Utancımızın fotoğrafı

Utancımızın fotoğrafı

Emine, Ayşe, Ceren... Türkiye’de son bir yılda 405 kadın şiddet kurbanı oldu. Bursa’da darp edilip seyir halindeki otomobilden atılan Ayşe A. reklam panolarının arkasına sığınıp ağladı. 26 yaşında bir genç kızın gözyaşları 82 milyonun ayıbı oldu.

OĞUZ ERDİNÇ

Hergün yenisine uyandığımız kadına şiddet olayları azalmak bir yana dursun artarak devam ediyor. Bu kez Bursa’da seyir halindeki aracın sürücüsü  Berk K. tartıştığı Ayşe A.’yı aracın içinde darbederek bir süre sonra da hareket halindeki araçtan yola atarak uzaklaştı. Arkadan gelen araç sürücülerinin dikkati sayesinde son anda ezilmekten kurtulan kadın bir süre yol ortasında hareketsiz bir şekilde yattı. Vatandaşlar tarafından kaldırılan Ayşe A., kendine gelmekte zorlandı. Genç kadın basın mensuplarının aracını kendisini yola atanın aracı zannederek saldırmaya kalktı. Olay yerindeki muhabirler tarafından engellenen kadın, reklam panolarının arkasına saklandı. Daha sonra da ağlamaya başladı. Ekipler, şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.  

Yapılan bilinçlendirme kampanyaları, protestolara rağmen bir türlü giderilemeyen bu yaranın en büyük sebebi ise akıllara yargıdaki zayıflıkları getiriyor. Yargıdaki iyi hal indirimleri ve denetimli serbestlik gibi uygulamalar kadına yönelik şiddetin artmasına neden oluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayımladığı verilere göre 2019 yılında 405 kadın hayatını kaybetti. Geçen sene ise bu rakam 402’ydi. Yılın bitmesine 15 gün varken öldürülen kadın sayısının bir önceki yıldan fazla olması durumun vehametini ortaya koyuyor. Verilere göre Ocak ayında 43 kadın öldürüldü. Bu cinayetlerin 10’u şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 18 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. Şubat ayında 31 kadın cinayete kurban gitti. 2019’un Mart ayında  27, Nisan ayında 36 kadın öldürüldü. Rapora göre Mayıs ayında 37 kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğünü, 17 kadının cinsel saldırıya maruz kaldığını ve en az 23 çocuğun da cinsel istismara uğradığını açıkladı. Haziran’da 40 kadın öldürülürken 2019 yılının ilk 6 ayında 214 kadın cinayete kurban gitti. Temmuz ayında 31 kadın erkek şiddetiyle hayatını kaybetti. Emine Bulut’un kızının gözleri önünde öldürülmesinin büyük yankı uyandırdığı Ağustos ayında 49 kadının cinayete kurban gitti. 2019 yılında kadın cinayetlerinde rekor kırıldığı ay eylül oldu. Bu ay 53 kadın öldürüldü. Ekim ayında 36, kasım ayında 39 kadın katledildi. Bu ölümlerin çoğu şüpheli olarak kaydedilirken kadınlar en çok kocaları veya birlikte yaşadığı erkekler tarafından öldürüldü. En çok evlerinde katledilen kadınlar barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldüğü tespit edildi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN