Tek tip beslenme kış kilolarından kurtarmaz

Tek tip beslenme kış kilolarından kurtarmaz

Diyetisyen Nur Şahin, kış kilolarından kurtulma yöntemlerini KARAR okurları için yazdı.

DİYETİSYEN NUR ŞAHİN | KARAR

Baharın mevsimi, kış dönemindeki hareketsizlik, kronik yorgunluk ve stresin neden olduğu fazla kilolardan kurtulmak için en doğru zaman. Sağlıklı bir kilo için öncelikle vücudumuzdaki vitamin, mineral, hormon dengemiz normal seviyelerde olmalı.

Aksi takdirde sağlıklı kilo vermemiz mümkün olmaz. İlk adımımız bir uzmana başvurarak, kan tahlillerimizi yaptırmak olmalı. Diyete başlamadan önce de hedefler belirlemeliyiz. Hedefleri belirlerken yaşımızı, boyumuzu, kilomuzu ve kronik hastalıklarımızı göz önünde bulundurmalıyız. Hedeflerimize ulaşmak için kısa vadede çözüm aramak yerine süreci uzun vadeye yayarak sürdürülebilir hale getirebiliriz.

Öncelikle, çok düşük kalorili diyetlerden kaçınmalıyız. Organlarımız fonksiyonlarını sürdürmek için belirli miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Gereken enerjiyi alamazsak metabolizmamız aldığımız enerji miktarına ayak uydurur, çalışma gereksinimini düşürür ve metabolizmamız yavaşlar. Diyette elbette besin seçimleri çok önemli, ancak bir besin ya da besin grubunun sağlıklı olması onu sınırsız tüketeceğimiz anlamına gelmez.

DİYETTE BUNLARA DİKKAT

Vücutta açlık ve iştahtan sorumlu olan Leptin hormanını dengelemek önemli. Bunun için; 2 saatten az ya da 6 saatten fazla açlıktan kaçınmalı. Günde 6 saatten az uyumamalı. Oturarak çalışanlar saatlik periyotlarda kısa yürüyüşler yapmalı.

Diyette yağ miktarı, protein ve karbonhidrat kadar önemli. Ne kadar az yağlı olursa olsun fazladan alınan protein kaynakları da vücutta yağ olarak depolanır. Diyette bitkisel kaynaklı yüksek protein içerikli yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulye de yer vermeyi ihmal etmemeli. İçeriği hakkında bilgi sahibi olmadığımız bitki çayları uzman görüşü olmadan hele hele yüksek dozda asla tüketilmemeli. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN