Ticaret savaşında koz oynama sırası Çin’de

Ticaret savaşında koz oynama sırası Çin’de

Küresel ticarette ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı korumacı politika ile Çin’e karşı oluşan dış ticaret açığını azaltmayı amaçlasa da bu yönde atılan adımlar diğer cephenden de karşılık bulmaya başladı.

Trump, ülkesinin fikri mülkiyet haklarına uymadığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde Çin’e 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama ve Çin’in ABD’deki yatırımlarını kısıtlama kararı aldığını açıklamıştı.

ABD’nin en fazla ticaret açığı bulunan ülkeler sıralamasında 2017 yılı verilerine göre başı Çin çekiyor, ikinci sırada ise Meksika bulunuyor. ABD’nin Çin ile olan ticaret açığı, 375 milyar doları buluyor. 9 Mart tarihinde ise ABD Başkanı Trump, “Bugün ABD’nin ulusal güvenliğini korumak için ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergileri getiriyorum. Sınırlarımıza gelen ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulayacağız” dedi.

18-04/03/ekran-resmi-2018-04-03-012658.png

ABD’den gelen bu hamlelere Çin’den yanıt gecikmedi. Çin Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 128 üründe yüzde 25’e varan ek gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi. Vergi uygulamasının ABD’nin 23 Mart’ta Çin’e çelik ve alüminyum ithalatında uyguladığı vergi politikasına karşılık olarak yapıldığı ifade edildi. Çin’in vergi misillemesi planı, ABD’den ithal edilen 977 milyon dolar değerinde kuru ve taze meyve, çelik, şarap dahil 120 ürüne yüzde 15, değeri 1,99 milyar doları bulan domuz eti ve ürünleri ile alüminyum dahil 8 ürüne yüzde 25 ek vergi konulmasını kapsıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN