Ukrayna'nın doğusundaki kriz yeniden tırmanıyor

Ukrayna'nın doğusundaki kriz yeniden tırmanıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa, Rusya'nın ve Rusya'nın emrindeki ayrılıkçıların Donbas'ta saldırıları ile ateşkesi bozduğunu söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa, Rusya'nın ve ayrılıkçıların Donbas'taki saldırılarının, Minsk Anlaşmasının özünü, mantığını ve tutarlılığını baltaladığını belirterek, "Ukrayna’nın ve uluslararası toplumun barışın ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarını da yok ediyor" dedi.

Ateşkes'i yine bozdular

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Maryana Betsa, bakanlığın resmi interneti sitesinden yaptığı açıklamada, Üçlü Temas Grubu toplantısında alınan ateşkes kararına rağmen sınır hattında Ukrayna silahlı kuvvetlerine yönelik provokasyonların arttığını belirtti. Sözcü, 17 Ocak’ta Rus yanlısı ayrılıkçıların gün boyunca 48 defa Ukrayna askerlerine ve sivil halka 82 mm ve 120 mm kalibrelik silahlarla saldırıda bulunduğunu, ayrıca 16 Ocak’ta da kasıtlı olarak AGİT Özel Gözlem Misyonu araçlarına ateş açıldığını hatırlattı.

Betsa, bu eylemlerin gerçekleşme biçiminin önceden planlanmış bir karakter taşıdığına işaret ederek, “Bütün bunlar sadece Minsk Anlaşmasının özünü, mantığını ve tutarlılığını baltalamıyor, Ukrayna’nın ve uluslararası toplumun barışın ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarını da yok ediyor. Bu da sorunun siyaseten barışçıl yollarla çözülmesini imkansız hale getiriyor” şeklinde konuştu.

"Minsk Anlaşmasının sorumluluğu bilinçli olarak yerine getirilmiyor"

Rusya’nın Minsk Anlaşmasındaki sorumluluğunu bilinçli olarak yerine getirmediğini ve Donbas bölgesindeki durumun bunun sonucu olduğunu kaydeden Betsa, Kremlin yönetiminin kasıtlı olarak Ukrayna’ya karşı hibrit savaşını sürdürmesinden dolayı bölgenin barış ve güvenlikten uzak kalacağını ifade etti.

Ukrayna’nın işbirliği yaptığı ülkelere de çağrıda bulunan Betsa, “Gerçek eylemleri ile içerikten yoksun konuşmaları arasındaki tutarsızlıklarını sürekli gösteren Rusya’nın saldırganlığının yanıltıcı manevralarına izin vermeyin. Bu zeminde Rusya Federasyonu’na yapılacak siyasi baskı, diplomatik yollar ve diğer yaptırım araçları, Kremlin yönetiminin uluslararası hukuk mecrasına dönmesinde kritik önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

KİEV/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN