Selçuklu Vakfı Ödülleri

2019 Selçuklu Vakfı Başarı Ödülleri belli oldu. Buna göre;

Ahmet Er Davranış ve İyilik Ödülü Mahir Damatlar’a verilecek bu yıl. Mahir Damatlar, Muhsin Yazıcıoğlu’nun da kader arkadaşlarından ve Suriye’nin kuzeyinde ve genelde Türkmen bölgelerinde Türkiye’nin gönül seferberliğini organize ettiği gibi Gönüllerde Birlik Vakfı’nın Hamamönü’ndeki mahfilinde de gönül erlerini buluşturuyor. Geçen yıl bu ödül, 15 Temmuz gazisi Fatih Eryılmaz’a verilmişti.

Muhsin Yazıcıoğlu Siyaset ve Yönetim Ödülü’ne bu yıl Berlin Alperen Ocakları layık görüldü. Geçen yıl bu ödül Hasan Celal Güzel adına eşi Ülker Hanıma tevdi edilmişti. Berlin’deki külliye, başta Türkler olmak üzere bütün Müslümanların eğitim ve yardımlaşma ocağı. Partiler üstü kalmayı bilmiş nadir yurtdışı STK’larımızdan… Kendi çapında bir büyük birliği gerçekleştirmeyi bilmiş.

Abdurrahim Karakoç Edebiyat Ödülü geçen yıl Prof. Dr Cemal Kurnaz’a verilmişti. Bu yıl Edebiyat Ödülü ikiye ayrıldı. Abdurrahim Karakoç Şiir Ödülü’ne Şair Ali Akbaş layık görülürken;

Emine Işınsu Roman Ödülü ise Adnan Şenel’in olacak ilk defa olmak üzere… Adnan Şenel Selanik İçinde Sala Okunur, Ölümden Önce Aşk Vardı, Şeytan Parçacığı, Şafak Sözü ve Elma ve Bıçak romanları ile günümüzün en iyi romancıları arasına girdi.

Halil İnalcık Tarih Ödülü, bu yıl Ahlat’ta görev şehidi olan Kültür Bakan Yardımcısı Prof Dr Haluk Dursun’un.. Geçen yıl Prof Dr Tufan Gündüz bu ödülü almıştı. Ahlat, malumdur ki Türklüğün bin yıllık merkezlerinden biri. Ahlat mezar taşları, âbidevî yükseliyor göğe, binlerce tapu senedi olarak bin yıllık terkibimizin. Haluk, göreve giderken geçirdiği kaza sonucu ebediyete uzandı. Delikanlı çağından beri tarihî mayamızın sözcüsü olmaya gayret etti.

Cinuçen Tanrıkorur Müzik Ödülü: TRT Akşam Sefası şefi Suat Yıldırım’ın. Geçen yıl Muzaffer Şenduran bu ödülü almış ve ödül töreninde Cinuçen Tanrıkorur’un bestelerini icra ettirmişti. Onlarca koro idare ederek çok çeşitli kurumlara Türk Sanat Müziği zevki aşılayan Suat Yıldırım bu kez, çok özel bir konser programı hazırladı.

Erol Güngör Kültür ve Düşünce Ödülü’ne layık görülen isim ise Taha Akyol. Geçen bu ödül beş ciltlik Türkçe Sözlüğü kültürümüze katan Yaşar Çağbayır’a verilmişti. Taha Akyol ile Erol Güngör çok eski dostlar. Her ikisi de Hergün ve Millet gazetelerinde yazdılar. Taha Akyol, kültür ve düşünce dünyamıza katkılar sunmaya devam ediyor.

Galip Erdem Gazetecilik Ödülü’ne ise bu yıl Servet Avcı uygun bulundu. Geçen yıl bu ödülü Hayati Tek almıştı. Servet Avcı Yeniçağ gazetesindeki günlük yazılarıyla bu ödüle layık görüldü.

Turgut Cansever Şehir ve Çevre Ödülü ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın. Gerek kısa sürede kamu yönetiminde gerçekleştirdiği tasarruf, gerekse belediyenin afişlerinde kendi yüz resmini kullanmaması, şehir ve çevre dokusuna riayet etmesiyle… Geçen yıl bu ödül, tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarması nedeniyle Altındağ Belediye Başkanı Dr Veysel Tiryaki’ye verilmişti

Ömer Lütfü Mete Sinemacılık Ödülü, İsmail Güneş’indi geçen yıl. Bu yıl bu ödülü Semih Kaplanoğlu hak kazandı. Kaplanoğlu rüya sinemasına son yıllarda çok nadide eserler kazandırdı. Türk sineması için yeni bir soluk… Özellikle Buğday filmiyle..

Aziz Sancar İlim Ödülü, 2018’de Ali Erdemir’e verilmişti. 2019 Aziz Sancar İlim Ödülüne Anadolu Mayası’nın yazarı Prof Dr Yalçın Koç layık bulundu.

Seyit Ahmet Arvasi Eğitimcilik Ödülü ise Prof Dr Mustafa Kafalı’nın. Merhum Mustafa Kafalı’ya tevdi edilen ödülü sevgili eşi Sevgi Kafalı alacak. Geçen bu ödüle Prof Dr Turan Güven layık bulunmuştu. Selçuklu Vakfı’nın da başkanlığını yapan Turan Hoca’yı da bu yıl ebediyete uğurladık. Mustafa Kafalı Hocamız hocaların hocası olarak terk-i dünya eylediği âna dek dimdik ayakta Türk gençliğine yüksek karakter âbidesi olarak hem örnek oldu, hem de kesintisiz Tarih ve Kültür eğitimini sürdürdü.

Mimar Sinan Mimarlık Ödülü ise Haydar Çiftçi’nin. Haydar Çiftçi İnşaat Mühendisi ama bütün mimarlara örnek olacak bir estetik çizgiyi ortaya koydu. Başta Adliye binaları olmak üzere birçok kamu binalarında Selçuklu mimarisinin izlerini görmemiz onun eseri. Geçen Yıl bu ödül mimar Necdet Civan’a verilmişti.

Naim Süleymanoğlu Spor Ödülü’ne geçen yıl Gökhan kotan layık görülmüştü. Bu yıl Spor Ödülü, Bedensel Engelliler Atletizm Takımımızdan Hamide Doğangün ile Zeynep Acet’e verilecek. Her iki sporcumuz Berlin Para Atletizm Avrupa Şampiyonasında ülkemize 7 madalya getirdiler.

Osman Yüksel Serdengeçti Yayıncılık Ödülü Hasan Soydan’ındı 2018’de… Bu yıl Yayıncılık Ödülü’ne Türkiye Günlüğü nâşiri Dr Mustafa Çalık layık görüldü. Dr Mustafa Çalık, otuz yılı aşkın süredir bir yandan Türkiye Günlüğü dergisini çıkarıyor, bir yandan da Cedit Neşriyatı yönetiyor.

Selçuklu Vakfı, merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun bir emaneti. Bu emaneti ebediyete kadar yaşatmak boynumuzun borcu. 2019 Selçuklu Vakfı Ödülleri bu akşam ATO Meclis Salonunda sahiplerini bulacak. Suat Yıldırım Konseri ve ikram ile…

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum