Hicabını açıp mektebe dahil olmak istirsen….

Başörtüsü yasağı Azerbeycan’da hortladı denir herhalde bu duruma çünkü birkaç gündür Azerbaycan’daki mekteplere başörtülü öğrenciler alınmıyor. Sosyal medyadaki akışlara Azerbaycanlı kız öğrencilerin okul kapılarında kalışlarının videoları da düşmeye başladı. İzlediklerimden bir tanesinde bir kadın muallim okul kapısındaki öğrencilere “Kızım seçiminde özgürsün, hicabını açıp mektebe dahil olmak istirsen?” diye soruyordu, bazı öğrencilere de “Hicap takmak için seni evde zorlayan var mı, seçiminde özgürsen.” diyordu.

Ufacık çocuklar kimi 5. sınıf kimi 9. sınıf “ Tahsilimi almak istiyrem, hicabımı açmak istemiyrem.” gibi cevaplar veriyorlardı. İçim acıdı. 28 Şubat’ın soğuk rüzgarları çarptı sanki yüzüme. Bizim nesil o yılları yaşayan nesil, nasıl içimiz acımasın ki!

28 Şubatın siyasî ve sosyal yönden toplumumuza çok büyük etkileri oldu. Başötülüler bu etkilerin görünen yüzü. Ben ve benim gibi pek çok başörtülü, senelerce inancımıza uygun şekilde giyinerek okullarda eğitim alamadı, kamu görevlerinde bulunamadı. Ak partinin iktidara gelmesinden bir süre sonra ise yasaklar 2010-11 gibi yavaş yavaş esnedi ve nihayet 2013’te kalktı. Nereden baksanız on beş sene yani iki üç nesil, başörtü yasakları ile yaşadı Türkiye’de. Tabi bu duruma kendi içinde çözümler üretilmeye de çalışıldı. Başörtülü öğrencilerin yurt dışında okuma maceraları bu dönemde yoğundur. Kimi başörtülüler, örtüleri ile eğitim alamayınca erken yaşta evlenip çoluk çocuk sahibi olmayı tercih etmiş, imkanları biraz daha zorlayanları ise dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitim alarak kâh yurda dönmüş kâh gittikleri ülkede kendilerine yeni bir hayat kurmuştur. 28 Şubat’ta ülkesinde kalıp eğitim ve iş hayatından uzaklaşmak zorunda kalan başörtülü kadınların mağduriyetleri ise 2011’den sonra çıkarılan, devamsızlık veya disiplin suçlarından dolayı okulla ilişiği kesilen öğrencilere, eğitim hayatlarına dönme imkânı tanıyan düzenlemelerle giderilmeye çalışılmıştır. Bu dönemde pek çok başörtülü kadın çoluk çocuğa karışmış olmasına rağmen okullarda yarım kalan eğitimlerine veya kamudaki görevlerine döndü.

Türkiye’de bu durumlara hepimiz şahit olduk. Azerbaycan’daki kardeşlerimiz de şahit oldular. Şimdi tabir yerindeyse bu filmi bir kez vizyona girmiş ve izlemişken ikinci kez seyretmenin ne anlamı var. Görülmedi mi kıyafetle ilgili yasaklamalar tutmuyor çünkü halkın iradesine karşı kürek çekilmiş oluyor. Azerbaycan’da konuyu laiklikle ilgili veya Arap kültürünün tesiri olarak ele alanlar da var ama başörtüsü kim ne derse desin doğrudan ne laiklik ile ne de Arap kültürü ile ilgili. Başörtüsü hem İslam’ın kadınlar için bir emri hem de dünyanın tüm kültürlerinde kadınların tercih ettiği bir giyinme biçimi. Bu yüzden başörtüsünü doğrudan laiklikle veya Arap kültürü ile anmak doğru değil. Hele hele tüm insanlığa hitap eden İslam dininin bir emrini sadece Arap kültürü unsuru olarak anmak hiç doğru değil.

Kur’an’da Nur suresi 31. ve Ahzap suresi 59. ayetlerde başörtüsü açık açık vardır. Müslüman kadınlar bu emre riayet etmek için başlarını örter. Toplumumuzun örfünde de kadınların başlarını örtmesi vardır. Dinî hassasiyetleri yüksek olmayan pek çok kadın da bu örfe uyarak başlarını örter. Laikliğe karşı olduğu için özellikle başörtüsü takan kadın var mıdır, sanmıyorum. Azerî genç kızlar arasında da laikliğe karşı olduğu için özellikle başını örtenler olduğunu düşünmüyorum. Umarım Azerî yetkililer de başörtüsü konusunda daha hassas olur ve nesillerini eğitim hayatından ve kamudan uzaklaştırmaya sebep olacak ve bu yazı dahilinde anmak mümkün olmayan pek çok siyasî ve sosyolojik yara açabilecek bu karardan geri adım atarlar.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.