Washington haberdarsa konuşacak bir şey yok

Washington haberdarsa konuşacak bir şey yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin skandal vize yasağına sert tepki gösterdi. Tutuklanan konsolosluk çalışanları için ‘ajan’ diyen Erdoğan “Bu başkonsoloslukta bir şeyler dönüyor” ifadelerini kullandı. Ankara Büyükelçisi Bass’ın görevden alınması gerektiğini söyleyen Erdoğan “Bu kararı ‘devleti adına’ aldığını söylüyor. Durum buysa konuşacak bir şeyimiz yok” dedi.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile vize krizine ilişkin sert açıklamalar yaptı. Krize yol açan konsolosluk çalışanlarını ‘ajan’ olarak niteleyen Erdoğan, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass için ise “ABD bir dakika orada tutmamalı” ifadesini kullandı. Ukrayna’nın ardından Sırbistan’a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’nin aldığı skandal vize yasağı kararı soruldu. Erdoğan’ın ABD ve yasağın müsebbibi olarak gördüğü Ankara Büyükelçisi John Bass’a tekpisi sert oldu: Sözlerine “Bu sorunu biz başlatmadık” diyerek başlayan Erdoğan’ın konu hakkındaki değerlendirmeleri şöyle oldu:

KONUŞACAK BİR ŞEYİMİZ OLMAZ

Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara’daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da ‘Ben bunu devletim adına aldım’ gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür. Durum böyleyse ABD’li üst düzey yöneticilerle bizim konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa, o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen ‘Türkiye-Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi?’ demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız.

BAŞKONSOLOSLUKTA BİR ŞEYLER DÖNÜYOR

ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından bir çalışanı daha ifadeye çağrıldı. FETÖ ile ilgili diplomatik yetkisi olmayan ABD konsolosluğundaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ilişkilerinin tespit edilmesi ve yargı ile paylaşılması bunun neticesinde bu kişinin önce gözaltına alınıp tutuklanması ve ardından ikinci bir kişinin daha bu noktada olduğunun bildirilmesi İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor.

BU AJANLAR NASIL SIZDI

Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna sızmadıysa, o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye bir kabile devleti değildir.

Böyle bir şeye müsaade etmemiz mümkün değil. 

ABD’NİN TEMSİLCİSİ OLARAK GÖRMÜYORUZ

(ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass) Veda ziyaretlerinde bulunuyor büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletleri’ nin Türkiye’deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim.

KANAL İSTANBUL’UN TEMELİ 2018’İN BAŞINDA ATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda konuştu. “Türkiye, Balkanların istikrarsızlaşma ile değil bütünleşme ile anılmasını istiyor. Biz Balkanlarda ayrılık, parçalanma, bölünme istemiyoruz’’ diyen Erdoğan, Kanal İstanbul projesi için tarih verdi: “İstanbul Boğazı’na paralel yeni bir kanal açılması başta olmak üzere, ki Kanal İstanbul dediğimiz, bu benim bir hayalim, hülyamdır. İnşallah bunun da büyük ihtimalle bu yıl sonu veya 2018 başı gibi temelini atacağız.” Türkiye’nin ekonomik görünümde son 15 yılda yaşadığı değişimin tam bir başarı olduğunu vurgulayan Erdoğan “Birilerinin bu ülkeleri kendi arka bahçesi gibi görmek istemelerine de karşı olduğumuzu ifade etmek isterim” değerlendirmesini yaptı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN