Zooplankton nedir? İşte çeşitleri…

Zooplankton nedir? İşte çeşitleri…

Zooplankton nedir? sorusu, şu dönemlerde en çok sorgulananlar arasında yer alıyor. YKS sınavının ilk ayağı yani AYT’de Zooplankton nedir? sorusu soruldu. Zooplankton’un ne olduğunu merak eden adaylar, bunların ne işe yaradığını çeşitlerini vs gibi konularını araştırıyor. İşte Zooplankton ile ilgili detaylar…

Zooplankton’un ne olduğu sorgulanıyor. Mikroskopik organizmalardan başlayarak denizanası gibi büyük türlere kadar çeşitliliği bulunan Zooplankton, YKS’nin ilk ayağı olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında öğrencilere soruldu. Zooplankton’un ne olduğunu bilenler, doğrudan doğru olan yanıtı işaretlerken, Zooplankton ile ilgili herhangi bir bilgisi bulunmayanlar ise ya soruyu boş bıraktı veya doğru bildiği şıkkı işaretledi. Fakat TYT sınavının ardından da ‘Zooplankton nedir?’’ sorusunun cevabı araştırdı. İşte Zooplankton ve çeşitleri ile ilgili detaylar…

ZOOPLANKTON NEDİR?

Mikroskopik organizmalardan denizanası gibi büyük türlere kadar değişen bir çeşit heterotrofik plankton olan Zooplankton, tatlı su sistemleri ve okyanuslar dâhil olmak üzere büyük su kütlelerinde yer alır. Besin zincirinin ayrılmaz bir parçası olarak bilinen ve ekolojik olarak önemli organizmaları sürükleyen Zooplankton, çeşitleri arasından en önemlisi foraminiferanslar ve dinoflagellatlar, radyolaryalılar, kabuklular, cnidarianslar, kordalar ve yumuşakçalar yer alır.

ZOOPLANKTON ÇEŞİTLERİ

Foraminiferanslar, yiyecek elde etmek için kullanılan bir dış kabuk ve ektoplazma sergileyen bir tür amoeboid protestidir. Kabuk tipik olarak kalsiyum karbonattan oluşurken, bazı türlerin kabukları diğer mineralleri içerir. Bu zooplankton, sedimentte bulunabilir veya üst yüzey suları hakkında sürüklenir. Radyolarlar silikadan yapılmış mineral iskeletlerin üretimi ile karakterize edilen küçük protozoan türleridir. Bu organizmaların kalıntıları, tortunun büyük bir kısmını içeren okyanusların dibinde bulunabilir. Cnidarians, avlarını yakalamak için kullanılan “cnidocytes” adı verilen özel hücrelerle karakterize deniz türleridir. Mezoglea adı verilen jöle benzeri bir madde, ağız ve cnidositleri (örneğin deniz anası) içeren tentacles içeren vücutları vardır. Dinoflagellatlar, hem fotosentetik hem de diğer türleri yiyebileceklerinden daha anlamlı bir mikrop türü olarak kabul edilir. Bu tip zooplankton son derece küçüktür ve deniz ökaryotlarının önemli bir bölümünü temsil eder ve mercan resiflerinin sağlığı için önemlidir. Yumuşakçalar, kalamar türlerinin yanı sıra deniz sümüklü böcekleri ve deniz salyangozlarını da içeren çok çeşitli bir organizmalar grubudur. Yumuşakçalar, tüm deniz yaşamının büyük bir bileşenini içerir. Chordatlar anotonord, norsal sinir kordonu, endostil, post-anal kuyruk ve faringeal yarıklara sahip olan hayvanlardır. Bu deniz yıldızları, kafa derisi ve diğer birçok türü içeren çok çeşitli bir ailedir. Kabuklular, yengeçler, karides ve karideslerden oluşan bir tür eklembacaklılarıdır . Kabuklular, büyüklük bakımından değişir ve besin zincirinin önemli bir bölümünü oluşturur. Özellikle Krill ve kopepodlar önemli zooplankton türleridir.

ZOOPLANKTON ÖRNEKLERİ

Denizanası yukarıda tarif edildiği gibi bir cnidarian türüdür ve deniz ortamlarında bulunur; Bazıları yüzeye yakın yerlerde bulunurken, bazı türler daha derin sularda bulunur. Denizanası dünya çapında en çok kıyı bölgelerine yakın yerlerde bulunur. Krill dünya çapında okyanusların bulunduğu bir tür kabuklu hayvan türüdür. Krill fitoplankton ve diğer zooplankton türlerini tüketir. Krill, daha büyük deniz hayvanları tarafından tüketilmekte ve bu sayede deniz ortamlarında alt besin zincirine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, kril son derece bol ve balinalar ve mühürler gibi çeşitli büyük deniz türlerinin birincil diyet bileşenini sağlar. Krill gece yüzeyde bulunur ve gün boyunca daha derin sulara sürüklenir. Bölünmüş solucanlar, sülükler ve halka biçimli solucanların diğer formlarını içerir. Deniz türleri en çok mercan resifleri ve gelgit bölgelerinde bulunur, tortu içine borçlanır. Bu tip zooplankton, borç alma kabiliyeti tortuları oksijenlendirdiği için aerobik bakteri türlerinin ve diğer hayvanların büyümesini kolaylaştırdığı için önemlidir. Conger yılan balığı hem Avrupa hem de Kuzey Amerika kıyı sularında bulunan büyük organizmalardır. Tipik olarak tortuya yakın bir yerde bulunurlar ve kabuklular ve küçük balıklar üzerinde avlanırlar.

19-06/15/zooplankton-nedir-iste-cesitlerijpgg.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN