16 ülkeyle iade trafiği

16 ülkeyle iade trafiği

Adalet Bakanlığı yurt dışına kaçan 28 FETÖ’cünün iadesi için 16 ülkeye 31 iade dosyası gönderdi. İadesi istenenler arasında Fetullah Gülen başta olmak üzere eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Emre Uslu da var. Örgütün finans ayağını incelemek için kurulan 160 komisyon da araştırmalarını sürdürüyor.

Türkiye çoğu 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yurt dışına kaçan FETÖ’cülerin iadesi için ilgili ülkelere iade dosyaları göndermeye devam ediyor. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlık tarafından aralarında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçanların da bulunduğu örgüt mensuplarına yönelik iade dosyaları hazırlandı. Bakanlık, 16 ülkede yaşadıkları belirlenen 28 FETÖ mensubu hakkında savcılıklar, mahkemeler tarafından hazırlanan 31 iade dosyasını ilgili ülkelere gönderdi. Mozambik, Kazakistan ve Romanya’dan ikişer FETÖ mensubunun iadesi talep edilirken, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Fas, Güney Afrika, Hollanda, Kırgızistan, KKTC ve Polonya’dan ise birer örgüt mensubunun iadesi istendi. Almanya’dan eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın iadesi talep edildi. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askere ilişkin de iade dosyası iletildi.

ABD’den ise FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile kamuoyunda ‘Emre Uslu’ olarak bilinen Emrullah Uslu’nun iadeleri istendi. Gülen ve Uslu hakkında ABD’ye gönderilen beş iade dosyasından 4’ünü Gülen hakkındakiler oluşturuyor. FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından örgütün finansal ayağına yönelik operasyonlar sürerken, örgüte finansman sağlayan, kaynak ayıran şirketler de mercek altında tutulmaya, şirketlerin geçmişe dönük hesapları ve mal varlıkları incelenmeye devam ediyor. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda kurulan ve Maliye Müfettişleri’nin başkanlık ettiği 160 inceleme ve değerlendirme komisyonları sadece FETÖ’nün finansal omurgasını oluşturan kurum ve iktisadi işletmeler ile bunlara kaynak aktaran, finansman sağlayan şirketlerin incelenmesi sürdürüyor. Çalışamalarını yoğun şekilde sürdüren komisyonların şirketlerin değerini tam olarak hesaplayamadıkları öğrenildi.

AV TÜFEKLERİNE OHAL YASAĞI

İstanbul Valiliği, terör eylemleri de dikkate alınarak, M16, AK-47 (Kalaşnikof) ve G3 gibi uzun namlulu harp silahlarına benzeyen av tüfeklerinin taşınması ve kullanılmasını yasakladı.

Valilikten yapılan açıklamada, ‘M-16, AK-47 ve G3 gibi uzun namlulu ve tam otomatik atış yeteneğini haiz silahlara benzer av tüfeklerinin bulunduğu, bu silahları taşıyanlarla ilgili olarak avcı-terör örgütü mensubu ayırımı konusunda tereddütler yaşanabileceği, uzun namlulu ve tam otomatik harp silahına benzerliğinin yanlış anlamalara ve müessif olaylara sebebiyet verebileceği değerlendirilmiştir. Terör eylemleri de dikkate alınarak genel güvenlik ve meydana gelebilecek müessif olayları önlemek amacıyla M16, AK-47 (Kalaşnikof) ve G3 gibi uzun namlulu harp silahlarına benzeyen av tüfeklerinin İstanbul İli Mülki sınırları içerisinde taşınması ve kullanılması 2935 Sayılı OHAL Kanunun 11. Maddesinin (i) bendi hükmüne istinaden OHAL süresince yasaklanmasına karar verilmiştir’ denildi. Benzer bir karar da Hatay Valiliği’nden geldi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN