Tiyatrolar kalıcı vergi indirimi istiyor

Tiyatrolar kalıcı vergi indirimi istiyor

Pandemi sürecinde mali kriz yaşayan 427 tiyatronun bağımsız tiyatrolara destek çağrısı için kurduğu Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 sonuna kadar geçerli vergi indirimini takdirle karşıladı. Yeni bir bildiri yayımlayan inisiyatif, vergi indiriminin kültürel faaliyetlerde kalıcı olmasını talep etti.

Bütün dünyada Kovid-19’un kültür sanat sektöründe yarattığı mali krizin sancıları devam ediyor. Yeni normalleşme süreciyle birlikte her ne kadar sinema, tiyatro salonlarının korona önlemleri çerçevesinde hizmet verilebileceği ilan edilse de, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de salonlar henüz normalleşebilmiş değil. Temmuzdan itibaren ancak 30 civarı salonla hizmet veren sinema sektörünün, Cinemaximum’un 7 Ağustos’ta bütün salonlarını açmasıyla normale dönmesi bekleniyor.

40 BİN İMZA TOPLADILAR

Pandemi sürecinin en çok vurduğu alanlardan bağımsız tiyatrolar ise, marttan beri birçok yardım ve imza kampanyası düzenleyerek ayakta kalmaya çalıştı. Haziran ayında Türkiye’nin dört bir yanından 427 tiyatronun katılımıyla oluşan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’ni kuran bağımsız tiyatrocular, Cumhurbaşkanlığına, Kültür ve Turizm, Maliye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarına, yerel yönetimlere seslenerek ayakta kalabilmek için birçok talepte bulundu. Taleplerin ilk sırasında ise “Kamusal Tiyatrolar KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır” maddesi yer aldı.

Kültür sanat sektöründe yaşanan beş aylık mali kriz sırasında vergi, SSK ödemeleri gibi resmi borçların öteleme dışında bir imkan sunamayan hükümet, nihayet geçen hafta olumlu bir adım attı. Hazine ve Ma
liye Bakanlığı kültür sanat faaliyetlerinde 2020 sonuna kadar KDV oranlarını faturada yüzde 18’den yüzde 8’e, bilet satışında yüzde 8’den yüzde 1’e, stopajı da yüzde 20’den yüzde 10’a düşürdüğünü açıkladı. Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi indirim haberinin ardından dün yeni bir bildiri yayımladı. Pandemi sürecinde vergi düzenlemesi talep ettiklerini hatırlatan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi ‘Tiyatro emekçileri olarak bu düzenlemenin kalıcı olması gerektiğini önemle belirtiyor, gereğinin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Vergi indiriminin kültür etkinliklerinde sürekli hale gelmesini isteyen Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, haziranda açıkladıkları taleplerine destek için 40 bine yakın imza toplamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN