Zafer günü

Zafer günü

Zeytin Dalı Harekâtı’ndaki nihai hedef olan Afrin’in kontrolü, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünde sağlandı. 6 ay öngörüsüyle başlayan ancak 60 gün dolmadan elde edilen başarıyı ‘dört dörtlük koordinasyon’ getirdi. TSK, ÖSO ve MİT’in operasyon yeteneğiyle, devletin harekatı tüm dünyaya doğru anlatması en önemli faktörlerdi. Hiçbir ülkenin göstermediği halka yönelik hassasiyet ise PKK’nın kalkanını düşürdü.

HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL

Türkiye sınırlarına terör kaleleri kuran YPG/PKK’nın direnişi 58 gün sürdü. TSK, JÖH ve PÖH ile ÖSO güçleri önceki gece düzenlenen bombardımanın ardından dün sabah şehir merkezine girdi ve 3.5 saatte kontrolü sağladı. Bir hafta önce tam çember içine alınan Afrin merkezinde, sivillerin tahliyesi için bir koridor açık bırakıldı. KARAR’ın bölge kaynaklarından aldığı bilgilere göre aralarında sözde saha komutanlarının da olduğu teröristlerin kuşatma sürürken sivillerin ara sında Menbiç ve PKK kontrolündeki bölgelere kaçmaya çalıştıkları belirlendi. Arkalarında bıraktıkları teröristler ise sivillerin çıkışlarını çok kısa bir süre engelleyebildi. Sivillerin mücadelesi teröristlerin elindeki son kozu da bitirdi. Ancak Türkiye’yi zafere götüren üç önemli etken; askeri yetenek ve yeterlilik, diplomasi masasındaki kararlı ve marifetli duruş, sivil halkı gözeten vicdanlı ve ahlaki hassasiyet oldu. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’yla önce sahada sonra masada etkin olma süreci şöyle yaşandı;

Mart 2011’de başlayan iç savaş, Türkiye’yi insani, diplomatik ve askeri anlamda zorlu bir sınavdan geçirdi. 3.5 milyon kişiye kucak açan Türkiye, Gaziantep’te bir düğün evinde patlayan IŞİD canlı bombası sonrası sahaya indi. Türkiye Suriye krizindeki duruşunu tümüyle değiştirdi. Fırat Kalkanı Harekatı adı verilen ilk sınır ötesi operasyon Cerablus bölgesinde IŞİD’e karşı başladı. 24 Ağustos 2016’da başlayan ve 216 gün süren operasyonda 3 bini aşkın terörist etkisiz hale getirildi. Cerablus-Çobanbey-El Bab hattında 2 bin 15 kilometrelik alan temizlendi. Operasyonda 67 asker şehit düşerken, 245 asker de gazi oldu. ÖSO ise 600 kayıp verdi. Fırat Kalkanı tamamlanırken bu bölgeden Menbiç’e doğru devam edileceği açıklandı. Ancak Menbiç harekatı önce Rusya sonra da ABD’nin hamleleriyle engellendi. Bölgede yaşananlar Türkiye için kendi planını izlemek dışında bir yol olmadığını gösterdi. Rusya, İran ve Türkiye’nin Astana’da başlattığı görüşmeler Suriye iç savaşında çatışmaları azalttı. İdlib’e 12 Ekim 2017’de intikal eden TSK hem çatışmasızlık bölgeleri oluşturdu hem de Afrin kuzeyinde gözlem noktaları kurdu.

Hem masada hem sahada varlığını daha güçlü hissettiren Türkiye, İdlib ve Afrin arasında hakim tepelere kurduğu gözetim noktalarıyla terör örgütünün faaliyetlerini 7/24 izledi. İlk olarak KARAR’ın duyurduğu Ocak 2018 tarihi de bu tehtidin ortadan kaldırılması amacıyla belirlendi. Zeytin Dalı operasyonu dört aşamalı ve dört dörtlük bir koordinasyonla gerçekleştirildi. TSK’nın İdlib’e intikalindan sonra Afrin’deki teröristlerin barınak, sığınak ve mühimmat depoları belirlendi. MİT operasyonun gözü oldu. Topçu atışları ile başlayan ilk aşama 72 uçağın hava bombardımanı, dünyada benzerine az rastlanır askeri başarı olarak tarihe geçti. Diplomasi masası da dünyaya operasyonu sürekli anlattı. Çavuşoğlu tüm görüşmeleri bizzat yaptı. Başta batı ülkeleri ve NATO Türkiye’nin haklılığına işaret etti. Yerli ve yabancı medya hem TSK hem Başbakanlık tarafından bilgilendilerek, örgütün provakosyonlarının önü kesildi. Bu tablo operasyon boyunca sürdü. 

Stratejik olarak önce sınırları teröristlerinden arındırmayı hedefleyen TSK, kelepçe taktiğiyle ilerledi. Afrin’e girilen 7 nokta birleştirildi ve 20 kilometre içeriye girildi. PKK’nın sınırlardan arındırılmasının ardından Cinderes, Raco hedefiyle ilerleyen harekat daha sonra Azez’den üçlü kıskaçla sürdü. Cinderes ve Raco’nun alınması sonrası, coğrafi şartlar ve hedeflerin tam isabetle vurulmasıyla saha birliklerinin Afrin’e ilerleyişi de hızlandı. Harekatta yerli silahların kullanılması da önemli bir katkı sağladı. Birlikler Afrin operasyonun 58’nci gününde ilçe merkezine girdi. Harekatın başlangıcında 6 ay bir süre öngörülürken, yaklaşık 60 günde Afrin merkezine girildi.

KIRILMA ANI CİNDERES

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Afrin’deki başarıyı KARAR’a değerlendirdi: Zeytin Dalı Harekâtı’ndaki başarı TSK’nın askeri strateji ve yetenekleriyle geldi. Harekatın en zor safhası TSK’nın hakim arazileri ele geçirmesiyle atlatıldı. Bu alanların ele geçirilmesi PKK’nın moral ve güven değerlerini kırdı, attı. Cinderes’ten sonra büyük bir kırılma yaşandı. Cinderes’in ele geçirilmesi ise aynı günde kuzey ve kuzey doğudan ve batıdan üçlü etkiyle Afrin’e ilerlemesini hızlandırdı. Günde 15-20 köy ele geçirilince teröristler Afrin merkezine sığınmak zorunda kaldı. Sonunda son bir kez sözde direnmek üzere hazırlık yaptılar. Ancak siviler için üç gün beklenen süreç kritikti. Bu harekatta sivil halkın PKK’nın safhında yer alması öngörülüyordu. Korku, baskı veya gönüllü olarak. TSK, PKK’nın direncini öyle bir kırdı ki sivil itaatsizlik kendini gösterdi. Özellikle dün gece askeri aldatma ve şaşırtma teknikleri çok iyi kullanıldı. Gece önce batıdan vurmaya başladılar, PKK oraya konsantre oldu ve o alanı genişlettiler. Kuzeyden güneye, güneyden kuzeye yarma harekatı gerçekleştirerek finali yaptı.”

DEVLET KARARLI TSK AZİMLİ

Emekli Tümgeneral Stratejist Armağan Kuloğlu: Harekatın başarısında üç temel etken var. Birincisi Türkiye’ye olan tehtidin uzaklaştırılması ve ortadan kaldırılması için kararlı bir şekilde hareket edilmesi. İkincisi ABD’nin bu bölgede PYD’yi PKK’yı desteklemesine rağmen Türkiye’nin başka müttefiklerle bu harekatı yapabilecek etki ürettiğini ve her şeyin ABD demek olmadığını göstermesi. Üçüncüsü ise TSK’nın kendine güveni kararlılığı ve miletinden aldığı güçle icradaki azmi ve motivasyonu.

Kara propaganda ahlak ve vicdan duvarına takıldı 

Sahada yüksek motivasyon, MİT’in harekatın gözü kulağı olması, SİHA ve İHA’lar başta olmak üzere yerli üretim silahların yüksek performansı ve diplomasi masasının aralıksız çalışması başarıyı getirdi. PKK’nın özellikle yurt dışında yürütmeye çalıştığı propaganda, gerçek bilgilerin anında yerli ve yabancı medyayla paylaşılmasıyla çökertildi. PKK’nın tüm yalanlarına rağmen sivil hassasiyetinin en üst seviyede gözetilmesi harekatın vicdani ve ahlaki olarak da başarısını sağladı. Terör örgütünün baskısından bunalan halk, Türkiye’nin gösterdiği hassasiyet nedeniyle operasyon bölgelerini terk etti. Örgütün sivilleri kalkan olarak kullanmak için tehdit ve baskı uygulamasına rağmen halk, TSK’nın çağrılarını dinledi. TSK dün yaptığı açıklamada da mühimmatların “Gecikme pahasına hiçbir ülkenin göstermediği dikkat ve hassasiyetle, masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir şekilde” kullanıldığını duyurdu. 

SÖZDE KANTON BİNASINA TÜRK BAYRAĞI

TSK, Afrin’in kontrol altına alındığını Twitter hesabından duyurdu. Açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun!” denildi. Afrin merkezinde kontrolün sağlanmasının ardından bölgeden ilk görüntüler de Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Afrin merkezinde bulunan terör örgütünün sözde Afrin kantonu yönetim binası ile kentin her yerinden görülen hakim noktasına Mehmetçik tarafından törenle Türk bayrağı asıldı. Törendeki bir Türk askeri “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde Türk milletine ve yüce şehitlerimize armağanıdır” dedikten sonra Mehmetçik ve ÖSO unsurları, silahlarıyla havaya ateş açarak kutlama yaptı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN