TBMM’de 5 partili yarış

TBMM’de 5 partili yarış

İYİ Parti, TBMM Başkanlığı için Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nu aday gösterdi. 22 Kasım’da yapılacak seçimlerde 5 parti de kendi adayları için yarışacak.

TBMM uzun bir süreden sonra ilk kez 5 partili bir yarışa sahne olacak. 22 Kasım’da yapılacak Meclis Başkanlığı için Meral Akşener’in genel başkanı olduğu İYİ Parti de aday gösterdi. TBMM Başkanlığı seçiminde İYİ Parti’nin adayı Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu oldu. Halaçoğlu’nun ismini Akşener’in önerdiğini belirten Parti Sözcüsü Aytun Çıray, şunları söyledi: “Genel Başkanımız Meral Akşener bu şerefli makama yakışır adaylardan biri olarak Kayseri Milletvekilimiz Sayın Yusuf Halaçoğlu’nu önerdi. İYİ Parti Başkanlık Divanı da oybirliği ile Sayın Yusuf Halaçoğlu’na Millet Meclisi Başkanlığına aday olması hakkında tavsiye kararı aldı. Sayın Halaçoğlu bundan onur duyacağını belirtti ve bugün müracaatını yapacak. Türk Milletine hayırlı uğurlu olsun!”

Başbakan Binali Yıldırım da dünkü grup toplantısında Başkanlık için önceki gün adaylık dilekçesini veren AK Partili mevcut Başkan İsmail Kahraman’ın partilerinin adayı olduğunu resmen açıkladı.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, partilerinin İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’in adaylığı için Başkanlık Divanına başvuracakları açıklamıştı.

HDP’den, halen cezaevinde bulunan, partilerinin Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın Meclis Başkanlığı için aday olduğu duyurulmuştu.      

MHP’den ise TBMM Başkanlığı için  İstanbul Milletvekili Celal Adan’ın aday olacağı açıklanmıştı. TBMM İçtüzüğüne göre, başkanlık için bir yasama döneminde 2 kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yıldı. Ancak anayasa değişikliği ile genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildiğinden, ikinci dönem için seçilecek TBMM başkanının görev süresi 3 değil, 2 yıl olacak. İçtüzüğüne göre, siyasi parti grupları Başkanlık için aday gösteremiyor.   TBMM Genel Kurulu’nda, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (367)  üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.      

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak, dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak. Mevcut milletvekili dağılımına göre, TBMM Başkanının üçüncü turda seçilmesi bekleniyor. Genel Kurulda, Meclis Başkanlığı seçimi 20 Kasım Pazartesi yapılacak. Başkanın ilk turda seçilememesi halinde, ikinci ve üçüncü turlar da aynı gün gerçekleştirilecek.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN