TBMM'den ABD ve İsrail'in 'gasp planı'na ortak bildiri: Yok sayıyoruz!

TBMM'den ABD ve İsrail'in 'gasp planı'na ortak bildiri: Yok sayıyoruz!

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ortak imza attıkları bildiriyle, ABD ile İsrail'in 'gasp planı'nı kınadı.

TBMM, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün sunduğu 'Orta Doğu Barış Planı'na yönelik ortak bir açıklama yaparak bildiri sundu. Mecliste grubu bulunan siyasi partiler Kudüs bildirisini imzaladı.

Bildiride, "İsrail Filistin ihtilafına yönelik ABD yönetiminin yayınladığı sözde barış özünde istikrasızlık ve çatışma mahiyetindeki planı yok sayıyor ve esefle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

20-01/29/624d-z8oegpmvqfqwsdqg-1580309397.jpg

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelendirdiği Orta Doğu Planı'nı açıkladı. İsrail lideri Netenyahu ile birlikte kameralar kaşrısına geçen Trump, "Açıklayacağımız planda Kudüs bölünmemiş şekilde tamamen İsrail’in olacak. İsrail için çok şey yaptım. Filistinler için de çok şey yapacağım" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Filistin'in bağımsız devlet olabilmesi için 4 yıllık süre öngördüklerini açıkladı.

Trump, konuşmasının başında, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu.

20-01/29/235899.jpg

Donald Trump, planının, Filistin'e başkenti Kudüs'ün doğusunda bir bölgede yer alan bağımsız bir devlet öngördüğünü ifade etti ve anlaşmanın uygulanması halinde Filistinlilerin bugünkünden 2 kat daha fazla toprağa sahip olacağını savundu.

Plan kapsamında İsrail'in "gelecekte kurulacak Filistin devleti"nin koşullarını müzakere etmeye hazır olduğunu ifade eden Trump, amaçlarının birer ulus devlet olarak İsrail ve Filistin devletlerinin tanınması olduğunu vurguladı.

NETANYAHU'DAN BAE, BAHREYN VE UMMAN'A TEŞEKKÜR

Daha sonra kürsüye gelen İsrail Başbakanı Netanyahu ise Trump'ın sözde Orta Doğu barış planının detaylarını aktardı.

Planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde nitelendiren Netanyahu, ABD'nin sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerini İsrail toprağı olarak tanıyacağını açıkladı.

Netanyahu ayrıca, Trump'ın planına göre İsrail'in, Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdüreceğini de ifade etti.

FİLİSTİNLİ MÜLTECİYE DÖNÜŞ HAKKI YOK

ABD'nin planına göre yaklaşık 6 milyonu bulan Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının olmayacağını da açıklayan Netanyahu, planın bölge barışına büyük katkı sağlayacağını savundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği plan, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN