Karaismailoğlu 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi yaptı

Karaismailoğlu 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi yaptı

Bakan Karaismailoğlu, 'Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi 7'nci Yürütme Kurulu ve Birinci Fazının Kapanış Toplantısı'nda katıldı ve 5G alt yapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi de yapmış oldu. Toplantıda konuşan Karaismailoğlu, bilgi teknolojileri konusunda açıklamalar yaptı.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda düzenlenen 'Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi 7'nci Yürütme Kurulu ve Birinci Fazının Kapanış Toplantısı'nda konuştu. Karaismailoğlu, bakanlık olarak bilişim, iletişim ve haberleşme alanında da yerli ve milli yaklaşımları ön plana aldıklarını bildirdi.

Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün özellikle son yıllarda, ülkelerin ekonomik büyümelerinin alt yapısını oluşturan ve toplumların refah seviyesini artıran önemli bir sektör hâline geldiğini belirten Karaismailoğlu, "2020 yılı sonu itibarıyla, dünyada 7 milyardan fazla mobil telefon aboneliği bulunmaktadır. Mobil internet aboneliği ise dünya nüfusunun yüzde 75'ini aşmıştır. 2025 yılına kadar, küresel bağlantıların yüzde 20’sini 5G teknolojilerinin oluşturacağını öngörüyoruz. Tüm dünyada mobil şebeke işletmecilerinin önümüzdeki beş yıl içinde şebekelerine 1,1 trilyon dolardan fazla yatırım yapması ve bu yatırımın yaklaşık yüzde 80'inin 5G teknolojisine olması bekleniyor. 2025 yılı itibarıyla, dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağı ve bu bağlantıların sadece yüzde 10'unun insanlardan oluşacağı tahmin ediliyor. Yakın gelecekte, her bir kilometrekarede dolaşacak verinin yaklaşık 4 yılda bir 16 kat artacağı tahmin ediliyor. Bu talebi karşılamak üzere, önceki nesle göre 25 kat fazla frekansa ve 2 bin kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyacağız" dedi.

5g.jpg

EDİRNE'DEN KARS'A 4.5G KULLANILIYOR

Karaismailoğlu, Türkiye'nin gelişmesiyle birlikte, vatandaşların teknolojinin imkânlarından artık daha fazla faydalandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Edirne'ye de gitseniz, Kars'a da gitseniz 7’den 77'ye herkesin 4.5G teknolojisini kullandığını göreceksiniz. 2020 yılı sonu itibarıyla, yaklaşık 66 milyonu mobil internet olmak üzere toplam internet aboneliğimiz 82,4 milyonu buldu. Ülkemizde mobil şebekeler üzerinden bağlanan makine sayısı, yani makineler arası iletişim abone sayısı 6,5 milyonun üstünde. 2020 yılında 16,7 milyar liraya ulaşan altyapı yatırımı, bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı. Özellikle pandemi döneminde elektronik haberleşme hizmetinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu süreçte ülkemizdeki güçlü sabit ve mobil altyapılarımızla haberleşme hizmetlerinde önemli bir sorun yaşamadan eğitim, sağlık, iletişim faaliyetlerimizi yürütebildik. Yaşam büyük ölçüde teknoloji yatırımlarımız sayesinde aktı. Dünyada yaşanan bu pandemi süreci, aslında bilgi ve iletişime olan ihtiyacı ve bu ihtiyaca göre sektördeki gelişim hızını da olumlu yönde etkiledi. 2020'de bilişim sektöründe yüzde 15,6 oranında büyüme kaydettik."

5G İNTERNET HIZINI 100 KATA KADAR ARTIRACAK

Karaismailoğlu, dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin, 5G teknolojisine özel bir önem verdiğini belirterek, "5G, kendinden önceki nesillerden farklı olarak internet hızını 100 kata kadar artıracak. Bu süreçte ülkemizdeki, bu teknoloji ve hizmetlerin yerli ve millî imkanlarla geliştirmesine yönelik kamu ve özel sektöre önemli görevler düşüyor. Halihazırda büyük çoğunluğu ithal edilen donanım ve yazılım ürünlerini, kendi imkânlarımızla üreterek ülkemizin ihracatına ve istihdamına katkı sağlamaya devam etmemiz gerekiyor. 2023, 2053, 2071 hedeflerimize ulaşmak için, yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli ürünler üretmeliyiz. Biz, siber güvenliği, millî güvenliğimizin bir parçası olarak görüyoruz. Millî güvenlikle ilgili her alanda olduğu gibi ulusal siber güvenliğimizin sağlanmasında da yerli ve millî ürün, kaynak ve yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması bu açıdan çok önemli" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN