Altılı Masa krizi yönetebilecek mi?

Akşener’in, Habertürk’te Fatih Altaylı’ya söyledikleri, kriz çıkardı.

Noter olmadıklarını, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına onay vermek zorunda bırakılamayacaklarını, kazanacak bir aday bulmaları gerektiğini söylemişti.

İYİ Parti’nin, CHP çevrelerinden dayatmaya ve parmak sallamalara maruz kaldığı gibi serzenişleri de oldu.

CHP sessiz; öyle anlaşılıyor ki Kılıçdaroğlu konuşmayacak, en azından şimdilik.

Cevap; Kılıçdaroğlu’na yakın bir isimden, Politikyol sitesinin başındaki Ali Haydar Fırat’tan geldi.

Fırat, bir tweet dizisiyle Akşener’i sertçe eleştirdi. “İmamoğlu ve Yavaş’a varız” sözlerini, Kılıçdaroğlu’nun önünü kesmek için CHP’nin içini karıştırma olarak okuyordu.

Kılıçdaroğlu’nun masaya getirmeyeceğini bile bile o isimleri öne sürmekte ısrar ettiği ama masaya getirilseler Akşener’in onları da istemeyeceği gibi bir fikirden hareketle...

Fırat, sonunu da şu reste bağladı:

“Bugün itibariyle ortaya çıkan tablo şudur; @kilicdarogluk kendisini halka emanet etmiştir. Halk bütün siyasi oyunları boşa çıkaracak tek güçtür. Yeni bir düzen ancak halkın iktidarı ile mümkündür, kurulacaktır.”

Kılıçdaroğlu’nu etiketlemesi de gösteriyor ki Fırat’ın mesajı, CHP yönetiminin tepkisini yansıtıyor. Fevri bir çıkış değil.

CHP lideri, kendini halka emanet edecekse masanın onayını aramaktan vazgeçti, ortak adaylık bahsi de Altılı Masa’dan kalktı demektir.

Peki masa da ortadan kalkacak mı?

Yazının tam burasındayken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in açıklaması kulağıma geldi. Fırat’ın keskinliğinden uzaktı. Topu, göğsünde epey yumuşatmıştı.

Özel’e göre; Akşener’in sözleri, Kılıçdaroğlu’nun söylemiyle çelişmiyordu. Bilakis uyumluydu, masanın karar vericiliği konusundaki mutabakatlarına vurgu yapıyordu. Zaten 4 gün sonra masa toplandığında, herkes bunu görecekti.

Nabız tutan ağızları da biraz yokladıktan sonra şunu çıkardım; Altılı Masa kalıyor. Kılıçdaroğlu, masadan kalkmak niyetinde değil.

Bu saatten sonra yürür mü derseniz...

Diğer liderler de ortak adayda uzlaşamamanın, masanın sonu olmayacağını dile getiriyordu. Öncelikleri ortak aday çıkarmaktı. Ancak şart değildi. Başaramazlarsa diğer ortak hedefler etrafında ilerlerdi işbirlikleri.

Dolayısıyla Altılı Masa’dakiler, bu ihtimali bir kenarda tutuyordu.

Masada kriz çıktığı muhakkak. Fakat beklemedikleri, hazırlıksız yakalandıkları, hiç hesapta olmayan, atlatılamayacak bir kriz olmayabilir.

Masanın dağıldığını, ortaklığın bozulduğunu, artık bir arada duramayacaklarını söylemek için erken.

Film henüz kopmadı, inceldi.

Klişe tabirlerle ipler gerildi, aralarında soğuk rüzgarlar esti. Kara kedi değil de şeytan geçmiş gibi kısa sürebilir, uzayabilir de.

Her halükarda; ortak aday için bile iş işten geçti denilemez. Bu hamur çok su kaldırır daha.

SİNEMA DESTEĞİ ALAN DA PİŞMAN ALMAYAN DA

Yönetmen İsmail Güneş, Kültür Bakanlığına bir dilekçeyle durumu bildirdi. Öncesinde de birçok dilekçe yazılmış, haberdar etmek için.

Ama Sinema Genel Müdürlüğünden hala geri dönüş yok.

4 yıl Destekleme Kurulu üyeliği de yapan İsmail Güneş’in ağzından, durum şöyle:

2007 yılında uygulama başladığında sinemaya verilen destekler, ortalama 200 ila 250 bin kira arasındaydı. O yıllarda 150 bin ila 200 bin dolar tutuyordu. Bu bile yetersizdi, kimseyi mutlu etmiyordu.

Bugün destekler, TL bazında 5 misli artmış gibi görünse de hiç iç açıcı bir manzara görünmüyor. Dolar bazında tam yarısına inmiş durumda. Üstüne, girdiler artmazken çıktılar, yapımcı aleyhine arttıkça arttı.

2021 yılının son toplantısında ilan edilen 1 milyon 200 bin liralık destek, 150 bin dolara denkti. Paranın harcandığı 2022 mart ayında ise ancak 65 bin dolar ediyor.

Yapımcı yönetmenlerin çoğu, ilan edilen destekleri alamayacak; alanlar da bitirme imkânı bulamayacak. Bazıları hukuki sorumluluktan kurtulmak için, derme çatma bir eser üretmeye çalışacak. Ancak kaliteli, bir ürün çıkmayacak. Kültür ve sanat çöplüğüne özensiz, ucuz bir iş daha atılmış olacak, o kadar.

Talep, desteklerin acilen iyileştirilmesi. Sektör çıkmazda, can çekişiyor. İlgililere, bir de buradan duyurulur.

YORUMLAR (44)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
44 Yorum