The Big Short Güzel Bir Filmdi Ama İkincisini İstemiyorum

Finans dünyası, yatırım tanrısı Michael Burry'nin son faaliyetleriyle tekrar histerik bir hal aldı. Piyasa trendlerini okuma konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olan Burry, 2008 Küresel Finans Krizi'nden büyük bir karla çıkan birkaç kişiden biriydi, ABD konut piyasasının çöküşünü önceden görmüştü. Sıkıntı, bu sefer hedefi ABD hisse senedi piyasası.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndaki yeni başvurular, Burry'nin toplam nominal değeri 1,6 milyar dolar olan S&P 500 ve Nasdaq 100'ü takip eden ETF'lere yönelik satım opsiyonları aldığını ortaya koydu. Peki bu stratejik bir defans hamlesi mi yoksa Burry'nin büyük bir piyasa düşüşü sinyali vermesinin bir yolu mu?

Deneyimli bir değerleme yatırımcısı olarak Burry'nin oyun planı genellikle fazla miktarda değerlenmiş sektörleri ve hisse senetlerini belirleyip bunlara karşı bahis yapmaktan oluşuyor. Bu tahminleri, yatırımcıları için devasa bir 700 milyon dolarlık kazançla beraber kendisine de 100 milyon dolarlık bir kazanç getirdi. Ancak, kristal küreler her zaman işe yaramıyor. 2022'de Burry, öngörülen kazanç düşüşünden önce büyük ölçüde kısa pozisyon alacağını cesurca ilan ederek manşetlere çıktı. Bu iddia ettiği düşüş hala gerçekleşmedi.

Teknik tarafı daha iyi anlamak için kısaca açalım. Geleneksel kısa satış, hisse senetlerini ödünç almayı, satmayı ve sonunda (umut edilen) daha düşük bir fiyata geri satın almayı içerir. Buna karşın satım opsiyonları, belirli bir fiyata bir varlığı satma hakkını veren sözleşmelerdir. Varlığın fiyatı sert bir şekilde düşerse, bu opsiyonların değerleri çok yükselir.

Son verilere göre Burry, 890 milyon dolarlık SPDR S&P 500 ETF satım opsiyonları ve 740 milyon dolarlık INVESCO QQQ ETF satım opsiyonları aldı. Bu, Twitter'ın bu konuyu bir ay önce büyük bir 1,6 milyar dolarlık kısa pozisyon olarak her yerde etiketlemesine neden oldu. Ancak sıkıntı çıkartabilecek detaylar var - bu sözleşmelerin ne zaman ve hangi kullanım fiyatından alındığı henüz bilinmiyor.

Burry'nin portföy hamlelerini derinlemesine neden incelemek istedim peki? Sebebi kriptoyu da etkilemesi. Geleneksel finans piyasaları tarihsel olarak kripto para dünyasının iniş çıkışlarını etkilemiştir. Ancak bir sorun var. Kripto, geleneksel bankacılıkta görülen FDIC sigortası gibi güvenlik ağlarından yoksun. Birçok kripto borsası sınırlı sigortalar ile övünüyor ve bazıları, şüpheli rezerv iddialarıyla piyasayla dalga geçiyor. Justin Sun ve Huobi bunun en büyük örneği :)

Eğer Burry'nin tahmini doğru çıkarsa ve hisse senedi piyasası ciddi bir krize girerse, bu kripto alanında büyük bir kargaşaya neden olacak. Bitcoin'in değeri sadece dört basamaklı rakamlara düşmekle kalmayıp, bu fiyat düşüşleri birçok borsanın sonu olabilir.

Tüm kripto yatırımcılarına seslenmek istiyorum tekrardan. Dikkatli olmakta fayda var. Riskli pozisyonlarda kalmayı azaltmak, varlıkları çeşitlendirmek ve kripto paraları güvende saklamak en üst öncelikler olmalıdır. Cüzdan anahtarlarınızı tutmuyorsanız, gerçekten kripto paralarınızın sahibi değilsinizdir demektir.

Umarım Burry bu sefer yanılmıştır. İkinci bir filmi kaldıracak enerjimiz olduğunu düşünmüyorum.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum