14 Mayıs öncesi 'sosyal' tehlike: Rus troll fabrikaları devrede

14 Mayıs öncesi 'sosyal' tehlike: Rus troll fabrikaları devrede

14 Mayıs sürecine girildiği günden beri siyasetin gündeminden düşmeyen sosyal medyadaki bot hesaplara ilişkin iddialar her geçen gün vahimleşiyor. Bu tehlikeye İYİ Partili Uğur Poyraz kendi yaşadıkları üzerinden dikkat çekti. Poyraz'ın Twitter hesabına bir anda yurtdışı merkezli binlerce bot hesabın eklenmesi, seçim öncesi muhalefete yönelik sosyal medya operasyonu olarak algılandı. Konuyu değerlendiren Ahmet Turan Han, son aylarda Rusya bağlantılı çok sayıda hesap tespit ettiklerini aktardı.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Seçim sathına girildiği günden beri siyasetin gündeminden düşmeyen sosyal medyadaki bot hesaplara ilişkin iddialar artarak sürüyor. Muhalefet trol hesaplar üzerinden siyasi manipülasyon yapıldığına değinirken Twitter'da artan bot hesaplara da dikkat çekiliyor. Konuyla ilişkili tweet atan İYİ Partili Uğur Poyraz, CHP'li Onursal Adıgüzel, Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Nafiz Ünlü ve Datailor Teknoloji'den Ahmet Turan Han ile konuştuk.

Karar'ın sorularına yanıt veren İYİ Partili Poyraz, "Bunlar bizim aşina olduğumuz taktikler. Eskiden bunları FETÖ yapardı, şimdi özne farklı ama mantık hep aynı." şeklinde konuştu. İYİ Partili Poyraz, “Trollerin efendisi, iftiraların prensi, algıların bekçisi Fahrettin Altun yine zekasız kumpaslar peşindesin. Aklınca Twitter’ın ayarlarını bozmak için üstümüze habire bot hesaplar salıyorsun” şeklinde konuştu. Poyraz'ın paylaşımı sonrası Rusya iddiası da gündeme geldi. Rusya'nın sosyal medya üzerinden seçime müdahale ettiği savunuldu. Sosyal medya uzmanı Ahmet Turan Han, "Son aylarda Rusya ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak Türkiye'ye yöneldiğini tespit ettik. Bu hesaplar geçmiş içeriklerini silerek Türkçe içerik üretmeye başladılar. Ayrıca olarak bunun en çarpıcı örneklerini Muharrem İnce'nin söylemlerinin bir anda sosyal medyada trend topic olmasıyla gözlemledik" dedi.

Yaşananlara İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da değindi. Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaşım yapan Poyraz Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a suçlamalar yöneltti. Sahte hesaplar üzerinden kendileri operasyon çekildiğini savundu.

Poyraz paylaşımında Altun'u etiketleyerek “Trollerin efendisi, iftiraların prensi, algıların bekçisi Fahrettin Altun yine zekasız kumpaslar peşindesin. Aklınca Twitter’ın ayarlarını bozmak için üstümüze habire bot hesaplar salıyorsun. Ziya Paşa ne demişti o meşhur beytinde: Sen herkesi kör, âlemi sersem mi sanıyorsun?” dedi.

'RUSYA MÜDAHALE EDECEK İDDİASI GÜNDEME GELDİ'

Poyraz'ın paylaşımı sonrası “Bot hesaplarla muhalefetin sosyal medyada öne çıkması engelleniyor” yorumları yapıldı. ABD ve Avrupa Parlamentosu seçimleri hatırlatılarak Rusya'nın seçime siper saldırı ve sosyal medyaya müdahale ederek 14 Mayıs'a müdahale ettiği iddiaları gündeme getirildi. Yaşananlar sandık yaklaştıkça bot hesaplara yönelik suçlamaların artacağı ve sosyal medya üzerinden muhalefet aleyhine yaratılan olumsuz algının da artacağı ifade edildi.

'MANİPÜLASYONLARLA SEÇİMLERE MÜDAHALE EDİLDİ'

Rusya'nın sosyal medyaya müdahale edeceği iddiası üzerine Karar'a konuşan İYİ Partili Uğur Poyraz şu sözleri söyledi:

"Burada önemli bir konu şu: Pek çok ülkede sosyal medya manipülasyonuyla seçimlere müdahale edildiğini gördük. Cambridge Analytica vb. örnekleri hepimiz biliyoruz. Bu yapılanlar iktidarın işi midir, yoksa mevcut iktidarı kendi menfaatine gören veya onu kendine gebe bırakmak isteyen bir yabancı ülkenin operasyonu mudur; bunu bilecek olan biz değiliz, devletin ilgili kurumları. Ama şunu biliyorum ki biz bugün kendi devletimizin başındakilere bakıp onların böyle işlere kalkışmayacağına inanamıyoruz, bence zaten en acısı bu"

'SAHTE GÜNDEMLERLE BİZİ...'

İktidarın kontrolü kaybettiğini söyleyen Poyraz, bot hesapların muhalefetin görünürlüğünü azaltmayı hedeflediğini söyledi. İYİ Partili Uğur Poyraz, "İktidar olguların kontrolünü yitirdiği için algıları yöneterek bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor. Bot hesaplarla muhalefetin görünürlüğünü azaltmaya, bu hesaplara muhalif kimselere aitmiş görünümü vererek sahte gündemlerle bizi yavaşlatmaya çalışıyor." ifadelerine yer verdi.

poyraz-tweet.png

'TWİTTER GÖZETİM ALTINA ALIYOR'

KARAR'a konuşan İYİ Partili Uğur Poyraz iktidarın, muhalefetin sesini kısmaya çalıştığından bahsederek, "Akıllarınca şunu tasarlıyorlar: Twitter, çok sayıda botun takibe aldığı hesapları gözetim altına alıyor. Onların görünürlüğünü azaltıyor ve hatta bazen spam olarak sınıflandırıp askıya alıyor. Kısacası istiyorlar ki kendimizi gösteremeyelim, sesimizi duyuramayalım." şeklinde konuştu.

Öte yandan sosyal medya sansürüne 'sadece gülüp geçiyoruz' diyen İYİ Partili Uğur Poyraz şu sözleri kaydetti: Kaçırdıkları konu şu ki biz hepimiz artık şerbetliyiz. Gazeteciler, siyasetçiler, hatta sıradan vatandaşlar; hepimiz artık bağışıklık kazandık bu oyunlara. Bize İyi Parti’yi kurdurmamak için ellerinden geleni yaptılar. OHAL şartlarında tüm ülkede teşkilatlandık, partimizi kurduk. Salon vermediler, elektrikleri kestiler, barikatlar kurdular, yolları kapattılar. Partimizin yöneticilerine, ofislerine saldırdılar; hatta Genel Başkan’ımızı en yetkili ağızdan açıkça tehdit ettiler, linçe kalkıştılar. Biz bu tezgahların gerçeğini boza boza yürüdük, sanalına sadece gülüp geçiyoruz.

'MANİPÜLASYONLARLA KUŞATMAYA ÇALIŞAN BİR ANLAYIŞ'

KARAR'ın sorularına yanıt veren CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel konuyla ilişkili şu sözleri kaydetti: Twitter’ı manipülasyonlarla kuşatmaya çalışan bir anlayış var. Ancak bunun geçmişte olduğu gibi yine sonuçsuz kalacağını düşünüyorum. Bu bot hesapları incelediğimizde çoğunluğunun Hindistan ve Pakistan merkezli hesaplar olduğunu tespit ettik. Arkasında şu ülke var demek gerçekçi olmaz ancak bu manipülasyonları ülkemizde kimlerin yaptığını anlamak zor değil. O isimleri herkes biliyor.

CHP'li Adıgüzel, 'yeşil top' olayını hatırlatarak, "Biz bu manipülasyon amaçlı girişimleri anlık olarak Twitter’a bildiriyoruz. Geçmişte “yeşil top” vakasıyla gündeme gelen iktidarın bu kez farklı bir metot ile bu alanda dezenformasyon çabası içerisinde olduğunu görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2023-04-16-at-16-11-24.jpeg

'RUS VE MACARİSTAN BAĞLANTILI HESAPLAR'

Datailor Teknoloji'den Ahmet Turan Han uzun zamandır sosyal medya izlemesi yaptıklarını belirterek bot hesaplara yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ahmet Turan Han, "Son aylarda Rus ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak TR'ye yöneldiğini tespit ettik. Bu hesaplar geçmiş içeriklerini silerek TR içerik üretmeye başladılar. Daha çok anlamsız hashtag paylaşımı yapıyorlardı, tutundurma çalışmaları sırasında. Seçim sürecine girildiğinden beri siyasi içerik üretimi artmış durumda. Bu hesapların bir kısmını Muharrem İnce kampanyaları sırasında gördük, Muharrem İnce'nin söylemleri çok hızlı şekilde trendlere sokuldu bu hesaplar aracılığıyla." şeklinde konuştu.

ahmet-turan-han.jpg

Ahmet Turan Han

Bot hesapların muhalif olan Twitter hesaplarına yöneldiği görüldü. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'ye yönelik konuşan Ahmet Turan Han, "Bir diğer konu bu hesapların toplu halde muhalif accountlara yönelmesi. Muharrem İnce'yi öne çıkaran bazı hesapların geçmişte AK Parti kampanyalarında kullandığını tespit etmiştik. 2021-22'de AK Parti kampanyaların kullanılan bir çok hesap eski içeriklerini silerek ince hesabına dönüşmüş durumda." ifadelerine yer verdi.

2-008.jpg

Dr. Nafiz Ünlü

'BOT HESAPLAR GERÇEK KULLANICILARI ENGELLİYOR'

KARAR'a konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Nafiz Ünlü ise sahte kullanıcıların gerçek kullanıcıları 'iş yapamaz' hale getirdiğini dile getirdi. Nafiz Ünlü, demokrasiye ve haber alma özgürlüğüne zarar verildiğine değinerek, "Bot hesapların artık çok yaygın olduğunu görüyoruz. Twitter günde 1 milyon kullanıcıyı silerek bot hesaplarla mücadele ediyor. Ama bu da yeterli olmuyor. Atılan twetlerin maalesef dörtte biri bot hesaplardan geliyor. Özellikle bu insanların haber alma hakkını ihlal ederken aynı zamanda gerçek kullanıcıların bir konuda görüş belirtmesinin önüne de geçiyor. Sahte hesaplarla gerçek kullanıcılar iş yapamaz duruma düşürülüyor. Bu olay kimler tarafından yapılıyor bu konuda kesin bir şey söylemek oldukça zor. Ama seçimlere çeyrek kala yabancı hacker veya gizli örgütler tarafından yapılıyor olabilir. Bu kim tarafından yapılıyorsa yapılsın ülkemizdeki demokrasiye ve insanların haber alma özgürlüğüne büyük bir zarar verir, ters teper." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN