FTX’in Altın Çocuğu Hapise Gidiyor

Sam Bankman Freid 25 sene hapis cezasına çarptırıldı. Bu kripto para sektörü için bir galibiyet mi? Yoksa aslında üzücü bir olay silsilesinin anlamsız sonucu ve kaybedilen paralar için karşılıksız bir sonuç mu? Gelin beraber kısaca bir değerlendirelim.

SBF’in hapis cezası alması inanılmaz önemli bir gelişme. Seneler boyunca yargının sonuçlarından bir şekilde kaçabilen kripto para dolandırıcıları için bir ders, merkezi borsa nasıl yönetilir ve nasıl yönetilmez kavramları için ibretlik bir olay. Pek çok borsanın Proof of Reserveyani Varlık Denetleme Raporu yayınlamasına bile sebep olan olay, ne kadar para kaybı ve sektör zararına sebep olmuş olsa bile sonucunda en azından haksızlığın göbeğinde yer alan şahıs için hapis cezasıyla sonuçlandı.

Bu çok da bir şey değil diyen insanlara hızlıca bir cevap vermek istiyorum. 2008’de Amerika’nın finansal krizine ve küresel dalgalanmalara sebep olan bankaların müdürlerinden hiçbiri hapis cezası almadı. Credit Suisse’den bir tane GMY birkaç sene hapis cezası aldı o kadar. Milyonların evsiz kalmasına, yüz milyonların paralarını kaybetmelerine sebep olan bu olayda neredeyse kimse yargılanmadı, tam tersine bu bankalar devlet desteğiyle ayağa kaldırıldı ve bazı müdürler yıl sonu primlerini bile aldı. O yüzden “Daha ağır bir sonucu olmalıydı” diyen insanların güvendikleri bankalara ve sorumlularına gözden geçirmelerini tavsiye ederim.

Kaybedilmiş olan paranın geri ödenmesi durumunda, aslında pek çok insanın iddia ettiği kadar sıkıntılı bir durum mevcut değil. Herkesin şansına, içeride kalmış olan kripto varlıklarının değeri çok yükseldi, ondan likit problemlerinin yaşanması ihtimali daha düşük. Yoksa saatliğine 1000 dolar fatura kesen avukatlar bitirebilirdi içeride kalan Solana ve Bitcoinleri J

Uzun lafın kısası, ne kadar SBF’nin avukatları itiraz edecek olsa da, realitede bu kadar yüksek profil bir olayda cezai bir hüküm getirilmesi beni açıkçası çok rahatlattı ve sektöre olan güvenimi tazeledi. Unutmayalım ki SBF Demokrat partinin ve Biden’ın en büyük destekçilerinden biriydi. Siyasi bir koruma görmemiş olması ve hakkedilen yargının yerine gelmiş olması gelecekte benzer kötü yönetim hatalarının ve suçların işlenmesi için bir engel teşkil edecektir. Bir nebze tabi…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.