Türkiye’de referanduma katılımı ABD'yi geçti

Türkiye’de referanduma katılımı ABD'yi geçti

Türkiye’de dün gerçekleştirilen referandum seçiminde yüzde 85 oranında katılım sağlanırken, Kasım ayında ABD’de yapılan ve tüm dünyanın merakla takip ettiği ABD’deki Başkanlık seçiminde katılım oranı ise yüzde 54.9’da kalmıştı.

Türkiye’de 55 milyondan fazla seçmen dün sandık başına giderek Anayasa değişimi için evet dedi. Yüzde 51.4 evet, yüzde 48.6 hayır sonucunun çıktığı referandum oylamasına yüzde 85 oranında da katlım sağlandı. Tüm dünya, referandumun yanı sıra Kasım ayında gerçekleştirilen ABD’deki Başkanlık seçimlerini de yakından takip etmişti.

OYLARIN YÜZDE 55'İNİ ALMIŞTI

Donald Trump’ın Hilary Clinton’a karşı kazandığı seçimle Barack Obama görevden ayrılmıştı. Ön seçimler kapsamında Demokratik Parti adayı Hilary Clinton, partisinin bir diğer Başkan adayı Bernie Sanders ile ön seçim sonuna kadar baş başa yarışmışlardı. Clinton ön seçimlerde 34 eyalet, 2 bin 219 delege, 543 bağımsız delege kazanarak oyların toplam 55.6’sını almıştı.

BAŞKAN OLMUŞTU

Trump ise ön seçimde 40 eyalet, bin 441 delege kazanarak oyların yüzde 44. 2’sini alarak partisinin başkan aday adaylarını yarış dışı bırakmıştı.
Yıl boyunca partilerin kendi içlerinde her eyalette ayrı ayrı yaptıkları ön seçimlerin ardından Demokratik Parti’nin adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı ise Donald Trump olmuştu. Trump ile Clinton’un baş başa mücadele ettiği genel seçimde ise her ne kadar Hilary Clinton oy sayısı bakımından rakibi Trump’a üstünlük sağlamışsa da seçiciler kurulunda 304-227 üstünlük sağlayan Donald Trump seçimin galibi olmuş ve ABD’nin 45’inci Başkanı olarak göreve gelmişti.

YÜZDE 85 KATILIM

Türkiye’de yapılan referandumda yüzde 85 oranında katılım sağlanırken ABD’de Kasım ayında yapılan Başkanlık seçiminde bu rakam yüzde 54.9’da kalmıştı.

İSTANBUL/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN