Yaptırımda muafiyet doları geri çekti

Yaptırımda muafiyet doları geri çekti

Türkiye-ABD ilişkilerinde iyimser beklentilerle gün boyunca 5.45’in hemen altında kalan dolar, İran yaptırımlarından muafiyet tanındığının açıklanmasıyla 5.35’e kadar indi. BIST 100 ise 96.000 seviyesine yaklaştı.

Kurun seyri şu sıralar aşağı yönlü devam ediyor. Geçen haftalarda 5.40’ın altına inen ve sonrasında tekrar 5.50 seviyelerine çıkan dolar, yaptırım haberleriyle tekrar geriledi. Dolar/TL, yaptırımlar başta olmak üzere Türkiye-ABD ilişkilerinde iyimser beklentilerle gün boyunca 5.45’in hemen altında kalmayı sürdürürken, Türkiye’ye İran yaptırımlarından muafiyet tanındığının resmen açıklanmasıyla kurda düşüş hızlandı.

Türkiye ve ABD’nin “sembolik” olarak adlandırılan bakanlara yönelik karşılıklı yaptırımların kaldırılmasının ardından Türkiye’nin ABD’nin İran’a uygulayacağı yaptırımlardan muaf tutulabileceğine yönelik beklentiler de piyasalardaki iyimserliğin ana nedenleri arasındaydı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada aralarında Türkiye’nin de yer aldığı sekiz ülkeye petrol yaptırımları konusunda geçici muafiyet tanındığın açıkladı.

Yaptırımlardan geçici muafiyetin ham petrol fiyatlarının istikrarsızlaştırılmaması için bu sekiz ülkeye tanınması piyasalarda bekleniyordu. Küresel piyasalarda devam eden ticaret savaşları, ABD Merkez Bankası faiz artış hızları, İran yaptırımları, Suriye başta olmak üzere jeopolitik endişeler takip edilmeye devam ediliyor.

Cuma günü Türkiye’nin ABD’nin İran’a uygulayacağı yaptırımlardan muaf tutulabileceğine yönelik beklentilerle yönünü aşağı çeviren dolar/TL, ABD ile Türkiye’nin bakanlara yönelik yaptırımları karşılıklı kaldırdığı haberi sonrasında 5.45’in altını görmüştü. Haftaya pozitif başlayan BİST 100 endeksi, banka hisselerindeki güçlü performansın devamı ve Türkiye’ye İran yaptırımlarından muafiyet tanındığının resmen açıklanmasıyla 95.500 seviyesinin üzerine çıktı. Tahvil-bono piyasasında ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.08 seviyesindeydi. İran yaptırımlarının muafiyet beklentileriyle bileşik getiri Cuma günü işlem bazında yüzde 17.80’li seviyelere gerilemişti.

Dün de bono getirilerinde sert düşüş gözlendi. 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik getiri spot kapanışta yüzde 17.97 valörde son işlemlerde yüzde 17.15 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN