Trump'un Çin'de banka hesabı ortaya çıktı

Trump'un Çin'de banka hesabı ortaya çıktı

Çin'le ticarete sınırlamalar getiren ancak kısmi bir anlaşma ile geri adım atan ABD Başkanı Trump'ın bu ülkede banka hesabı olduğu ortaya çıktı.

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesine göre, Başkan Donald Trump, bir Çin bankasında hesabı olduğunu kabul etti.

Gazete, Trump International Hotels Management şirketine ait hesaptan 2013 ve 2015 yıllarında Çin'e vergi ödendiğini yazdı.

Trump'ın bir sözcüsü, hesabın "Asya'daki otelcilik işleri potansiyelini keşfetmek" için açıldığını söyledi.

ABD şirketlerinin Çin'le iş yapmasına şiddetle karşı olan Trump, iki ülke arasında ticaret savaşı başlatmıştı.

Gazete, hesabın varlığını Trump'ın vergi kayıtlarına ulaştıktan sonra açıkladı. Bu kayıtlar hem Trump hem de şirketiyle ilgili finansal bilgileri içeriyor.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI

ABD ile Çin arasında yaklaşık 2 yıl süren ticaret savaşı 15 Ocak 2020'de imzalanan anlaşma ile kısmen sona ermişti. 

Trump anlaşmayı tarihi ve olarak niteleyerek "Bugün geçmişin bir hatasını düzeltiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Çin devlet şirketlerine aktarılan büyük miktardaki subvansiyonlar ya da teknoloji transferi çözüme kavuşmayan konular arasında yer alıyor. Bu konuların "İkinci Aşama" anlaşmasında düzenlenmesi planlanıyor.

2018 yılı Mart ayında ABD’de Çin’e karşı yürütülen soruşturma; Çin’de yabancı sermayeye kısıtlamalar getirildiği, bu ülkede yatırım yapan ABD’li firmalara teknoloji transferi konusunda baskı uygulandığı ve pazar serbestliğinin yabancı firmalar aleyhine bozulduğunu tespit edildi. Ayrıca bu soruşturma sonuçları, Çin hükümetinin yüksek teknoloji firmalarının satın alınması konusunda stratejik bir yol izlediğini ve ABD bilgisayar ağlarından teknik bilgileri çaldığını ortaya çıkardı. 

Beyaz Saray bu delilleri kullanarak, ABD’nin Çin’e karşı en fazla ticaret açığı verdiği çelik ve alüminyuma 23 Mart 2018 itibarıyla 60 milyar dolar değerinde tarife uygulamaya başladı. Çin de buna misilleme olarak 3 milyar dolar değerindeki 128 farklı ürünü kapsayan ABD malına tarife uygulayacağını açıkladı. Yaklaşık 21 ay önce bu şekilde başlayan tarifeler ve misillemeler dönemi, ABD tarafından toplam değeri 200 milyar dolar olan Çin menşeli ürüne 24 Eylül 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla getirilen yüzde 10 gümrük vergisi ile devam etti. Aynı gün bu tarifelere Çin 60 milyar dolarlık bir misilleme yaptı.

ÇİN'E KISITLAMA İŞE YARAMADI

Ancak, Trump'ın kendi  Çin’e karşı ticaret açığını azaltmak amacıyla başlattığı ticaret savaşı, Çin'e karşı verdiği ticaret açığını 2017 yılında 375 milyar dolardan, 2018'de 420 milyar dolara çıkardı.

Uluslararası ticaret hacmini daraltan tarifeler dönemi küresel büyüme tahminlerinde de kendisini gösterdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2019 ve 2020 için küresel büyüme tahminlerini küresel ticaretteki olumsuzluklar yüzünden yüzde 0,1 aşağı çekti. Dünya Ticaret Örgütü 2019 yılı için küresel ticaret büyüme beklentisini yüzde 2,6'dan yüzde 1,2'ye, 2020 yılı için de yüzde 3'ten yüzde 2,7'ye düşürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN