Yerli otomobilin fiyatı en uygun olacak

Yerli otomobilin fiyatı en uygun olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin kendi segmenlerinde en uygun araçlardan olması için fiyatının da en uygun olmasına gayret göstereceklerini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, "Kendi segmentlerinde en uygun araçlardan olması için de fiyat olarak da en uygun olması için de bir büyük gayreti göstereceğiz" dedi.

Bakan Işık, İzmit ilçesinde katıldığı program sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ortaya koyduğu yerli otomobil hedefini hayata geçirmek için yoğun bir çalışma yaptıklarını belirtti. 

Bir yılda birinci faz tamamlandı

Bir yılı aşan bu çalışma sürecinde, birinci fazı tamamladıklarını ve bu noktada özellikle menzili arttırılmış elektrikli araç noktasına odaklandıklarını vurgulayan Işık, "Menzili artırılmış elektrikli araç, tamamen elektrikli araç ve içten yanmalı motor seçeneğini de dışlamayan üçlü bir yapı ama asıl üretimimizin merkezinde olmasını hedeflediğimiz menzili uzatılmış elektrikli araç noktasında birinci fazı tamamladık. Bu konuyla ilgili dünyanın bu konuda birikimi olan şirketlerinden birisiyle iş birliği anlaşmasını geçen hafta perşembe günü imzaladık" değerlendirmesinde bulundu.

Işık, TÜBİTAK'ın Türkiye'deki ana partner olarak bu firmayla önemli bir iş birliği yapacağını bildirerek, şunları söyledi:

"Ağustos ayında 4 adet prototip aracın imalatı yapılacak. O araçların daha sonra denemeler, test sürüşleri yapılacak. 2016 yılında da her türlü arazi, iklim ve coğrafi şartlarda testlerinin yapılacağı filo üretimi yapılacak. İnşallah 2020 yılından önce de Türkiye kendi yerli Türk markasıyla kendi aracını üretip satışa sunmuş olacak. Türkiye ve dünya pazarında bir Türk markasını inşallah 2020'den önce görmüş olacağız."

Konfor ve güvenlik bir arada

Bu araçların çok konforlu ve yüksek güvenlikli olacağını, detaylarını gelecek günlerde daha net olarak paylaşacaklarına ifade eden Işık, "Türkiye'nin otomotiv sektöründeki rekabet avantajını da iyi değerlendireceğiz. Kendi segmentlerinde en uygun araçlardan olması için de fiyat olarak da en uygun olması için de bir büyük gayreti göstereceğiz. Projenin detayları sizle paylaşıldıkça gerçekten 'bu çok iyi' diyeceksiniz. Şu anda bütün çalışmamız güvenliği, konforu, kaliteyi ve ekonomiyi aynı anda sunacak bir aracı seri üretimle Türkiye pazarıyla buluşturmak" diye konuştu. 

“Biz bunu milli mesele olarak görüyoruz”

Bakan Işık, "birinci faz" dedikleri kısmın, bu işbirliği anlaşmasının somut olarak ortaya konması olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda Türkiye'nin önceliklerinin belirlenmesiydi, Ar-Ge noktasındaki çalışmaydı, mühendislik ve tasarım noktasındaki çalışmaydı. Üretimde biz özellikle özel sektörün yer almasını istiyoruz. Özel sektörle ilgili çağrımızı önümüzdeki günlerde yapacağız. Burada TÜBİTAK Ar-Ge'de lider olacak. Mühendislik ve tasarımda TÜBİTAK'ın da içinde olduğu ama özel sektörün de liderlik yaptığı bir yapı olacak. Üretimde ise özel sektör olacak. Özel sektöre göre bu projemizi şu anda tamamladık, imzamızı attık, detay çalışmalarımız şu anda yürüyor. Bu detay çalışmalar da bitince öncelikle elektrikli araçlarla ilgili bugüne kadar Türkiye'de 'benim birikimim var, benim iddiam var' diyen herkesi bir araya getireceğiz. Onlarla projeyi paylaşacağız, onların katkı vermesini sağlayacağız. Daha sonra da üretim yapacak babayiğitler için çağrıya çıkacağız. Bütün bunları ortaya koyduktan sonra bu işte kim babayiğit olarak yer almak istiyorsa onlarla da görüşmemizi yapıp, oradaki insanların da kendi tercihlerini ve Türkiye'nin önceliklerini dikkate alarak bir yer belirlemesi yapacağız. Bugün itibarıyla 'şurada yapacağız' dersek bu henüz erken bir karar olur."

Marka ismini çok profesyonel bir çalışmanın sonucunda ortaya koyacaklarını belirten Işık, "Onu da tabii ki bu babayiğit de ortaya çıktıktan sonra. Biz bunu bir milli mesele olarak görüyoruz, dolayısıyla üretimi yapacak kişi veya kişilerle bir araya geldikten sonra çok profesyonelce bir çalışmayla Türk Hava Yolları gibi belki dünyada Türkiye'yi son derece güçlü şekilde temsil edecek bir marka üzerinde çalışacağız" ifadesini kullandı.

KOCAELİ/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN