Youtube kapanacak mı? Youtube neden kapatılacak? VPN ile YouTube’a giriş

Youtube kapanacak mı? Youtube neden kapatılacak? VPN ile YouTube’a giriş

Türkiye’de siyasetin son günlerde gündemine yer alan sosyal medya mecralarına erişim engeli ya da bir kısıtlama önerisi Youtube gibi mecralarda ekmek yiyen ya da vakit geçirenleri tedirgin etti. Kullanıcılar, ‘Youtube kapanacak mı? Neden kapatılacak? Ne zaman kapatılacak?’ gibi sorulara yanıt ararken, VPN ile Youtube’a girişin mümkün olup olmayacağı ise merak konusu…

Türkiye’de son günlerde en çok, ‘’YouTube kapanacak mı? Youtube neden kapatılacak? VPN ile giriş yapılacak mı?’’ soruları sosyal medyanın dilinde. Hayatımıza dahil olan ve yaşamlarımızı yakınlarımızla paylaştığımız bu sosyal medya platformunun kapatılması ya da bazı düzenlemelerle kontrol altına alınması konuşuluyor.

YOUTUBE KAPATILIYOR MU? YOUTUBE NEDEN KAPATILACAK?

Sözcü’de yer alan habere göre; yeni yapılacak sosyal medya düzenlemesi ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) istemesi durumunda Telegram ve WhatsApp gibi çoğunlukla kullanılan mesajlaşma uygulamalarını kapatabilecek. Öte yandan son günlerin en popüler dizi ve film izleme platformu Netflix’in de kapatılması konuşuluyor.

NETFLİX KAPATILACAK MI? (BURAYA TIKLAYIN VE KONUNUN AYRINTILARINI OKUYUN)

YOUTUBE’A VPN İLE Mİ GİRİŞ YAPILACAK?

Öte yandan dünyanın en büyük video paylaşım platformu olan Youtube’un Türkiye’de kapatılıp kapatılmayacağı bilinmiyor. Meclis’te yapılacak düzenleme ile bazı kısıtlamaların getirilmesi de gündemde konuşuluyor. Kısıtlamaların ardından VPN ile girişin yapılıp yapılamayacağı ise henüz bilinmiyor.

Hükûmetin tarafından hazırlanan taslakta bu konuyla alakalı madde şöyle yer alıyor:

BTK kamu yararı gereklerini göz önünde tutarak, yetkilendirilmeden şebekeler üstü hizmet sunumunun engellenmesine ilişkin tedbirleri almaya, şebekeler üstü hizmet sunumu ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapmaya, gerektiği takdirde işletmecilere Kurum düzenlemelerinde öngörülen tedbirlerin alınması adına yükümlülük getirmeye yetki sahibidir

YOUTUBE’A GİRİŞ YASAKLANACAK MI?

Hazırlanan taslak metinde dikkat çeken detaylarından biri de sosyal medya devlerinin Türkiye’de ofis açma zorunluğu olacak. Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube’un ülkemizde temsilciliği bulunmuyor. Yeni düzenleme ile birlikte bu mecraların temsilci bulundurması şartı konulacak. Şayet, bu şirketlerin yasa çıkmasının ardından 30 gün içinde bir temsilci bildirmemesi durumunda ilk başta sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 50 azaltılacağı ve 30 gün süre daha tanınacağı aktarıldı.

Yine BTK’ye temsilci bildirmeyen sosyal medya platformunun Türkiye’de girilemeyeceği belirtildi. Yani, düzenleme bu şekilde çıkarsa ve Youtube da temsilcilik açmayı kabul etmezse, bu mecranın Türkiye'de tamamen kapatılabileceği konuşuluyor. Ancak bunlar varsayımdır ve önümüzdeki günlerde yapılacak düzenlemenin ayrıntıları belli olunca netleşecektir.

Konuyla ilgili detaylar paylaşıldıkça, tüm detayları KARAR.com'da yer vereceğiz.

KULLANICI BİLGİLERİ TÜRKİYE’DE OLACAK

Bir çoğu ABD merkezli olan sosyal medya şirketleri, kullanıcılara ait telefon numara, e-posta gibi bilgileri Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuyor ve hükümetlerle bunları paylaşmıyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle bu bilgilere ulaşmanın önünün açılacağı konuşuluyor. Buna göre, sosyal ağ sağlayıcılarına, ülkemizdeki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü tutulması iddiası gündemde yer alıyor.

YOUTUBE'A GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN

YOUTUBE’DA 10 BİN VİDEOYA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLMİŞTİ

Diken’de yer alan haberde, ‘EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü’ raporuna göre geçen sene sonundan itibaren 7 bin Twitter hesabına, 130 bin URL adresine, 10 bin YouTube videosuna, 40 bin Tweet’e ve 6 bin 200 Facebook içeriğine de 5651 sayılı Kanun ve diğer hükümlere istinaden erişim engeli getirildiği paylaşıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN