Tutuklama istenen Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan için karar verildi

Tutuklama istenen Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan için karar verildi

Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan Kadıköy'de düzenlenen Boğaziçi protestolarında gözaltına alındı. Savcının tutuklama istediği 33 kişi arasında bulunan Elvan için gece yarısı karar verildi.

Boğaziçi üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Kadıköy'de düzenlenen gösterilere katılan ve gözaltına alına  61 kişi Kartal Anadolu Adliyesi'nde savcı karşı çıkarıldı. Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan'ın da aralarında bulunduğu 33 kişi hakkında tutuklama talep ediliyordu savcı tüm tutuklama taleplerini reddetti. Özge Elvan ise yurt dışına çıkış yasağı ve karakola imza adli kontrolüyle serbest bırakıldı.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 4 Şubat Perşembe günü katılmadığı eyleme dahil edilerek gözaltına alınan Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklamaya sevk edildi. Elvan, yurtdışı çıkış yasağı ve karakola imza adli kontrolüyle serbest bırakıldı.

TÜM TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Kadıköy'de Birleşik Mücadele Güçlerinin kuruluş deklarasyonu öncesinde gözaltına alınan 61 kişiden 33'ü için tutuklama talep edildi. 61 şüpheliden 53'ü hakkında çıkarıldıkları adli makamlarca yurt dışı çıkış yasağı ve imza şeklinde değişen adli kontrol tedbirleri uygulandı. 8 şüpheli de ifade vermelerinin ardından savcılıkça serbest bırakıldı. 

Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan'ın da bulunduğu 61 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün sabah saatlerinde Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na getirildi.

Savcılık, ifadelerinin alınmasının ardından 33 şüpheliyi tutuklama talebiyle, 20 şüpheliyi de adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etmişti. Ayrıca savcılık, 8 şüphelinin de ifadesini almasının ardından serbest bırakmıştı. 

zge-elvan.jpg

TUTUKLAMA YERİNE EV HAPSİ

5 ayrı Sulh Ceza Hakimliğinde görülen sorgu işlemleri sona erdi. Ardından açıklanan kararlara göre tutuklama taleplerinin tümü reddedildi. Ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli tedbir kararları verildi.

Tutuklama istenen 33 kişi arasında bulunan Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan için ise haftada bir imza adli kontrolü ile birlikte ev hapsi verildi.

berkin-elvanozge-elvan.jpg

NELER OLMUŞTU? 

Birleşik Mücadele Güçleri’ adlı grup “Faşizme karşı birleşelim” diyerek 4 Şubat’ta Kadıköy’de buluşma çağrısında bulunmuştu. Polisin müdahale ettiği buluşmada 65 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Gezi eylemleri sırasında evinin bulunduğu Okmeydanı’nda polisin gaz fişeği ile başından vurduğu Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan da vardı. Elvan, dört gün Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutuldu.

EYLEME KATILMIŞ GİBİ SORULAR YÖNELTİLDİ

Elvan’a eyleme katılmış gibi sorular yöneltildi, 2017’de Facebook hesabından Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın bulunduğu Leman dergisinin kapağını paylaşması soruldu. 

Elvan, emniyetteyken bir başka gelişme daha yaşandığı ortaya çıktı. Avukatlarının savcılığa sunduğu dilekçeye göre, Özge Elvan’ın ifadesinin alındığı 6 Şubat Cumartesi günü güvenlik şube müdürlüğündeki polisler avukatlarına Elvan’ın Facebook hesabının adresinin yanlış yazıldığını, bu nedenle ifade tutanağının düzeltileceğini söyledi.

Avukatlar, emniyetten çıktıktan sonra yeni ifade tutanağında Özge Elvan’ın teşhis amacıyla çekilen fotoğrafının değiştirildiğini ve tutanaktaki avukat beyanı bölümünün çıkarıldığını gördü. Dilekçede, ilk tutanaktaki fotoğrafta Özge Elvan’ı işaret eden bir polis memuru olduğu, değiştirilen tutanaktaki fotoğrafın ise yine aynı yerde çekildiği ancak karede Elvan’ı işaret eden polisin bulunmadığı belirtildi. Avukatlar, bu durumun ‘Özge Elvan’ın hedef gösterildiği ve bu nedenle gözaltına alınmış olduğu hususunu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak ölçüde açığa çıkardığını’ belirtti. 

İHTARA RAĞMEN DAĞILAMA TUTUKLAMA GEREKÇESİ

Gözaltındaki 61 kişi bugün Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Gözaltındaki kişilerin ifadesini dokuz ayrı savcı aldı. Savcılık sorguları tamamlandıktan sonra 33 kişi ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet ettikleri’ iddiasıyla tutuklamaya sevk edildi. 20 kişi hakkında adli kontrol uygulanması talep edilirken sekiz kişi de hakimliğe sevk edilmeden serbest bırakıldı.

Adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilenlerden altı kişi hakkında ev hapsi ile birlikte yurtdışı çıkış yasağı verildi. 14 kişi için ise yurtdışı çıkış yasağı ve karakola imza verme adli kontrol şartları uygulandı.

Elvan’ın avukatı Deniz Özen, Özge Elvan’ın eyleme katılmadığını, eylemin yapılacağı rıhtımdan 10 dakika uzaklıkta bir sokaktan gözaltına alındığını söylemişti. Arkadaşlarıyla birlikteyken polis tarafından GBT kontrolü için durdurulan Elvan ve arkadaşları, bu işlemin yapılacağı söylenerek gözaltı otobüsünün bulunduğu Caferağa Spor Salonu’na kadar getirilmiş ve gözaltına alınmıştı. Elvan’ın ifadesi 6 Şubat Cumartesi günü akşam saatlerinde tamamlanmış ancak başka herhangi bir işlem yapılmamıştı.

İstanbul Valiliği’nin 5 Şubat’taki açıklamasında gözaltına alınanlardan 58’inin terör örgütleriyle bağlantılı olduğu öne sürülürken yedi kişinin de herhangi bir suç kaydının bulunmadığı belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN