‘Ya Barzani maaşı keserse’

‘Ya Barzani maaşı keserse’

IKBY’nin Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına getiren bağımsızlık referandumu Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır’daki emekli Peşmergeleri de etkiledi. Erbil’den maaş alan 200’e yakın Türk vatandaşı emekli Peşmerge, maaşlarının kesileceği endişesini yaşıyor.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkanlığından ayrılma kararı alan Mesut Barzani’nin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu, Türkiye ile IKBY arasındaki ilişkilere büyük zarar verdi. Irak merkezi yönetimi ve İran dahil çok sayıda ülkenin tepki gösterdiği referandum, bölgede gerilimi en üst noktalara taşıdıktan sonra geri adım sinyalleri de gelmeye başladı. IKBY’nin silah gücü Peşmergenin aylardır ödenmeyen maaşlarının da Bağdat yönetimi tarafından verilmeye başlanacağı açıklandı. Irak Başbakanı Haydar El İbadi, geçtiğimiz hafta Bağdat’da düzenlediği toplantıda, IKBY için çalışan memurların ve Peşmergelerin maaşlarını yakında ödemeye başlayacaklarını duyurdu.

Barzani’nin, önümüzdeki başkanlık seçimlerinde bir daha aday olmayacağını duyurmasının ardından da bölgedeki dengelerin ve Türkiye ile ilişkilerin nasıl normale döneceği merakla beklenmeye başlandı. Irak’ta bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’de de dikkat çeken bir kitlenin referandumdan etkilendiği ortaya çıktı. KARAR’ın edindiği bilgilere göre, özellikle Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır’da Türk ve Irak vatandaşı olan Peşmerge emeklisi 200’e yakın kişi yaşıyor. Yaşları 70 ile 80 arasında değişen ve 1988’deki Halepçe Katliamı’nın ardından Türkiye’ye yerleşen Peşmergeler, emekli maaşlarını IKBY’den almaya devam ediyor. 300 ila bin dolar arasında aylık alan emekli Peşmergeler, maaşlarını ya vekalet yolu alıyor ya da bizzat pasaportları ile Duhok ve Zaho’daki bankalara gidip çekiyor.

Barzani yönetimi ile yaşanan gerilimde ikiye bölündüğü belirtilen emekli Türk vatandaşı Peşmergelerin IKBY’den aldığı maaşlarda da son aylarda IŞİD’le mücadele gerekçesiyle 3’te bir oranında kesintiler yapılmaya başlandı. Emekli Türk vatandaşı Peşmergeler, referandumdan sonra da farklı bir endişe yaşamaya başladı. Buna göre, Türkiye ile IKBY arasındaki başlayan gerginlikte hem Türk hem de Irak vatandaşı olup da emekli Peşmerge maaşı alanların aylıklarının kesileceği iddiaları ortaya atıldı. Genelde 2-3 ayda bir aylıklarını almak için Kuzey Irak’taki Duhok ve Zoha’daki bankalara giden emekli Peşmergelerin, maaşların kesileceği endişesiyle tüm birikimlerini çektikleri öğrenildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN