Vergiden imara eksiksiz tam paket

Vergiden imara eksiksiz tam paket

Başbakan Binali Yıldırım, müjdeleri sıraladı. Trafik de dahil olmak üzere tüm cezalarda faizin yüzde 90’ına kadar af geldi. 266 lira olan yaşlılık aylığı 500 liraya yükseldi. Yapı Kayıt Belgesi ile imar barışı sağlandı. Kurban ve Ramazan bayramları öncesinde emeklilere biner lira ikramiye var.

Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu’nun ardından herkesin faydalanacağı müjdeleri açıkladı. Türkiye’nin son 10 yılda 10 milyon vatandaşa istihdam sağladığına işaret eden Yıldırım, “Bu yıl da işler iyi gidiyor. Ekonomide ilk üç ay sonuçları planladığımız değerlerin üzerinde. Ocak-Şubat- Mart ölü aylardı. Bundan sonra artık yaz da geldi. Hem turizmde, hem tarımda, hem üretimde bir çok alanda çok daha iyi sonuçlar gelecek” ifadelerini kullanarak, kararları sıraladı:

VERGİ VE PRİM ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK: Esnaflarımızı, sanayicilerimizi, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma. Maliye ile işi olan, gümrükte sorunu olan vatandaşımız, yani kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konularda vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak.

CEZALARA DÜZENLEME: Nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçişleri vesaire, kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşla el sıkışılıyor. Bunu yaparken belirli kurallar var. Yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş eğer borcunu ödememiş, sigorta primini, vergisini, trafik cezasını ödememişse yararlanacak.

STOK AFFI: Geçmiş yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz ve bunu mükellefler meşrulaştırmış oluyor. Stoklarında var ama kayıtlarında gözükmüyor, hesabı tutturamıyor. Kasa fazlalıkları, bunlar da aynı şekilde beyan unsuruna göre işletme kayıtlarının düzenlenmesine imkan veriyoruz.

PEŞİNDE İNDİRİM: Kanundan yararlanmak için vatandaşlarımız temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek ve takip eden 36 ay içerisinde de borçlarını ödeyebilecekler. Yani 3 yıllık bir imkan getirmiş oluyoruz. Peşin ödeme olursa indirimler var. Gecikme faizinin yüzde 90’ını ödemeyecekler. Sadece yüzde 10’unu ödemek suretiyle hesabı kapatmış olacaklar.

BORÇLAR SİLİNİYOR: Geçmiş yıllarda emekli olduğu zaman yeni bir iş yeri açarsa ne yapıyordu? Bir dayanışma primi gibi, sağlık için vesaire bir para yatırıyordu yüzde 15, bunu kaldırdık.  Ancak geçmiş yıllara ait borçlar var. O borçları tamamen siliyoruz. Yine BAĞKUR borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Borç ayrı, sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedin, yarın imkan olur verir. Ama hasta olur ‘git kardeşim ben sana bakmayacağım’ diyemeyiz. Burada bir düzenleme yapıyoruz.

YAŞLILIK AYLIĞI 500 LİRA: Gençlerden sonra yaşlıları da ihmal edemezdik. 65 yaşlılık aylığı üç ayda bir ödeniyor ve her ay için şu an 266 lira. Üç aylığı toptan ödeniyor. Bunu emekliliği olmayan, kimsesi olmayan, hiçbir geliri olmayan kadın erkek fark etmez vatandaşlarımız. 600 bin civarında bu haktan bu yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyoruz. Üç ayda bir 1500 lira para almış olacaklar.

ÇİFTÇİLER ARAZİ MÜJDESİ: Hazine arazilerimizi kullanan çiftçilerimiz var. Bunlar kullanıyor ama bazı haklardan yararlanamıyor. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler ve 10 yıl boyunca ve 10 yıl sonunda da isterlerse satın alabilecekler veya kullanma anlaşmasını bir 10 yıl daha yenileyecekler.

İMAR BARIŞI: İmar barışı, son 50 yılın kangren olmuş sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısı. Yapı Kayıt Belgesi vereceğiz. Ondan sonra da Yapı Kayıt Belgesi imar alırken işine yarayacak, kentsel dönüşüme gidecekse öncelik olacak. Tapu alacakken işine yarayacak.

ÇAY: Bu sene yaş çay kilogram fiyatına 2 lira 45 kuruş olarak karar aldık. Alım fiyatı bu olacak.

GENÇLERE FIRSAT: 18-29 yaş arasında iş yeri açmak isteyen gençlere 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiştik. Ona şimdi bir ilave daha getiriyoruz. 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek, bunun üzerine de 1 yıl boyunca Bağ-Kur primini devlet ödeyecek.

EMEKLİLERE İKRAMİYE

12 milyon emekli aylığı alan vatandaşımız var. Emeklilerimize, her yıl Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi olmak üzere biner TL  ikramiye
vereceğiz.

MALİYETİ 24 MİLYAR LİRA

Başbakan Binali Yıldırım, üniversite öğrencisinden emeklisine, çiftçisinden kamu borcu olanına kadar toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemelerin 22 milyar ile 24 milyar lira arasında büyüklüğe sahip olduğunu söyledi. Yıldırım, “Yani milli gelirin yüzde yarımı. Fakat gelecek daha fazla. İmar barışından Mehmet Şimşek’in hesabına göre iki katı gelecek. Büyüklüğün 24 milyar lira olduğunu söylesek daha doğru olur” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN