Tatile gelen konut alıyor! Yabancılar pandemi dinlemedi

Tatile gelen konut alıyor! Yabancılar pandemi dinlemedi

Koronavirüs salgını nedeniyle durgunlaşan konut sektöründe, uçuşların yeniden açıldığı ağustostan itibaren satışlar her ay artarak devam ediyor. Tatile gelen yabancıların en çok konut aldığı illerde ise İstanbul birinci, Antalya da ikinci sırada.

Birçok ülke vatandaşı, yatırım, uzun süreli yaşam veya yaz aylarında tatil amaçlı Türkiye'de konut satın alıyor. Bu yıl pandemi nedeniyle mart-temmuz ayları arasında uluslararası uçuşların durdurulması nedeniyle satışların düştüğü sektörde, uçuşların kademeli olarak yeniden açılmasıyla ağustos ayı itibarıyla konut satışları artışa geçti.

EKİM AYINDA YÜZDE 23 ARTIŞ

TÜİK verilerine göre, ekim ayı sonu itibarıyla Türkiye'de yabancılar toplam 31 bin 797 konut satın aldı. Toplam satış pandemi nedeniyle yüzde 13 geriledi. Ekim ayında ise 5 bin 331 konut satıldı. Geçen yılın ekim ayına göre yüzde 23,1 artış gerçekleşti. Türkiye'den en çok konutu, Irak, İran, Rusya, Afganistan, Kazakistan, Kuveyt, İngiltere, Almanya, Ürdün, Azerbaycan vatandaşları aldı.

EN ÇOK SATIŞ OLAN İLLER İSTANBUL VE ANKARA

Yabancıların en çok konut aldığı iller arasında ilk sırayı 14 bin 424 ile İstanbul aldı. İkinci sırada 6 bin 53 konutla Antalya gelirken, diğer iller Ankara; 2 bin 176, Bursa; 1068, Yalova; 1008, Mersin; 994, İzmir; 731, Samsun; 698, Sakarya; 678, Muğla; 613 olarak sıralandı. Ekim ayında Bursa haricindeki bu dokuz ilin tamamında geçen yıla göre yabancılara konut satışı artış gösterdi.

TATİLE GELEN KONUT ALIYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi ve Helmann Construction firması sahibi Selman Özgün, Türkiye'de yabancıların en çok konut tercih ettiği illerin başında Antalya'nın geldiğini belirterek, özellikle Ruslar, Almanlar, İngilizler, İranlılar şeklinde taleplerin sıralandığını anlattı.

Özgün, Antalya'ya yurt dışından tatile gelen misafirlerin geri dönmek istemediğini, bazılarının sürekli, bazılarının da yılın belirli dönemi Antalya'da yaşamak istemesi nedeniyle konut satın aldığını dile getirdi.

AĞUSTOSTAN İTİBAREN ARTTI

Uçuşların yasak olduğu pandemi sürecinde yabancılara konut satış sayısının geçen yıla göre düşüş yaşadığını, uçuşların açılmasıyla satışların ciddi düzeyde arttığını aktaran Özgün, ağustos, eylül ve ekim aylarında Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya'da da yabancıya konut satışının geçen seneye göre artış gösterdiğini dile getirdi. Özgün, Kovid-19 sürecinde de bu artışın devam ettiğini, yabancıların konut alımında Türkiye'ye, özellikle İstanbul ve Antalya'ya ilgisinin sürdüğünü söyledi.

SADECE BAVULUNU ALIP GELİYORLAR

Yeşilin ve ev içerisinde vakit geçirilebilecek alanların daha fazla olduğu projeler üretildiğini belirten Özgün, “Yabancılar çok büyük alanlar istemiyor, 2 artı 1, 1 artı 1 eşyalı daireler talep ediyor. Isıtma, soğutması daha kolay, sabit gideri az, güvenlikli, eşyalı, uğraşmayacağı, zaman harcamayacağı, bu vaktini de tatile ayırabileceği konutları tercih ediyorlar. Yabancı müşterilerimiz sadece bavulunu alıp geliyor" dedi.

'BÜTÜN SİSTEM CEP TELEFONUNDA'

Akıllı ev sisteminde cep telefonu veya bilgisayarından evdeki bütün elektronik cihazlar, ışıklar ve panjurların kontrol edilebildiğini kaydeden Özgün, “Yabancılar için bunun güzel tarafı ülke dışındayken evlerinin güvenliğini kontrol edebiliyor, haftanın belli günleri havalandırabiliyor, belli zamanlarda hırsızlık olaylarına karşı ışıkları açıp kapatabiliyor veya ülkesinden Antalya havalimanına indi, eve gelmeden istenilen sıcaklığa ayarlayabiliyor. Fiyatlar, konut ve bölgesine göre değişmekle birlikte 40 bin eurodan başlıyor ve büyüklük ve özelliklerine göre artıyor" dedi.

 

SON 10 AYDAKİ YABANCIYA KONUT SATIŞI

 

Yılın 10 ayında yabancılara ülke genelinde satışı gerçekleşen konut adedi 31 bin 423 adet olarak gerçekleşti. Bu satışların yüzde 65,2'si İstanbul ve Antalya'dan yapıldı. 

 

Söz konusu dönemde İstanbul'dan 14 bin 424 adet satış yapılırken, yabancıların Antalya'dan aldığı konut adedi ise 6 bin 53 oldu.  İstanbul ve Antalya'yı, 2 bin 176 adetle Ankara, 1.068 ile Bursa, 1.008 ile Yalova, 994 ile Mersin, 731 ile İzmir, 698 ile Samsun, 678 ile Sakarya ve 613 ile Muğla takip etti.

 

İstanbul'da en yüksek satış 2 bin 458 adetle ekimde görülürken, eylülde 2 bin 370, şubatta 1.987, ocakta 1.875 adet konut satıldı. En düşük rakam ise 374 adetle kısıtlama ve yasakların olduğu nisanda gerçekleşti.

 

Antalya'da ise en yüksek satış rakamına 1.018 adetle eylülde ulaşıldı. Kentte ekimde 928, şubatta 805, ağustosta 784, ocakta 762 adet konut satışı görüldü. En düşük satış rakamının görüldüğü ay ise 130 adetle mayıs oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN