Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği mektup tam metin | 'Çöpe atılan mektuba' gelen tepkiler

Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği mektup tam metin | 'Çöpe atılan mektuba' gelen tepkiler

Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektup gündemin en çok konuşulan konusu. Trump mektubu tam metin ve diğer son dakika gelişmelerini haberimizde bulabilirsiniz. Ankara'dan gelen ilk tepki, Trump'ın mektubuna cevap verilmediği ve çöpe atıldığı bilgisi oldu. 9 Ekim'de yazılan mektuba Barış Pınarı Harekâtı ile karşılık verildiği belirtiliyor.

9 Ekim tarihinde Trump trafaından Erdoğan’a gönderilen ve Beyaz Saray’ın basına sızdırdığı diplomatik nezaket sınırları dışında olan mektup, gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre; Erdoğan da mektuba cevaben Barış Pınarı Harekâtı’nın emrini verdi. İşte yaşanan gelişmeler…

TRUMP’TAN ERDOĞAN’A SAYGISIZ MEKTUP

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekâtı başlamadan önce, 9 Ekim 2019 tarihinde gönderdiği bir mektubu Beyaz Saray yetkilileri basına sızdırdı. Diplomatik nezaket sınırlarını aşan mektupta ağır sözler sarf eden Trump, adeta tehdit içeren ifadelere yer veriyor.

19-10/17/sw.png

Regan, mektubu Twitter üzerinden paylaştı.

Trump'ın Barış Pınarı Harekâtı için ‘Yeşil ışık yakmadım’ açıklamasının ardından birkaç saat sonra sonra Erdoğan'a 9 Ekim'de yazdığı mektubu Fox Business Network kanalından sunucu Trish Regan aracılığı ile sızdırıldı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ABD Başkan Yardımcısı Mile Pence’nin temaslarından önce Washinton - Ankara arasındaki gerilim yükselirken paylaşılan mektupta Trump'ın hadsiz ifadeler kullanması dikkat çekiyor.

Beyaz Saray muhabirleri tarafından teyit edilen 'zaman' ayarlı mektupta şu ifadeler geçiyor:

''Sayın Başkan, İyi bir anlaşma için çalışalım. Binlerce kişinin katledilmesinden sorumlu olmak istemiyorsun, ben de Türkiye’nin ekonomisini mahvetmekten sorumlu olmak istemiyorum ve ederim de. Pastör Brunson konusunda sana bir örnek sunmuştum.

19-10/17/ehbmdvlw4aik3it-1571296345.jpg

Sorunlarının bazılarını çözmek için çok çalıştım. Dünyayı hayal kırıklığına uğratma. Harika bir anlaşma yapabilirsin. General Mazlum seninle müzakere etmek istiyor ve geçmişte hiç vermediği tavizleri vermeye niyetliler. Bana gönderdiği bir mektubun bir kopyasını gizli olmak kaydıyla iliştiriyorum.

Bunu doğru ve insani bir yolla yapabilirsen tarih senden yana olacaktır. Eğer iyi şeyler olmazsa seni sonsuza dek şeytan olarak göreceğim. Sert bir adam olma. Seni daha sonra arayacağım.''

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

AZİL SÜRECİ VE SURİYE TEPKİLERİNE KARŞI DİKKAT ÇEKEN HAMLE

Başkanlık kampanyasını sürdürürken azil süreciyle karşılaşan Trump'ın, Suriye'den ABD askerlerini çekme kararı ve Türkiye'nin operasyonuna karşı çıkmama eğilimi sebebiyle içerden artan tepkilerle köşeye sıkıştığı yorumları yapılırken, Trump giderek harekâta karşı mesajlar veriyor. Bir taraftan da Türkiye’nin terörle mücadelesi ile ilgili destek mesajları veren Trump’ın mektubunun sızdırılması Ankara'nın ikna edilmesi ve içerideki tepkilere dönük bir hamle olarak yorumlanıyor.

TRUMP’IN MEKTUBU ÇÖPE ATILDI

Söz konusu mektuba ilişkin Beştepe’den açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, 9 Ekim'de yazılan mektubun, aynı gün başlayan Barış Pınarı Harekâtı'nın ardından çöpe atıldığını belirtildi. Açıklamada bu mektuba verilmiş en net yanıtın 9 Ekim’de başlayan Barış Pınarı Harekâtı olduğu vurgulandı.

CNN Türk'te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının açıklaması şöyle:

9 Ekim’de yazılan bu mektup Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reddedilerek çöpe atıldı. Bu mektuba verilmiş en net cevabın da 9 Ekim’de başlayan Barış Pınarı Harekâtı oldu. Trump’ın bu tarz tekliflerinin geçerli olmadığını, arabuluculuk teklifi ile Erdoğan’a bir şey yaptıramayacağını görmüş oldu.

CUMHURBAŞKANI VE TÜRKİYE, GEREKEN CEVABI 9 EKİM'DE VERMİŞTİR

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektuba ilişkin yetkili resmî makamlar tarafından yapılan açıklama olmadığını vurgulayarak, bu tür tavırların Türkiye'ye karşı üstenci bir dil, harekata karşı yapılan kınamalar, eleştiriler olduğunu aktardı. Gül, tüm bu üsluplara karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 9 Ekim saat 16.00'dan itibaren gereken cevabı verdiğini belirtti.

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: HİÇ ALIŞIK OLUNMAYAN TÜRDE

Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği, Suriye'ye yönelik herhangi bir operasyonun başlatılmaması çağrısını içeren mektubun ardından açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Bu tip bir dil kullanımına devlet liderlerinin yazışmalarında pek rastlamazsınız. Hiç alışık olunmayan türde bir mektup" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN