Terör örgütü YPG'nin lideri Mazlum Kobani için kırmızı bülten çıkarıldı

Terör örgütü YPG'nin lideri Mazlum Kobani için kırmızı bülten çıkarıldı

Adalet Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde yer alan terör örgütü YPG'nin elebaşı Mazlum Kobani için kırmızı bülten çıkardı. Bakan Gül, Kobani'nin ABD'ye giriş yaptığı anda geçici olarak tutuklanması için talepte bulunacaklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da "Hakkında kırmızı bülten olan biriyle görüşme olmaz diye yazılı nota verdik" dedi.

Adalet Bakanlığı, terör örgütü PKK'nın Suriye'de kurduğu YPG'nin başında bulunan Mazlum Kobani hakkında kırmızı bülten çıkardı. Mazlum Kobani ismini kullanan Ferhad Abdi Şahin için 2011 yılında kırmızı bülten çıkarılmıştı. 

 Mazlum Kobani ismini kullanmaya başladığı için Şahin hakkında yeniden kırmızı bülten çıkarıldı. Çıkarılan kırmızı bülten 196 ülkede geçerli.

GÜL: GEÇİCİ TUTUKLAMA İÇİN YAZIŞMA YAPILACAK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Akçakale ilçesinde yaptığı basın açıklamasında, "Mazlum Kobani" kod adlı terörist Ferhad Abdi Şahin hakkında, yargı makamlarınca yakalama ve tutuklama kararı olduğunu, bunun üzerine kırmızı bülten çıkarıldığını
belirtti.

Kırmızı bültenin 196 ülkede geçerli olduğunu ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"ABD de bu kırmızı bülten anlaşmasına uyması gereken ülkelerdendir. Dün itibarıyla da bu konu Dışişleri Bakanlığımız üzerinden ABD'deki ilgili makamlara iletilmiştir. Bu kişinin hakkında kırmızı bülten olduğu için Interpol uygulamasıyla ABD'ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi gerekmektedir. Gerekli hatırlatmalar yapılmıştır. Her iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması olduğu için bu örgüt liderinin iadesi gerekmektedir"

"ABD'ye girdiği anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak" diyen Bakan Gül, "Bu konuyla ilgili hiçbir yazıya gerek kalmadan Interpol'da kaydı olduğu için gereken yapılacaktır. Konu Dışişleri Bakanlığı üzerinden muhataplarına bir kez daha hatırlatıldı" diye konuştu.

 ÇAVUŞOĞLU: ABD'YE NOTA VERDİK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'ye yazılı nota ile hakında kırmızı bülten olan biriyle ABD Başkanı'nın görüşme yapamayacağını bildirdik.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

''Suriye'nin sınır toprak bütünlüğü önemli. Bize yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi önemli. Teröristlerin çekilmesi için takipçisi olacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Buralar Suriye'nin topraklarıdır. Türkiye'de 3,6 milyondan fazla mülteci göçmen var. Bunların evlerine dönebilmesi için gerekli çalışmaları da yapacağız. Büyük bir oyunu bozduk. Bundan sonra da teröristlerden arındırılması ve göçmenlerin dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.

"BAĞDADİ İLE DE GÖRÜŞÜRLER"

Hakkında bir arama olan kırmızı bülten olan teröristle müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. Teröristleri meşrulaştırmaya başladığımız zaman yarın Bağdadi ile de görüşürler. Teröristlerle diyaloğa girmek geleneksel hale geldi. Bunları bir yazıyla nota ile ABD'ye bildirdik, Interpol'ün kırmızı bülteni var diye.''

TRUMP ABD'YE DAVET ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya platformu Twitter'dan ülkeye davet etmesiyle ismi ön plana çıkan 1967 doğumlu teröristin 1990 senesinde örgüte katıldığı biliniyor.

Terörist başı Abdullah Öcalan'ın Suriye'de sözde idari işler sorumlusu olan Şahin, 1997’den 2003’e kadar terör örgütünün Avrupa’daki faaliyetlerinin başında bulundu.

ŞAM YÖNETİMİ 5 KEZ HAPSE ATTI

Teörist, bu tarihten sonra Mahmur Kampına döndü ve burada bir sene faaliyet gösterdi. Ardından Suriye rejimi tarafından 5 kez hapse atıldı ve 2009 yılına kadar zamanın büyük bölümünü hapiste geçirdi.

Sonrasında bölücü terör örgütü PKK'nın operasyonel kollarından olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) sorumlusu yapılan Şahin'in iç savaşın başlamasının ardından Suriye'ye geçti.

Bir ABD komutanının Suriye'de vurulan PKK/YPG mevzisini ziyaret sırasında çekilmiş bir fotoğraf. (Mazlum Kobani-soldan ikinci) 

Kobani, ABD'nin Suriye'deki komutanlarıyla sık sık bir araya geliyordu


Terörist Şahin, bölgede bulunduğu süre boyunca DAEŞ'e karşı mücadelede İran ve ABD ile görüşmeleri yürüttü. DAEŞ'e karşı mücadelede ABD ile ittifak kurulmasını sağlayan Mazlum Kobani, 2014 yılına gelindiğinde Washington yönetiminin bölgede temas kurduğu bir aktör haline geldi.

ABD'nin DAEŞ'le mücadele adı altında bölgeye binlerce TIR'lık silah ve mühimmat yollamasıyla Şahin, önemli bir güç elde etti. Bu güçle Türkiye sınırının da dahil olduğu Suriye'nin kuzeyi Şahin'in yönetimindeki PKK/YPG'nin eline geçti.

Şahin, TSK'nın Amerikan askerlerinin çekilmesiyle başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında Suriye Devlet Başkanı Esad ile uzlaşarak kontrolündeki terörist unsurları Münbiç ve Kobani'den çekerek rejim güçlerine teslim etti.

ÜST DÜZEY TEMASLAR

Mazlum Kobani, Rus ve ABD'li birçok üst düzey isim görüşmeler yaptı. ABD Başkanı Donald Trump da "General Mazlum" dediği terörist için "Nazik sözleriniz ve cesaretinin için teşekkür ederim. En içten saygılarımı lütfen Kürt halkına iletin. Sizi yakın bir zamanda görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" tweet'ini attı.

Rusya da Soçi mutabakatından saatler sonra Şahin ile temas kurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığında üst düzey askerlerden oluşan bir heyet Mazlum Kobani ile telekonferans yöntemiyle bir görüşme yaptı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN