TSK ile Rus Kuvvetleri ortak devriye için sınırda

TSK ile Rus Kuvvetleri ortak devriye için sınırda

Soçi mutabakatı sonrası Fırat'ın doğusunda ilan edilen 'güvenli bölge'de gerçekleştirilecek Türkiye-Rusya ilk ortak devriyesi başladı. Devriye öncesi sınır hattına zırhlı araç sevkiyatı yapılırken, bomba imha timleri tuzaklanan el yapımı patlayıcılar etkisiz hale getirildi. Ortak devriye, 10 km derinlikteki Derbesiye bölgesinde gerçekleştirildi. Suriye'de Türk ve Rus askerlerince Fırat'ın doğusunda gerçekleştirilen ilk ortak kara devriyesi sona erdi, ilk uygulama yaklaşık 4 saat sürdü.

Soçi Mutabakatı çerçevesinde terör örgütü YPG/PKK'ya verilen sürenin dolmasının ardından Rusya ile planlanan ilk ortak devriye bugün başladı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinin 20 kilometre batısındaki Sevimli köyü mevkisinden Türk bayraklı zırhlı araçlardan oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyu, ortak kara devriyesine katılmak için sınırı geçerek Rus askeri konvoyuyla buluştu.

19-11/01/31.jpg

TSK ve Rus unsurları, Derbesiye kırsalında kara devriyesi gerçekleştirildi.

19-11/01/30.jpg

19-11/01/ana-manset-2-1572599601.jpgSınırın sıfır noktasındaki gelişmeleri çok sayıda basın mensubu takip ediyor.

MSB'DEN İLK AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan ortak devriyeye ilişkin ilk açıklama geldi. MSB'den "Rusya Federasyonu ile 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi'de varılan mutabakat çerçevesinde; Türk ve Rus askeri unsurlarının ve İHA’ların iştirakiyle ilk ortak devriye Fırat'ın doğusundaki Derbesiye bölgesinde başladı" açıklaması yapıldı.

19-11/01/ssxcsss.jpg

19-11/01/ana-manset-2-1572598344.jpg

RUSYA'DAN SINIRA TAKVİYE

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askeri polisinin Türk tarafıyla ortak devriyeler yapayacağı Suriye'nin kuzeyine takviye olarak 300 personel ve 20 zırhlı araç gönderdi.

19-11/01/1040482650.jpg

Sputnik'in haberine göre, 22 Ekim'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan mutabakat zaptı uyarınca, Türk tarafıyla 10 kilometre derinlikte ortak devriyeler gerçekleştirecek olan Rusya, bölgeye takviye olarak 300 asker ve askeri teçhizat gönderdi.

Rus askeri polisinin her gün en az 10 yerleşim biriminde devriye yapması bekleniyor.

İLK ORTAK DEVRİYE SONA ERDİ

Suriye'de Türk ve Rus askerlerince Fırat'ın doğusunda gerçekleştirilen ilk ortak kara devriyesi sona erdi.

19-11/01/ssssssssss.jpg

Türk-Rus ortak devriyesi, Resulayn'ın 40 kilometre doğusu ile Kamışlı'nın 30 kilometre batısı arasındaki bölgede yürütüldü. Bu yönde bir süre gözlemde bulunan ortak konvoy devriyesi, 4 saat sürdü.

TSK konvoyu, devriyenin tamamlanmasının ardından sınır hattına döndü. Sınırın sıfır noktasındaki gelişmeleri çok sayıda basın mensubu takip etti.

19-11/01/40.jpg

19-11/01/ana-manset-2-1572613848.jpg

Kritik devriye öncesi sınır hattında son hazırlıklar tamamlandı. Rus heyetle yapılan görüşmelerde devriye bölgeleri ve güzergahları belirlendi.

KAMIŞLI'DA DEVRİYE YAPILMAYACAK

Bu bölgelerde el yapımı patlayıcı ve mayın imha çalışmaları büyük bir titizlikle sürüyor. İnsansız hava araçları ile keşif uçuşları yapılıyor. Bomba imha timi sınırın sıfır noktasında çalışmalarını sürdürüyor.

Mutabakat kapsamında Kamışlı kentinde devriye yapılmayacak.

GÜLER, RUS MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov'la telefonda görüştü. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada iki generalin Suriye'deki günlük gelişmeler hakkında fikir alışverişi yaptığı belirtildi.

İKİNCİ RUS ASKERİ HEYETİ BUGÜN GELİYOR

Soçi mutabakatı çerçevesinde ikinci Rus askeri heyeti bugün Ankara'ya gelecek.

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu ile 22 Ekim'de Soçi'de varılan mutabakat çerçevesinde taktik ve teknik hususları görüşmek üzere ikinci Rus askeri heyetinin bugün Ankara'ya gelmesinin planlandığı belirtildi.

RUSYA İLE İLK ORTAK DEVRİYE

Türk ve Rus askerleri daha önce İdlib ve Tel Rifat'ta koordineli devriye görevinde bulunmuştu. Fırat'ın doğusuna düzenlenecek bu devriye, iki ülke askerleri arasındaki ilk ortak devriye olma özelliğini taşıyor.

Ortak kara devriyesi öncesinde, sınır hattına zırhlı araç sevkiyatı da yapıldı. Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkan 15 araç Akçakale'ye gitti. Zırhlı araçlar Tel Abyad'daki askeri noktalara konuşlandırıldı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN