Bir BMC hikayesi...

60'lı yıllarda Türk-İngiliz ortaklığı ile kurulan ve uzun yıllar ülkemizin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan şirketti. 80'lerin sonunda ise artık Çukurova Grubunun bir şirketi olmuştu.

Sonra nasıl ki Turkcell gitti ise işte öyle BMC’de Çukurova Grubunun elinden gitti. Hem de öden(e)meyen 75 milyon dolar taksit karşılığında (Show TV dahil).

Mayıs 2013’te Çukurova Grubu ödemelerini aksattı diye BMC de TMSF’nin bir şirketi haline geldi. Oysa daha birkaç yıl önce FATİH kamyonlarının reklamında İbrahim Tatlıses o meşhur sözü söylüyordu: “Bence BMC...”

Ağustos 2014’te 751 milyon TL (kur 2,15 üzerinden 350 milyon dolar) ödeme ile BMC artık Ethem Sancak’a ait Es Mali Yatırım Danışmanlık şirketine geçti.

Evet, TMSF’nin ödenmeyen 75 milyon dolara aldığı BMC 350 milyon dolara satılmıştı.

Sonra Katar’lı yatırımcılar devreye girdi. Tarih ve detay olmasa da Katar Ordusunun BMC’nin yüzde 49,9 hissesine 300 milyon dolar ödediği basında yer alıyor.

Ve nihayetinde son olarak BMC’nin yüzde 50,1’lik Ethem Sancak’a ait hissesi 480 milyon dolar karşılığında Tosyalı Grup olarak bilinen Fuat Tosyalı tarafından alındı.

Ethem Sancak tarafından bakılırsa aslında 350 milyon dolar verilip 300 milyon dolar Katar Ordusu ve 480 milyon dolar Fuat Tosyalı olmak üzere 780 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Tabi bu arada yüzde 25 hissenin Talip Öztürk’e satış geliri bütün bunların dışında. Ve net olarak 430 milyon dolar da bir artı bakiye...

Bir başka taraf ise şu: 751 milyon TL’ye alındığında 350 milyon dolar ama bugün 780 milyon dolar 6 milyar 780 milyon lira. Kısaca TL bazında 2014 yılında 751 milyon TL yatırımın net bakiyesi 6 milyar lira... Tabii burada Talip Öztürk’e hisse satış geliri yok. O ek olarak ayrı bir net bakiye...

Bu hesaplar elbette ticarette olur. 1 koyarsınız 100 alırsınız...

Serbest piyasa böyle bir şey...

Mesela TEKEL satışı da böyle olmadı mı? 292 milyon dolara özelleştirildiği söylenen TEKEL 2,1 milyar dolara el değiştirdi. Kısaca TEKEL üzerinden de 1,8 milyar dolar net bakiye kalmıştı.

Ticaret böyle bir şey işte... Biz anlamayız tacir işlerinden, ticaret işlerinden.

Sadece rakamları veriyoruz.

Şimdi gelelim işin son alıcı kısmına. Tosyalı Grup neden ve nasıl olarak BMC gibi çok tartışılan bir şirkete bu derece para yatırdı?

Çukurova Grubu elinde para etmeyen ve Mehmet Emin Karamehmet kontrolünden bu paralar ile ölçülemeyecek bir değer karşılığı giden bu şirkete, nasıl bir riske girerek bu kadar ödemede bulundu?

Varlık Fonu yönetim yardımcısı da olan Fuat Tosyalı, bugüne kadar kamu ile iş yapmayan ve özellikle yurtdışında büyük yatırımlarda bulunan saygın bir iş insanıydı. Uluslararası ticarette ve kredibilitede bu saygınlık ve özgürlük çok önemlidir.

Acaba çokça tartışılan bir BMC hikayesinde adının olması nasıl bir süreç ve risk doğuracaktır?

Mesela Kanal İstanbul için “tek kuruş ödemeyiz” diyen muhalefet partilerinin seçim sonrasında, geçmişi bu derece ilginç olan BMC hikayesine nasıl bakmaları bekleniyor?

Fuat Tosyalı 20 yıllık AK Parti ve Erdoğan liderliğinde girmediği bir ilişki ağına neden ve nasıl son dönemde girmeyi tercih etmiştir?

Katar’lıların bile seçim sonrası sermayelerinin ne olacağını sorguladığı bir süreçte, bu tür ilginç satış hikayelerinin sonucunu herkes gibi ekonomi dünyası ve ben de merakla bekliyoruz.

YORUMLAR (87)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
87 Yorum