TSK sınırı geçti; Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda

TSK sınırı geçti; Keşif timi Şeyh Bereket Dağı'nda

Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e harekât başlatıldığını resmen duyuran Türkiye, sınırın diğer tarafına keşif timleri gönderdi. Tim Şeyh Bereket Dağı'na kadar gitti. Söz konusu dağ ise hem Halep hem de Afrin'i tepeden gören bir konuma sahip.

Reyhanlı'dan İdlib'e giren askeri araçların taşıdığı heyetin, Afrin sınırını muhalif gruplardan devralmayı görüştüğü ileri sürülüyor.

Şeyh Bereket Dağı'nda çekilen bir fotoğraf, sosyal medyada paylaşıldı.

KUŞBAKIŞI İZLENİYOR

Yerel aktivistler ayrıca, Türk ordusuna ait insansız hava araçlarının Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki bölgede uçtuğunu bildiriyor.

Altınözü'nün karşısındaki Armanaz'da da muhalif gruplar ile Heyet Tahrir Şam üyelerinin çatıştığı bildiriliyor.
Yeni düşmanın görüntüleri

El Kaide'nin haber ajansı İba, Ebu Dali köyünde silahlarıyla birlikte yürüyen Heyet Tahrir Şam militanlarının görüntülerini servis etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü "Fırat Kalkanı Harekatı'yla kendimize bölgemizde açtığımız alanı şimdi İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileriye taşımanın gayreti içindeyiz. İşte bugün örneğin İdlib'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek" diyerek askeri adımı duyurmuştu.

Operasyonda ilk adımı Fırat Kalkanı Harekâtı'nda da yer alan Hamza Bölüğü atmış ve İdlib'e girmişti. Operasyonun amacı, Nusra bağlantılı Heyet Tahrir Şam grubunu bölgeden çıkarmak.

Türkiye, Rusya ve İran, İdlib'de çatışmasızlık anlaşmasına varıldığını geçen ay duyurmuştu.

Mart 2015'te tamamen muhaliflerin kontrolüne giren İdlib, bugüne kadar farklı gruplar tarafından yönetildi.

El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam, İdlib'i yönetmek için zaman zaman çatışmaya girdi. Geçen yıl Şam'ın Fethi Cephesi adını alan ve El Kaide'den ayrıldığını duyuran Nusra Cephesi, günümüze gelindiğinde Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) adını aldı. Çatı örgütün altında başka Radikal gruplar da yer alıyor.

Yaz mevsiminde gerçekleşen HTŞ ve Ahrar'uş Şam arasında şiddetli çatışmalar sonucunda, Ahrar-uş Şam grubu İdlib merkezden çekilmek zounda kaldı. Ahrar-uş Şam grubu, Astana sürecinde alınan çatışmasızlık anlaşmasına destek veriyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın çatışmasızlık anlaşması, El Nusra Cephesi yani HTŞ ile IŞİD'i kapsamıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN