Köprüden atlayanlar

Atı alan Üsküdar’a geçti ama...

O at Üsküdar’a geçti geçeli ülkede ekonomi çöktü.

Ekonomi yönetiminin başında olan Sn Bakan Berat Albayrak kaçıncı kez “en kötü geride kaldı” diye söylüyor ama...

Daha önceki gün 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü geçemeyen bir vatandaş arabasını da yakarak köprüden atladı.

***

Hafta başında “Tüketici Güven Endeksi” tarihi bir çöküş yaşadı. Arındırılmamış endekste güven endeksi yüzde 13,9 düşerken, gelecekte tasarruf etme ihtimali yüzde 27,1 ile adeta çöktü. Tüketicinin gelecek dönem ekonomi beklentisi de yüzde 14,9 düşüş yaşamıştı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan “Reel Kesim Güven Endeksi” de Nisan ayına göre yüzde 6,3 geriledi. Reel kesim, tüketici kadar karamsar değil; çünkü yurtdışı talep (ihracat) şu anda can simidi oluyor.

Reel kesimin alt kırılımlarına bakıyoruz:

Mevcut sipariş %-1,7; üretim %-8,4; gelecek 3 aylık sipariş %-7,7; ihracat %-8,7; yatırım %-9,3... Veeee

Ekonomik gidişat hakkında reel kesimin görüşü yüzde 13,7 düşüş yaşıyor. Ama tek bir ankette artışı yaşanıyor: Stoklar...

Yani reel kesimin üretim ve ihracat durum beklentisi sert düşüş gösterirken, stok durumu artışa devam ediyor.

Nitekim Nisan ayından mayıs ayına kapasite kullanım oranı inanılmaz bir artış göstermiş ve yüzde 75,0 düzeyinden yüzde 76,3’e yükselmiştir.

***

Üsküdar meselesinde bir de işverenler tarafı var tabii. Yani Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yürüttüğü kampanya...

TOBB 2,5 milyon kişiyi işe alacak ya o mesele.

Hani yeni elemanların 3 aylık tüm maaşı ve bir yılın kalan 9 ayının da tüm SGK ve vergi giderlerinin “İşsizlik Fonundan” ödeneceği kampanya.

İş-Kur İşsizlik Fonu Nisan verilerini açıkladı.

Olay şu

İşçi ve işveren adına patronlar 1 milyar 306 milyon lira fona para yatırmışlar. Ama işveren teşvik ödemesi 1 milyar 345 milyon lira ile ödemenin de üzerine çıkmış.

Kısaca İşsizlik Fonu artık bir kısım patron fonuna döndü...

Atı olup Üsküdar’a geçenler ne kadar şanslı... Yoksa köprüden atlayıp intihar etmek bile kimsenin umurunda olmaz oldu.

YORUMLAR (44)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
44 Yorum