Bilim insanı tarih verdi: Yapay zekanın insanlığı yok etme ihtimali yüzde 10'un üzerinden

Bilim insanı tarih verdi: Yapay zekanın insanlığı yok etme ihtimali yüzde 10'un üzerinden

Anthropic'te görev yapan üst düzey bilim insanı Evan Hubinger, ileri düzey sistemlerin 10 yıl içinde insanlığı yok etme ihtimalini yüzde 10'un üzerinde gördüğünü belirterek süperzekayı kontrol etmek için ellerinde net bir yol haritası bulunmadığını açıkça itiraf etti.

Yapay zeka sektörünün merkez üssü konumundaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji şirketi Anthropic, insanlığın geleceğine yönelik en sarsıcı uyarılardan birine sahne oldu.

Şirketin Hizalama Bilimi Lideri Evan Hubinger, kurumdan istifa eden kıdemli araştırmacı Jacob Coxon'ın çıkışına verdiği yanıtta, yapay zekanın önümüzdeki 10 yıl içinde insan ırkını tamamen yok etme ihtimalini yüzde 10'un üzerinde gördüğünü duyurdu.

Eş zamanlı yayımlanan kapsamlı bir şirket raporu ise süperzekanın yaratacağı ekonomik büyümenin, iş gücü piyasasında çok ciddi sarsıntılara yol açabileceğini gözler önüne serdi.

"SÜPERZEKA, İNSAN HAYATIYLA KUMAR OYNUYOR" ÇIKIŞIYLA GELEN İSTİFA

Kurum bünyesinde yeni nesil yapay zeka modellerinin eğitilmesi alanında uzmanlaşan araştırmacı Jacob Coxon, görevinden ayrıldığını duyurarak teknoloji dünyasında derin bir tartışma başlattı.

Kendi kendini geliştiren otonom sistemler üretmek amacıyla sektör genelinde yaşanan kontrolsüz rekabet yarışının bir parçası olmak istemediğini belirten Jacob Coxon, bu teknolojilerin insan kontrolünden çıkma riskini gerekçe gösterdi.

Yapay zeka şirketlerinin açıkça 'insan hayatıyla kumar oynadığını' savunan kıdemli araştırmacı, sektördeki mühendislerin durumun ciddiyetinin farkında olduğunu vurgulayarak, "Yapay zeka geliştiren insanlar, 10 yılın sonuna kadar hepimizi öldürebileceğine samimi bir şekilde inanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

X PLATFORMUNDA 141 MİLYON KİŞİYE ULAŞAN İTİRAF

Jacob Coxon'un istifa açıklamasını alıntılayan Evan Hubinger, meslektaşının kaygılarına katıldığını teyit etti.

Anthropic Hizalama Bilimi Lideri, kamuoyunu sarsan yanıtında şu ifadelere yer verdi:

"Jacob bu konuda haklı, yapay zekanın tüm insanları öldürebileceğine gerçekten ve samimiyetle inanıyoruz!

Ben şahsen bunun önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 10'dan fazla olduğunu düşünüyorum.

Anthropic'in bunun için elinden geleni yaptığına inanıyorum ancak süperzeka için uyumlandırma sorununu çözmeye yönelik henüz bir planımız yok ve bu konuda net bir şekilde doğru yolda olduğumuzu da söyleyemeyiz."

İKİ FARKLI GELECEK: VERİMLİLİK ARTIŞI MI YOKSA İŞSİZLİK Mİ?

İstifa krizinin hemen ardından Anthropic, "Yapay zeka Amerika Birleşik Devletleri ekonomisini gelecek yıllarda canlandıracak mı?" sorusunu masaya yatıran bir rapor paylaştı.

Şirket, bu süreçte yapay zeka patlamasının ne kadar üretken ya da yıkıcı olabileceğini test etmeye yarayan etkileşimli bir simülasyon aracı geliştirdi.

Oluşturulan ilk senaryoda teknoloji ekonomiye hafif bir destek sunuyor ve çalışanlar üzerinde çok az etki yaratarak büyüme oranlarını yukarı çekiyor.

Diğer senaryoda ise gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) artış gösteriyor fakat işsizlik tırmanıyor; iş gücünün yaklaşık yüzde 14'ü yapay zeka nedeniyle işini kaybederken yerinden edilenlerin yarısından azı yeni bir iş bulabiliyor.

yapay-zeka-insani-ele-gecirir-mi.jpg

MAKROEKONOMİK DÖNÜŞÜM TARİHTEKİ TÜM OLAYLARIN ÖTESİNDE

Geleceğe dönük farklı tablolar; teknolojinin esnekliğine, benimsenme hızına, işçileri destekleme kapasitesine ve işini kaybedenlerin yeni istihdam alanlarına ulaşıp ulaşamayacağına göre şekilleniyor.

Raporda yer alan tespitlere göre mütevazı değişim tablosunda teknoloji sınırlı bir etki alanı yaratırken, ekonominin olağan rotasında ilerlediği görülüyor.

Uç senaryoyu değerlendiren raporda şu vurucu satırlar öne çıkıyor:

"En uç senaryoda, yapay zeka ekonomiyi dönüştürüyor.

Makroekonomik sonuçlar, hem büyüklük hem de değişimin gerçekleşme hızı açısından tarihteki herhangi bir olayın çok ötesine geçiyor."

Şirket hangi sonucun baskın geleceğine dair kesin bir tahminde bulunmazken, teknoloji uzmanları hızlı bir yayılma öngörüyor, ekonomistler ise temkinli bir duruş sergiliyor.

KURUCU ORTAK CLARK: YAYILMA BEKLENENDEN DAHA ZOR OLACAK

Konuya dair dengeli bir yaklaşım ortaya koyan Anthropic kurucu ortağı Jack Clark, Amerikan Ulusal Kamu Radyosu'na (NPR) yaptığı açıklamada sürecin pratik zorluklarına işaret etti.

Jack Clark, sistemlerin gücü ile yaygınlaşma hızı arasındaki farkı şu sözlerle açıkladı:

"Teknolojinin çok çok hızlı ve sürdürülebilir bir hızla gelişmeye devam edeceğini düşünüyorum ancak teknolojinin yayılması muhtemelen insanların düşündüğünden daha zor olacak.

Yani gerçekten çok iyi olacak.

Ancak ekonomiye daha yavaş girecek."

Kurucu ortağın bu değerlendirmesi, teorik yetenekler hızla yükselse bile toplumsal ve kurumsal adaptasyonun zamana yayılacağını teyit ediyor.

11 BİN KİŞİLİK ANKET VE MAAŞLARDAKİ KRİTİK EŞİK

Anthropic tarafından yaklaşık 11 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen geniş kapsamlı anket, halkın teknolojik dönüşüme bakışındaki karmaşık ruh halini yansıtıyor.

Katılımcıların büyük bölümü yapay zekanın genel verimlilikte sıçrama yaratacağını düşünürken, risk altındaki meslek gruplarında ciddi sarsıntılar yaşanmasını bekliyor.

Şirket analizlerine göre büyümenin normal seyrin iki katına çıktığı senaryolarda işsizlik tarihsel aralıklarda kalıyor ve ücretler sektöre göre sabit seyredebiliyor ya da artış gösteriyor.

Buna karşın, dünya ekonomi tarihindeki tüm rekorları geride bırakan olağan üstü bir büyüme ivmesine ulaşılması halinde, çalışanların gelir seviyesi ile istihdam olanaklarının ağır bir darbe alacağı hesaplanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN