Tam zamanında ‘Zeytin Dalı’

Tam zamanında ‘Zeytin Dalı’

ABD’nin son teknoloji silahları ile donattığı YPG’nin bu hevesi Zeytin Dalı Harekatı ile kursağında kaldı. Türkiye’nin başlattığı harekatla aralarında 100 kilometre menzilli füzelerin de bulunduğu silahları kullanmak için eğitim alamayan örgütün planları bozulmuş oldu.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Zeytin Dalı Harekatı Başladıktan sonra ABD’den Türkiye’ye ‘güvenli bölge’ teklifi ve ‘birlikte çalışalım’ mesajları dikkat çekerken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, terör örgütüne verilen silahların toplanması gerekitiğini söyledi. Peki silahlar YPG için ne anlam ifade ediyor? Uzmanlara göre ABD’nin verdiği modern silahlar kurmayı planladıkları terör ordusunun alt yapısını oluşturacaktı. Ancak örgüt bunları kullanma kabiliyetine ulaşmadan Türkiye harekat için düğmeye bastı.

İbrahim Kalın, YPG’ye verilen silahlarla ilgili “Bize defalarca ‘DAEŞ tehdidi ortadan kalktıktan sonra PYD-YPG’ye askeri destek verilmeyecek’ dediler. Şimdi DAEŞ ortadan kaldırıldı. Ancak maalesef askeri yardım, silahlar ve mühimmat bu gruplara gitmeye devam ediyor. Burada sorulması gereken soru şudur; Neden onları hâlâ destekliyorsunuz? DAEŞ tehdidi artık yok. Bu silahları bize karşı veya Araplar, Türkmenler ve diğer Suriyelilere karşı kullanmayacaklarını nasıl biliyorsunuz?” dedi.

Terör örgütünün elindeki silahlar ve sayıları hakkında KARAR’a konuşan savunma sistemleri uzmanları ise önemli tespitlerde bulundu. Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Radar Savunma Sistemleri Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Demirkol, YPG’nin elinde 30 bin kişilik ordu kurulmasına yönelik silah bulunduğuna dikkat çekti. Demirkol, ABD’nin bu açıklamaları daha sonra yalanlamasına rağmen, gönderilen silahların içerisinde sadece uçak ve helikopterler ile nükleer silahlar olmadığına vurgu yaptı.

Demirkol, YPG’nin elinde 100 kilometre menzile sahip füzeler de olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da değindiği gibi, ABD tarafından YPG’ye 4 bin TIR silah yardımı yapıldı. Bunlar içerisinde menzili 100 kilometreye kadar olan orta menzilli füzeler ile kısa menzilli füzeler de var. Ayrıca tank savarlar, uçak savarlar, çok sayıda çeşide sahip uzun namlulu silahlar, binlerce teknolojik donatı var. Tek sorunları bu  geniş donanımı kullanacak eğitimde değiller. ABD tarafından verilen silahlar 30 bin kişilik bir ordu kurulmasına yönelik. Her ne kadar yalanlamış olsalar da verilen silahların hedefi bu.”

Silah ve Savunma Uzmanı Aydın Çetiner de, ABD tarafından YPG’ye verilen silahlar arasında Rus füzeleri olduğunu da kaydetti. Çetiner, Strela-2 adlı füzelerin ABD istihbaratı tarafından satın alınıp YPG’ye iletildiğini kaydederek, “ABD, YPG’ye Stinger yerine Rus yapımı Strela-2 füzelerinden veriyor. YPG’nin elinde 20’ye yakın bu füzelerden olduğu söyleniyor. Verdikleri silahlar arasında Rus malı anti tank silahları da var. ABD’li istihbarat örgütleri gidip bazı ülkelerden bu silahları ve füzeleri alıp da YPG’ye iletiyor. Hatta bu silahların Afrin bölgesine gittiği de daha önce ortaya çıktı” dedi.

BU SİLAHLAR BİR ORDUYU DONATABİLİR

ABD’nin YPG’ye verdiği silahlar arasında en dikkat çekenler ise şu şekilde sıralanıyor; 

* Piyade sınıfı ağır makineli tüfekler. 

* Doçka olarak tabir edilen tekerlekli ağır makineli tüfekler. 

* Lazer güdümlü anti tank sistemi olan Javelin ile birlikte çeşitli anti tank roketleri. 

* Farklı çapta havan sistemleri. 

* Gece görüş ve hedef işaretleyici dürbünler. 

* Zırhlı personel taşıyıcılar. 

* Çok namlulu roket atarlar. 

* Füze rampaları. 

* MK19 bomba atar. 

* Humwee tipi askeri araçlar.

* İnsansız hava gözlem araçları.

7’NCİ CEPHE HASSA SINIRINDAN

TSK tarafından Suriye’nin Afrin bölgesindeki YPG ve DEAŞ’lı teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı, 5’inci gününe girdi. TSK ve ÖSO’nun Suriye’ye yoğun olarak geçiş yaptığı Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerindeki bazı bölgelerin özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle, gazeteciler ile vatandaşların sınıra ulaşması yasaklandı. Hatay’ın Kumlu ilçesinde ise tank ve zırhlı araçlar dikkat çekti. Askeri kaynaklar, daha önce Kilis ve Reyhanlı sınırı ile Azez’den açılan toplam 6 cepheye ek olarak Hassa ilçesinin karşısına düşen bölgeden bir cephe açıldığını belirtiyor. Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerinin yanı sıra aynı hat üzerindeki Kumlu ilçesinin sınır bölgesinde de itibaren askeri haraketlilik gözlendi. 287 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda Türk savaş uçakları, Kilis’in İkidam köyünün karşısındaki Darmık Dağı ve çevresindeki YPG mevzilerini bombaladı. Bu mevzilerden birinin ise terör örgütünün cephaneliği olduğu bildirildi. Mevzilere aynı zamanda karadan da eş zamanlı olarak top atışı ile destek verildi. Bu sırada sızma girişiminde bulunan 8 YPG’li de öldürüldü.

TSK: İKİ ŞEHİDİMİZİN NAAŞINA ULAŞILAMADI

TSK önceki gün şehit düşen iki asker hakkında açıklama yaptı. Çatışmaların sürmesi ve hava koşulları nedeni ile iki askerin naaşına ulaşılamadığı bildirildi. Yapılan açıklamada dünkü operasyonda 27 uçağın katıldığı hava harekatlarında örgüte ait 47 hedefin imha edildiği, operasyonun ilk 4 gününde öldürülen örgüt mensubu sayısının 287’ye çıktığı belirtildi. 

ZEYTİN DALI’NIN İLK ‘ATAK’I

Zeytin Dalı Harekatı’nın beşinci gününde 8 terörist etkisiz hale getirilirken, harekatta ilk kez görev alan ATAK helikopterleri yerli üretim “Cirit”le terör hedeflerini vurdu. TSK, bugüne kadar en az 260 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Harekatta ayrıca terör örgütlerinin elinden alınan yerlere yenileri eklendi. Toplam 16 nokta ele geçirildi. Bölgeye askeri sevkiyat ise devam ediyor.

*Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden Hatay'a gönderilen tank ve zırhlı personel taşıyıcılar, birliklere takviye amacıyla sınır hattına yönlendirildi. Askeri araçlardan bazıları, huduttaki son kontrollerin yapılmasının ardından Afrin'e sevk edildi. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN