Trump'ın kongre açmazı: Türkiye yaptırımlarını senatörlerle görüşecek

Trump'ın kongre açmazı: Türkiye yaptırımlarını senatörlerle görüşecek

Trump, Rusya'dan alınan S-400'ler sonrası Türkiye'ye karşı olası yaptırımları görüşmek üzere tüm Cumhuriyetçi senatörleri Beyaz Saray'a davet etti. Türkiye'ye yönelik yaptırımlara karşı olduğunu tereddütlü de olsa açıklayan Trump'ın en büyük açmazı, Kongre'nin tavrı. Kongre, yaptırım tasarısını gündemine alarak hükümete "Eğer yaptırım gelmezse ya da çok hafif olursa kendi yasamızı geçiririz" uyarısında bulundu. Söz konusu baskı nedeniyle Trump'ın, Kongre'yi es geçmesi mümkün değil.

Washingon Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemleri sonrası Türkiye'ye karşı olası yaptırımları görüşmek üzere tüm Cumhuriyetçi senatörleri Beyaz Saray'a davet ettiğini yazdı. Habere göre, görüşme önümüzdeki hafta Salı günü Türkiye saati ile 23:00'te gerçekleşecek.

Haberde, toplantı davetiyesinin bir kopyasına da ulaşıldığı, davetiyede 'Başkan Donald Trump adına... Türkiye hakkında' ibaresinin yazılı olduğu belirtildi.

S-400'lerin Türkiye'ye teslimatının başlaması sonrasında ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye F-35 programına katılımını askıya aldığını duyurmuştu. Türkiye'nin F-35 programında çıkarılacağını açıklamasının ardından ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye olası yaptırımlarla ilgili iki farklı açıklama yapmıştı.

TRUMP'TAN İKİ FARKLI AÇIKLAMA

Trump, yaptırımlara ilişkin son açıklamasında, Barack Obama yönetiminin Türkiye ile ilgili hatalarına vurgu yaparak şu ifadeleri kullanmıştı: "Birçok bakımdan çok zor bir durum. Türkiye bağlamında önceki yönetim çok büyük hatalar yaptı ve bu çok kötü. Dolayısıyla şu anda (yaptırımlar konusuna) buna bakıyoruz, ne yapabileceğimize bakıyoruz. Henüz (kararımızı) açıklamadık." Trump, bu açıklamasından kısa süre önce de "Türkiye'ye yaptırım getirecek misiniz?" şeklindeki bir soruya "Hayır. Şu anda buna bakmıyoruz" cevabını vermişti.

Türkiye'ye yönelik yaptırımlara karşı olduğunu tereddütlü de olsa açıklayan Trump'ın en büyük açmazı, Kongre'nin tavrı. Kongre hükümete "Eğer yaptırım gelmezse ya da çok hafif olursa, kendi yasamızı geçiririz" uyarısında bulundu. Söz konusu baskı nedeniyle Trump'ın, Kongre'yi es geçmesi mümkün değil.

TASARIDA YAPTIRIMLARIN TAMAMI VAR

Öte yandan bazı Cumhuriyetçi senatörlerin Türkiye'ye karşı 'zorlayıcı yaptırımlardan yana' tavır aldığı ifade ediliyor. Bu kanadın başını çeken Florida Senatörü Rick Scott ve İndiana Senatörü Todd C. Young, bu hafta içinde yayımladıkları bir açıklama ile Türkiye'nin S-400 almasını kınayıp yaptırım için bir karar tasarısı da sunmuştu. 

Reuters'ın ele geçirdiği karar tasarısının taslağında, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini satın alması 'ABD'nin güvenlik hakkına doğrudan ve büyük bir tehdit' olarak tanımlanıyor. Karar tasarısının kabul edilmesi durumunda Türkiye'ye 'ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında belirlenen yaptırımların tamamen uygulanması' öngörülüyor.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN