Teknolojide Sümerbank sendromu!

Teknolojide Sümerbank sendromu!

Kamu teknoloji şirketlerine finansman yolunda destekler sağlasa da bu kurumların en büyük rakibi konumuna da geldi. Bunun son örneği olarak İçişleri Bakanlığı, tüm belediyeler için otomasyon uygulaması yazdığını duyurdu. Oysa ki bu işi yapabilen pek çok firma var.

GÜVEN ADALI / İSTANBUL

Kamu her ne kadar finansman sağlama yolunda teknoloji ağırlıklı şirketlere destek olsa da özel sektör oyuncularına rakip olması nedeniyle de haksız rekabete neden oluyor. Bunun son örneği olarak, İçişleri Bakanlığı, 20 Eylül 2017’de tüm valiliklere gönderdiği yazıda, Bakanlık olarak belediyeler için Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ve Yönetim Belge Sistemi (YBS) uygulamaları yazdığını, bu uygulamaların belediyeler kanalıyla kullanılması için valilikler kanalıyla tüm belediyelerin bilgilendirilmesini istedi. Bu duyurunun ardından İçişleri Bakanlığı’na itiraz ettiklerini ve yerel yönetimlere bu hizmeti veren pek çok firma olduğunu dile getirdiklerini ifade eden Universal Bilgi İşlemleri Genel Müdürü Mehmet Özyirmidokuz, “Neden bu firmalara danışılmadığını sorduğumuzda alım gücü olmayan belediyeler için bu projenin planlandığını söylediler. Biz de çok uygun fiyata bu hizmeti veren firmaları sıraladığımızda ‘Tamam o zaman biz proje kapsamında bu verileri saklıyoruz’ cevabını aldık” diye konuştu. Fakat gelinen noktada büyük küçük demeden tüm şehirlere bu yazının gittiğini ve stratejik, milli, güvenlik gibi nedenlerle niyetin gizlendiğine işaret eden Özyirmidokuz, “Tabii ki biz sektör oyuncuları olarak bu duruma tepki gösterdik. Bunun haksız rekabetin kaynak israfı hatta emek hırsızlığı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 5 pilot belediye ile çalışmaya başlamışlar. Görüşmeler devam ediyor” dedi. “Biz napıyoruz suç mu işliyoruz?” sorusunu sorarak haksız rekabete itiraz eden Özyirmidokuz, bu şekilde özel sektörün hayatta kalamayacağını vurguladı. “Havelsan ihalesiz iş alabiliyor. Vergi vermiyor. Ben nasıl rekabet edeceğim bu firmalarla” diyen Özyirmidokuz, “Eminim konu sadece bizim sektöre yönelik değildir. Benzer sorunların sağlık sektöründe de yaşandığını biliyorum. Can sıkıcı ve moral bozucu bir hal alan bu umursamaz, kontrolsüz büyüme anlayışından vazgeçmemiz gerekiyor. Devletimizin çağdaş bir devlet gibi Serbest Piyasa ve Yerinden Yönetim anlayışına uygun davranmasını sağlamaya çalışıyoruz.”   

NASIL REKABER EDELİM?

Yerel yönetimlerin daha üçlü olması gerektiğine işaret eden ve devlet tarafından değersizleştirilen, haksız rekabete maruz bırakılan bir ortamda marka haline gelmenin, katma değer üretmenin mümkün olmadığını vurgulayan Universal Bilgi İşlemleri Genel Müdürü Mehmet Özyirmidokuz, “Şayet devlet bizim işimizi yapacak ise biz ne yapacağız? Devlet ile nasıl rekabet edeceğiz?” sorularını yöneltti. Yurt dışında yerel yönetimlerin çok daha güçlü olduğunu hatırlatan Özyirmidokuz, “Bizim yerel yönetimlerimizdeki iş hacminin 100 katı büyüklükteler. Biz serbest piyasa ekonomisine inanan bir firmayız. Standartlar konsun, kamu ihale kanunun uygulanmasını sağlansın. Başka bir talebimiz yoktur” dedi. Özyirmidokuz, “Türksat elemanları kapı kapı gezip Belediyelere uygulama pazarlamıştı. Daha önceki devlet girişimleri gibi başarılı olmamış ve piyasadan geri çekilmişti” değerlendirmesini paylaştı.

AŞIRI MİLLİLEŞME SORUNU

Kamunun teknoloji, yazılım gibi yüksek katma değerli ürünler geliştirmek için özel sektör ile rekabet haline girmesi nedeniyle ‘teknolojide Sümerbank sendromu’ yaşandığına değinen Bilgi Sistemleri CEO’su Bekir Sami Nalbantoğlu, bu nedenle şirketlerin gelişemediğine ve büyüyemediğine değindi. Nalbantoğlu, “Şirketler kendi devletlerine ürün satacak ki ihracat yapmak istediğinde bu ticaretleri referans olarak kullanabilsin. Aksi taktirde bir ürünü o ülkenin kamu kurumları bile almıyorsa neden diğer ülkeler de alsın?” sorusunu yöneltti. Nalbantoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Aşırı millileşerek, millileşmeyi ıskalamayalım.”

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

İçişleri Bakanlığı’nın valilikler aracılığı ile yaptığı duyunun ardından MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter soru önergesi gönderdi. Önergede şu ifadeler yer aldı: 1-Yazılım sektöründe yer alan 20’den fazla firma tarafından üretilen benzer yazılımlar zaten belediyelerde kullanılmakta iken içişleri Bakanlığı’nın yazılım işine girmesinin sebebi nedir? 2-İçişleri Bakanlığı’nın yazılım işine girmesiyle bu sektörde yıllardır faaliyet gösteren firmalar haksız rekabete maruz kalmayacak mıdır? 3- İçişleri Bakanlığı da bu sektörde faaliyet gösterecekse belediyelere de hizmet veren bu firmalar nasıl marka olacaktır, katma değer üretecekler ve nasıl ayakta kalacaklardır? Şayet devlet yazılım işini kendisi yapacaksa bu sektörde ayakta kalmaya çalışan firmalar düşünülmüş müdür?

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN