Trump'tan Venezuela kararı: Muhalif lideri başkan ilan etti

Trump'tan Venezuela kararı: Muhalif lideri başkan ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. ABD'nin bu kararına Kanada, Brezilya, Paraguay, Kolombiya, Peru, Ekvador, Costa Rika ve Arjantin destek verdi. Beyaz Saray, Venezuela'ya yönelik askeri seçeneğin masada olmadığını duyurdu. Meksika, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu desteklediğini açıklayan ilk ülke oldu. Maduro ise ilk açıklamasında ABD ile ilişkileri kestiklerini söyledi.

Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido, kendisini “Devlet Başkanı” ilan etmesinin ardından, Guaido’yu tanıyan ilk ülke ABD oldu. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı.



Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro muhalifleri Venezuela’da sokaklara döküldü. Devam eden protesto gösterileri sırasında Maduro’yu “gayrı meşru” ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido, kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak ilan etti. Açıklamanın ardından Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını duyurdu.

19-01/23/resimid_11346724.jpg
ABD BaşKanı Donald Trump'ın Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamasının ardından ülkenin sokaklarında tansiyon yükseldi. Maduro destekçileri ve karşıtları çeşitli nölgelerde gösteriler düzenledi.

Trump, açıklamasında, "Bugün resmi olarak Venezüella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezüella halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasal yolları harekete geçirdi. Dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır" ifadelerini kullandı.

19-01/23/resimid_11347026.jpg
Başkent Caracas'ta yüz binlerce kişi hükümeti protesto ediyor. 

'ABD SİYASİ VE EKONOMİK GÜCÜNÜ KULLANACAK'

ABD'nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezüella'da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido'yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD'nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı. 

Guaido'nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, "Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezüella için birlikte ve güçlü durmaktır" ifadesini kullandı.

19-01/23/resimid_11347144.jpg

ASKERİ SEÇENEK MASADA DEĞİL 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ise “Bugün Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido’yu Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak resmen tanıyoruz, Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru hükümet kolu olan Ulusal Meclisi tanıyoruz. Nicolas Maduro’ya gayri meşru davrandığı ve bu nedenle devlet başkanlığı görevinden düştüğünü kabul ediyoruz. Venezuela halkı, Maduro ve rejimine karşı cesaretlerini dile getirdi. Yasaların özgürlüğünü ve geçerliliğini istedi” denildi.

Beyaz Saray, Venezuela'ya yönelik askeri seçeneğin masada olmadığını da duyurdu.

19-01/23/resimid_11347150.jpg 
Son dönemde siyasi tansiyonun giderek yükseldiği ülkede muhalefet ve iktidar yanlıları kentin farklı bölgelerinde gösteri düzenliyor.

MADURO'DAN TRUMP'A REST

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan da Trump'a ilk cevap geldi. Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini söyleyerek, ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

Başkanlık sarayından taraftarlarına seslenen Maduro'un açıklamasından satır başları şöyle;

Sadece halk kendi başkanını belirleyebilir. ABD kukla bir hükümet kurmak için bir operasyon düzenliyor. Meşru Başkan benim, çünkü halk 20 Mayısta beni seçti. Muhalefet gücümü elimden almaya çalışıyor. Sadece halk kendi başkanını belirleyebilir. Vazgeçmiyorum. ABD ile diplomatik ilişkileri bitirme kararını aldık. ABD'li diplomatlar 72 saat içinde ülkeyi terk edecek. 

POMPEO: GUİADO'NUN KARARININ ARKASINDAYIZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ''ABD, Guiado'nun anayasanın 233. maddesi uyarınca Geçici Devlet Başkanı görevini üstlenme yönündeki cesur kararını tanıyor. Ulusal Meclis'i ve geçici bir hükümet kurarak ülkeyi serbest ve adil seçimlere hazırlama yönündeki çabalarını destekliyoruz'' açıklamasını yaptı. Reuters'ın haberine göre Pompeo, Venezüella ordusuna ve güvenlik kuvvetlerine demokrasiyi destekleme ve vatandaşları koruma çağrısı yaptı. Caracas'ta Ulusal Muhafız Birliğine mensup bir grup asker, 2 gün önce halkı Maduro'ya karşı ayaklanmaya çağırarak darbe girişiminde bulunmuştu.

ABD'YE İLK DESTEK KANADA'DAN

Kanada hükümetinden bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Kanada'nın, Venezüella muhalefeti lideri Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi.

Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmamasını talep eden hükümet yetkilisi konuya ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Kanada'nın bu adımının, ABD hükümetinin, seçimleri kazanarak 2. dönemine başlayan Venezüella lideri Nicolas Maduro'ya karşı benzer bir karara imza atmasından sadece dakikalar sonra gelmesi dikkatlerden kaçmadı.

PARAGUAY'DAN AÇIKLAMA 

Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, Venezüella muhalefet lideri Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanıyacağını duyurdu.

BREZİLYA'NIN YENİ HÜKÜMETİ DE TANIDI

Brezilya'da yeni seçilen Bolsonaro hükümetinin yaptığı açıklamada Guaido'nun 'geçici devlet başkanı' olarak tanındığı açıklandı.

ŞİLİ, PERU, GUATEMALA VE KOLOMBİYA DA ABD'Yİ İZLEDİ

ABD'nin açıklamasının ardın Şili, Peru, Guatemala ve Kolombiya da Venezüella muhalefet lideri Guaido'yu 'geçici devlet başkanı' olarak tanıdı.

MEKSİKA, ABD'NİN 'KERVANINA' KATILMADI

Meksika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülkesinin Venezüella karşı şu an için böyle bir tasarrufu olmadığını duyurdu.

Meksika'da göreve gelen yeni sol hükümet, bölgede müdahaleci olmayan bir dış politika yürüteceğinin sinyallerini ilk günden itibaren vermişti. Meksika, Nicolas Maduro'nun kazandığı seçim sonrası istifa etmesini isteyen müttefikleriyle aynı safta yer almayarak, bu duruşunu dünya kamuoyu önünde tescil etmiş oldu.

AB DE TOPA GİRDİ

ABD Başkanı Trump'ın Maduro'yu düşürmek için başlattığı diplomatik atağa AB'den de destek geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela'daki krizle ilgili "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip" dedi.

RUSYA'DAN MADURO'YA DESTEK

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, Rusya’nın Nicolas Maduro’yu Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıdığını ve bu yaklaşımında bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Klimov, Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, ABD’nin Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanımasını değerlendirdi.

Maduro’nun, yasal bir şekilde Venezuela devlet başkanı olarak seçildiğini vurgulayan Klimov, “Rusya da Maduro'yu Venezuela'nın yasal bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir değişiklik olmayacak.” dedi.

MADURO 2025'E KADAR GÖREVDE

Geçen hafta Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas'taki Yüksek Adalet Mahkemesi'nde düzenlenen törende yemin ederek, 2025 yılına kadar kalacağı görevine resmen başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu gelişme üzerine "Maduro rejiminin gayri meşru olduğunu" ifade ederek, ABD'nin Venezüella'ya 'gerçek' bir demokrasinin yeniden gelmesi için, ekonomik ve diplomatik gücünü sonuna kadar kullanacağını söylemişti.

Ayrıca Amerika kıtasındaki 14 ülkeden oluşan Lima Grubu'nun Meksika dışındaki üyeleri, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yeni hükümetini tanımayacaklarını açıklamış ve Maduro'ya göreve başlamama çağrısı yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN