyük tepki gösterdiği hain terör saldırısını bir gün sonra TAK üstlendi. Saldırılar biri Maçka parkında birisi de hemen stad çıkışında olmak üzere aynı dakika içerisinde iki farklı bombalı eylem ile gerçekleştirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN