Yol yapılmayacaksa o kepçe niye çalışıyor

Yol yapılmayacaksa o kepçe niye çalışıyor

İstanbul Kasımpaşa’daki Divanhane binasında, yol çalışması gerekçesiyle yıkım başladı. İBB, güzergahı değiştirip Koruma Kurulu’na itiraz etti. Ancak talep reddedildi. Devam eden yıkımı yargıya taşıyacaklarını dile getiren İBB Başkanı İmamoğlu “Yol geçmeyecek ama Ulaştırma Bakanlığı Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor. Suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Gelecek Partili İsa Mesih Şahin de “Tarihi bir eser şuursuzca yıkılıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Tarihi Divanhane binasındaki yıkım bütün tepkilere rağmen devam ediyor. Yıkımda ısrara tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Yol geçmeyecek ama Bakanlık Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor, suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Gelecek Partisi’nden İsa Mesih Şahin de  “Tarihi bir eser şuursuzca yıkılıyor” sözleriyle yıkıma tepki gösterdi. 

İstanbul Kasımpaşa’daki tarihi Divanhane binasının yol çalışması için yıkımına tepkiler sürüyor. Ocak 2021 Koruma Kurulu onaylı yıkım projesinde hilti kullanılınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) KUDEB ekipleri tutanak tutmuş ve çalışmayı durdurmuştu.

Ancak bir gün sonra yıkımın devam ettiği basına yansımıştı. Yaşananların ardından İBB, yıkıma gerekçe olan yol güzergahını değiştirdi. Kurula itirazda bulunan İBB’nin yazısın reddedilerek devam kararı verildi. İBB bütün çabalarına rağmen durmayan yıkımı yargıya taşımaya karar verdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kararı dün Twitter hesabından yaptığı şu paylaşımla duyurdu: “Yol geçmeyecek ama Bakanlık ısrarla Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor, tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ulaştırma Bakanlığı yol bahanesiyle Kasımpaşa’daki Divanhane’yi yıkmaya başlamıştı, UTK kararıyla artık yol geçmeyecek ama Ecdad Mirasını yıkmada ısrarcı.”  

‘MEDENİYET YOL DEĞİL TARİHTİR’ 

Sultan Abdülaziz yapısı Divanhane’nin yıkımına muhalefetten de tepki geldi. Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin “Tarihi bir eser şuursuzca yıkılıyor. Bir çalışma yapılacak diye etrafındaki tarihi mirasları yıkmak zorunda değilsiniz. ‘Tarihi eseri koruyacak bir planlama yapmak’ çok zor olmasa gerek ama her şeyden önce hassasiyet gerek!” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün de yıkıma “Tarihi binaları ‘baştan yaratma’ motivasyonu İstanbul’un ruhunu yok etmek değilse nedir? İstanbul’la inatlaşmanın hangi zihniyete faydası var? Medeniyet yol değil tarihtir” sözleriyle tepki gösterdi. Tepkilerin ardından sosyal medyada birçok kişi yıkımın bir an önce durdurulmasını istedi. 

İSTANBUL’UN UTANCI HALİNE GETİRİLDİ 

Tepkilerin ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da, dün Divanhane binası önünde bir basın açıklaması yaptı. Polat “İstanbul’da tarihi yapıların yol için yok edildi tarihler 70-70 yıl öncede kalmıştır. Yol yapımı güzergahında bir tarihi bina var ise bunu yıkalım diye bir şey olmaz. Divanhane Kasımpaşa meydanına can veren bir odak noktası. Burası Osmanlı eserleriyle dolu. Otobanlaşacak şeklinde bir akılla yönetilemez. Burada işlenen şey bir tarihi eser katliamıdır” dedi.

Yol kararının İBB tarafından iptal edildiğini hatırlatan Polat “Koruma kurullarına bunun bir gerekçesi olmadığını söylememize rağmen kararda ısrar ediliyor. Bu hem vicdanen hem yasal olarak suçtur” diye konuştu. Binanın volta döşemelerinin çalışma kapsamında yıkıldığını belirten “Yapı bir tabutun içine alınmış bir şekilde İstanbul’un utancı olmaya devam ediyor. Suç duyuruları, yürütmeyi durdurma için bir dizi girişimde bulunuyoruz ve konunun takipçisi olacağız” bilgisini verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN