VW Manisa dedi, 40 bin Passat garantisi verdi

VW Manisa dedi, 40 bin Passat garantisi verdi

Otomotiv devi Volkswagen, vergi muafiyeti karşılığında yatırım için Manisa’yı tercih etti. Alman TRT’si olan ARD, Passat model araçlar için en büyük müşterinin devlet olacağını duyurdu.

Küresel çaptaki birçok otomobil markasının Türkiye’de fabrikası bulunuyor. Alman otomobil devi Volkswagen’nin (VW) yeni kuracağı fabrika için Türkiye’yi seçtiği ifade edildi. Vergilerin çok yüksek olması Alman devini düşündürse de Ankara’dan verilen tavizler bu kararı almasında etkili olduğu ifade ediliyor. Alman kamu yayıncılık kurumu ARD, Volkswagen firmasının kuracağı yeni otomobil fabrikası için Türkiye’de karar kıldığını bildirdi. 

ARD televeziyonunda yayınlanan Tagesschau isimli haber programının internet sitesinde yer alan haberde şu ifadeler yer aldı. “Ciddi miktarda aracı muhtemelen devlet alacak. Çünkü Passat üst düzey memurlar arasında çok seviliyor.  Fabrikada Passat’ın yanında Skoda ve Seat Modelleri de üretilecek. Ankara için Almanya’da faaliyet gösteren bir lobicinin duyduğunu iddia ettiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  VW ile yapılan anlaşmalara, bir istisna olarak, devlet garantisi vermeye hazır. VW’nin bütün talepleri kabul edildi. Hatta sıra dışı bir talep olan, böyle bir garanti bile onaylandı. ARD’ye göre yeni fabrika için anlaşma eylül sonu ya da ekim ayı başında imzalanacak. Alman şirketlerinin son yıllarda Türkiye’de büyük yatırımlara girişmekten kaçınması nedeniyle VW fabrikası kararının Ankara açısından büyük bir prestij anlamına geleceği değerlendirmesi yapılıyor. Alman hükümetinin ve VW Teftiş Kurulu üyesi olan Aşağı Saksonya eyaleti Başbakanı Sosyaldemokrat Partili Stephan Weil’ın fabrikanın Manisa’da kurulmasını desteklediği belirtiliyor. Kararın işçi tarafının büyük endişelerine rağmen alındığı, özellikle de VW işçi konseyinin işçi hakları ile işçilerin işletme ile ilgili konularda karar alma mekanizmalarına dahil edilmesi gibi konularda son derece eleştirel yaklaştığı belirtiliyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesi sonrasında hukuk devletine getirilen güçlü sınırlamaların da işçi konseyi ve sendikalarda büyük endişe yarattığı kaydediliyor. 

VERGİLERDE DE ADIM BEKLENİYOR

Volkswagen’nin Bulgaristan’da iş gücü maliyetinin daha düşük olmasına rağmen Türkiye’yi seçtiği, bu kararda Türk piyasasının hacminin kilit rol oynadığı kaydediliyor. ARD’nin Berlin’deki hükümet çevrelerine dayandırdığı haberde fabrikanın Manisa’da kurulacağı, şirketin sadece, Türkiye’de yeni otomobillere uygulanan ve VW’nin ‘aşırı yüksek’ olarak değerlendirdiği vergiler konusunda adım atılmasını beklediği kaydedildi. Passat model otomobillerde tüketim vergisinin, motor beygir gücüne göre otomobil fiyatının yüzde 41’ini bulabildiği belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN