Yayınevlerinden ‘eril faillerin’ kitabını basmama kararı

Yayınevlerinden ‘eril faillerin’ kitabını basmama kararı

Everest Yayınları 20’yi aşkın kadının taciz suçlamasıyla gündem olan Hasan Ali Toptaş ile yollarını ayırdı. Yazar Aslı Tohumcu’nun tacize uğradığını söylediği Bora Abdo’yla ilgili açıklama yapan İletişim Yayınları da yazarla ilişkilerini sonlandırdı.

SALİHA SULTAN | KARAR

Edebiyat ve yayın dünyasında, Türkiye’nin en çok okunan yazarları arasında yer alan Hasan Ali Toptaş’la ilgili 20’yi aşkın kadının yaptığı taciz suçlamasının yankıları sürüyor. Kadınların kitaplarını basmaması talebinde bulunduğu Everest Yayınları, yazarla yollarını ayırdıklarını açıkladı. Yayınevi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Kamuoyuna, Yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarımızı ayırmış bulunuyoruz. Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz. Saygılarımızla” ifadelerini kullandı. 

239176ae-6ba1-443f-a9be-ee95eb72df54.jpg

İletişim Yayınları da, yazar Aslı Tohumcu tarafından taciz suçlaması yöneltilen Bora Abdo’yla olan yayın ilişkisini sonlandırdığını duyurdu. Zorbalık ve taciz karşısında yazarları Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu’nun yanında olduğunu belirten yayın evinin, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “İletişim Yayınları olarak, maruz bırakıldıkları gayriinsanı davranış, zorbalık ve tacize karşı yazarlarımız Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu’yla beraberiz. Bora Abdo ile olan yayın ilişkimizi sona erdirdiğimizi okurlarımızın bilgisine sunarız.”

f32a74e2-5000-4eb5-94d0-b13964afc781.jpg

BİR İPTAL DE FİLM YAPIMCISINDAN

Film yapımcısı Müge Büyüktalaş da sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı. Büyüktalaş, Ali Aydın yönetmenliğinde çekilecek olan Hasan Ali Toptaş'ın roman uyarlaması film projesini iptal ettiklerini belirtti.

Büyüktalaş, "Geçtiğimiz yıldan beri geliştirme sürecine devam etmekte olduğumuz Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimli romanından uyarlanan Kuşlar Yasına Gider film projesinin son günlerde ortaya çıkan haberler doğrultusunda iptaline karar vermiş bulunmaktayız" dedi.

 

 

MERSİN KENTİ EDEBİYAT ÖDÜLÜ GERİ ALINIYOR

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, tacizleri ifşa edilen yazar Hasan Ali Toptaş’a bu yıl verdiği Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü geri çekmeye karar verdi. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Değerlendirme Kurulu üyesi olan, Toptaş’ın da arkadaşı olarak bilinen Celal Soycan “Bu son derece ağır bir durum. İnsani, ahlaki, vicdani, edebi sorumluluğumuz gereği Toptaş’a verdiğimiz ödülü geri çekmeye karar verdik” dedi.

SON DARBE MENAJERİNDEN

Hasan Ali Toptaş'ın yurt dışı ve yurt içi yayın temsilcisi, yazar Barbaros Altuğ'da sosyal medya hesabından açıklama yaparak, "Dünyanın her yerinde, bilhassa kadınlar, çocuklar ve LGBT için cehennem haline gelen Türkiye'de, yaralanan her kadının arkasında, ezilen LGBT ailemin yanındayım. Örselenen her çocuk benim. Ne düşüncelerim ne duruşum değişir. Yazdıklarım, şahsiyetim ve düşüncelerimle beraber değerlendirince gereken anlamın çıkarılmış olacağını düşündüm. Fakat açık yazmak da gerekiyor belki: Hasan Ali Toptaş ile ajans-yazar ilişkim sona erdi" dedi.

KADINLARIN DAYANIŞMASI SES GETİRDİ

Twitter’da, yazar Hasan Ali Toptaş’ın Leyla adlı bir kadın kullanıcı tarafından tacizle suçlanmasının ardından, aralarında gazeteci, editör ve çevirmenlerin de olduğu onlarca  kadın edebiyat dünyasından farklı erkek yazarların tacizine maruz bırakıldıklarını açıklamışlardı. Leyla adlı kullanıcıya Toptaş tarafından tacize maruz kaldığını belirten Pelin Buzluk'un bu yöndeki paylaşımına yazar Aslı Tohumcu da destek olmuş, Bora Abdo'nun taciziyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Hasan Ali Toptaş da yalnız değil tabii. Bora Abdo var. Beni arkadaşımdan ayırıp taksime atlamasıyla gelişen bir olay. Ben de büyüdüm, kadınlarla sarmalandım iyice. Konuşabiliyorum. Herkes konuşsun. Bizim korkacak bir şeyimiz yok!" ifadelerini kullanmıştı.

raw-siz-tukenirsiniz-onlar-yasar-731494765.jpg

TOPTAŞ’IN ERİL FAİL İFADESİ TEPKİLERİ ARTIRDI

Yaşananların ardından özür mesajı paylaşan Hasan Ali Toptaş’ın mesajı ise daha büyük tepkiye neden olmuştu. Toptaş, açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN