UCM heyeti Arakan için Bangladeş'te

UCM heyeti Arakan için Bangladeş'te

Uluslararası Ceza Mahkemesi heyeti, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçları soruşturmak için Bangladeş'e gitti. Heyet, halen UCM'de kovuşturma için onay bekleyen yargı sürecine ilişkin bilgilendirme yapacak.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslüman nüfusa karşı işlenen insanlığa karşı suçları soruşturacak Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) heyeti Bangladeş'e ulaştı. UCM'den yapılan açıklamada Savcı Vekili James Kirkpatrick Stewart önderliğindeki heyetin bugün Bangladeş'e ulaştığını açıkladı. Açıklamada, bir hafta sürecek çalışma ziyareti için ülkeye gelen heyetin, "Roma Sözleşmesi'nin verdiği yetkiyle Bangladeş ve Myanmar'daki duruma ilişkin çalışmalar yürüteceği" belirtildi.

"BAŞVURU HALEN DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA"

UCM Savcısı Fatou Bensouda'nın, Myanmar ordusunun Arakan eyaletinde yaşayan Müslüman azınlığa karşı işlenen insanlığa karşı suçlara ilişkin ön soruşturmayı tamamladığı kaydedilen açıklamada, "Ön soruşturmayı tamamlayan UCM Savcısı, bir süre önce Mahkeme yargıçlarına Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlarla ilgili adli kovuşturma açmak üzere başvurmuştur. Başvuru halen değerlendirme aşamasındadır." ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, Savcı Vekili Stewart öncülüğündeki heyetin, söz konusu suçlarla ilgili delil toplama amacıyla ülkede bulunmadığı vurgulanarak, "Ziyaretin amacı, farklı taraflarla bir araya gelerek yargı sürecinin içeriğini ve mevcut statüyü açıklamaktır." denildi.

Bangladeş hükümeti de heyetin, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları yetkilileriyle görüşmeler yapacağı ve uluslararası örgütlerin temsilcileriyle istişareler gerçekleştireceği, mülteci kamplarında Arakanlı Müslümanları da ziyaret edeceği bilgisini paylaştı. 

ARAKANLILAR ETNİK TEMİZLİK

Myanmar'da Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Arakan eyaletinde Bangladeş sınırındaki karakollara 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, Müslümanlara yönelik kitlesel şiddet eylemleri başlattı.

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

DAKKA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN