‘Yalnız manyak’ terörü

‘Yalnız manyak’ terörü

10 uzun namlulu tüfekle otel odasına girdi, 32’nci kattan konser alanını yaylım ateşine tuttu. onlarca kişiyi katlettikten sonra kendi yaşamına son verdi. 64 yaşındaki katil Stephen Paddock, ABD’nin kanayan yarası ‘bireysel terör’ün son ve en büyük halkası oldu.

ABD, tarihinin en büyük silahlı katliamıyla sarsıldı. Ülkenin en önemli kumar ve eğlence merkezlerinden biri olan Las Vegas’ta, bir konsere silahlı saldırı düzenlendi. Vegas polisi, konser alanının yanındaki Mandalay Bay Oteli’nin 32’nci katından açık hava konserine katılanların üzerine ateş açılması sonucu 58 kişinin yaşamını kaybettiğini, 500’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Ölü sayısının yükselmesinden endişe duyulduğu kaydedildi. Polis, saldırganın kimliğini Beyaz Amerikalı 64 yaşındaki Stephen Paddock olarak açıkladı. Vegas Şerifi Joseph Lombardo, düzenlediği basın toplantısında saldırganın polis tarafından vurularak öldürüldüğünü belirtmişti. Ancak daha sonra saldırganın intihar ettiği bildirildi. Lombardo, “Saldırganın tek başına hareket ettiğini düşünüyoruz. Yalnız kurt dediğimiz saldırgan türünden olduğunu sanıyoruz. Dini inancının ne olduğu hakkında ise bir fikrimiz yok” dedi.

10 TÜFEĞİ NASIL SOKTU?

Bu arada polis, otelde saldırganla aynı odada kalan, Asya kökenli Marilou Danley adında bir kadını bulmaya çalışıyor. 62 yaşındaki Danley’in yerinin tespit edildiği ancak henüz yakalanmadığı belirtildi. Ayrıca Şerif Lombardo, Danley ve Paddock’un kaldığı odada tam 10 adet ateşli silah bulunduğunu açıkladı. Danley’in evli olduğu ve Paddock’la arkadaş oldukları, sosyal medya hesaplarında birlikte çekilmiş fotoğraflarının bulunduğu ortaya çıktı. Öte yandan emniyet birimleri saldırganın terör bağlantısı bulunmadığını ve niyetinin bilinmediğini açıklasa da eylemi IŞİD üstlendi. Örgüte bağlı Amak haber ajansından yayımlanan açıklamada, Paddock’un “IŞİD’in ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinde saldırılar yapılması çağrısına uyarak hareket ettiği”, ayrıca salsırganın aylar önce Müslümanlığı seçtiği öne sürüldü. Las Vegas katliamı, ABD’de şimdiye kadar en fazla ölüme sebep olan silahlı saldırı olarak tarihe geçti. Geçen yıl Orlando kentindeki bir gece kulübünde bir IŞİD militanı tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişi hayatını kaybetmişti. Bu arada Trabzonspor yöneticisi Nevzat Aydın ve şarkıcı Demet Akalın’ın da Las Vegas’ta oldukları, ancak olayda zarar görmedikleri belirtildi.

SALDIRGAN ‘BEYAZ AMERİKALI’ OLUNCA TRUMP YUMUŞAK 

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan yazdığı mesajda “Yaşamını yitirenlere ve ailelerine en içten taziyelerimi iletiyorum. Tanrı sizi kutsasın” dedi. Trump’ın, beyaz Amerikalılar tarafından yapılan saldırılarda üslubunu yumuşatması dikkat çekiyor. ABD Başkanı, ağustostaki ırkçılık olayları sırasında gerçekleştirilen araçla ezme saldırısı için de ‘terör’ demekten kaçınmıştı.

MARKETTEN OTOMATİK SİLAH ALIP KATLİAM YAPANLARIN  ÜLKESİ

ABD’de ağır silahlara ulaşmanın çok kolay olması, bireysel terörü doğuruyor. Her yıl yüzlerce kişi, bu tür olaylarda hayatını kaybediyor. Kimi market zincirlerinden dahi silah almak mümkün. İşte ABD’de son yılların en büyük silahlı katliamları:

* 12 Haziran 2016: IŞİD sempatizanı Omar Mateen, Orlando’da bir gece kulübünde silahlı saldırı düzenledi. 49 kişiyi öldürdü, 58 kişiyi yaraladı. Bu, o döneme kadar ABD’de yapılan en büyük silahlı katliamdı.

* 16 Nisan 2007: Virgina Tech Üniversitesi’nde Seung Hui Cho adlı bir öğrenci tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 32 kişi öldü. Cho, katliamdan sonra intihar etti.

* 14 Aralık 2012: Adam Lanza adlı 20 yaşındaki erkek, bir anaokuluna ateş açarak 20 çocuk ve altı yetişkini katletti.

* 16 Ekim 1991: 35 yaşındaki George Hennard, Teksas’ta aracıyla bir kafeye daldıktan sonra otomatik tüfeğiyle kafede oturanlara ateş açtı. 23 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti.

* 2 Aralık 2015: Evli çift Syed Farook ve Tashfeen Malik, San Bernardino kentinde bir kamu sağlığı merkezinde düzenlenen etkinlik sırasında otomatik silahlarla ateş açtı. Olayda 14 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Çiftin, IŞİD sempatizanı olduğu telefon yazışmalarından ortaya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN