Türk Japon dostluğu Manisa yatırımı ile pekişti

Türk Japon dostluğu Manisa yatırımı ile pekişti

43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, Manisa’da 382,5 milyon liralık yatırımla klima üretim fabrikası açtı. İç pazarın yanı sıra, Avrupa ve Rusya’ya tedarik de bu fabrikadan sağlanacak. Electric Corporation CEO’su Masaki Sukuyama, “Tarihi dostluk Manisa yatırımı ile pekişti” dedi.

GÜVEN ADALI / EKONOMİ SERVİSİ

Dünya genelinde 37,8 milyar dolarlık grup satışıyla 43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Manisa’da kurduğu yeni fabrikasının resmî açılışını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay üretime başlayan tesis, 382,5 milyon TL yatırım ile 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde kuruldu. Önümüzdeki dönemde Avrupa ve Rusya’ya klima sevkiyatını Türkiye üzerinden yaparak ihracata katkı sağlamayı hedefleyen şirket, 2021 yılında 400 kişiye istihdam sağlayacak. Tesiste çalışanların yüzde 45’i kadınlardan oluşurken 4 de Japon istihdam ediliyor. Tesiste üretilen ürünlerde yerlilik oranı yüzde 50’nin oldukça altında kalırken, şirket yetkilileri bunun en büyük nedenini çip gibi pahalı parçaların yurtdışından tedarik edilmesi şeklinde açıkladı. Fabrika açılışında konuşan Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sukuyama, Türkiye ile Japonya arasında tarihe dayanan bir dostluk bulunduğunu belirtti. “1890’da Ertuğrul Fırkateyni felaketi ile başlayan dostluğumuz, 1985 yılında Irak-İran savaşı sırasında Japon vatandaşların Türk uçakları tarafından kurtarılması ile daha da güçlendi” diye konuşan Sakuyama, “Manisa’daki yeni fabrikamız ile Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkileri geliştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türk halkının refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi. Mitsubishi Electric Corporation’ın Türkiye ve Avrupa’daki klima ve soğutma sistemleri faaliyetleri hakkında bilgiler veren şirketin Başkan Yardımcısı Takeshi Sugiyama, “Türkiye’de yıllık 1 milyon ünite civarında olan ev tipi klima pazarının ülkenin ekonomik gelişimi ile daha da büyümesini bekliyoruz.”

TERÖR KÜRESEL PROBLEM TEŞVİKLER TERCİHİ ETKİLEDİ

Soruları da yanıtlayan Takeshi Sugiyama, terör olaylarının tüm dünyada ve küresel bir problem olduğuna işaret ederek, “Bu nedenle yatırım kararı alırken bir etkisi olmadı. Biz Çalışanların güvenliğini sağlamak için gayret gösteriyoruz” yanıtını verdi. Fabrikanın Türkiye’de kurulmasında üç nedenin ağır bastığını söyleyen Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim Başkanı Katsu Wada, bu üç nedeni şöyle açıkladı: “Temin süresinin az olması, jeopolitik avantaj fabrika kurmamızın en önemli nedenleri arasında. Ayrıca alt tedarikçilerin de Manisa bölgesinde bulunması bölgenin avantajlarını artırdı. Üçüncü medenimiz ise devletin sağladığı teşvikler oldu. Özellikle Gümrük Vergisi tarafından ve SGK açısından avantajlar sağlandı.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN