2017’nin trendi mor sebze ve meyveler

2017’nin trendi mor sebze ve meyveler

Yeni yılda dünyadaki sebze reyonları karnabahar, mısır, kuşkonmazın mor renkli olanlarıyla dolacak. Bilim insanları bu sebzelerin kanser, obezite ve kalp hastalıklarına karşı savaştığını söylüyor. Nedeni ise içindeki yüksek seviyedeki antosiyaninler.

Amerikalı süpermarket zinciri Whole Foods’tan uzmanların yaptığı araştırmaya göre, 2017’de dünyada manav rafları mor renge bürünecek. Mor karnabahar, mor kuşkonmaz, mor tatlı patates, mor mısır ve koyu renkli tahılların 2017’den itibaren en fazla tercih edilen sağlıklı yiyecekler listesine gireceği tahmin ediliyor. Peki morun önemi nedir? Geçen 10 yıl içinde yapılan araştırmaların sonuçları da mor sebze ve meyvelerin yararları beş ayrı başlıkta toplanıyor: Kanserle savaşıyor, anti-aging etkiye sahip, obezite düşmanı, akıl sağlığına katkıda bulunuyor, kalp sağlığı için faydalı. Bu sorunlara iyi gelmesinin nedeni ise bu yiyeceklerin içinde bulunan antosiyaninler. 

Cardiff’ten beslenme uzmanı Matthew Plowman, bu besinlerle ilgili “Mor, canlı renklerin ötesine geçer, genellikle besin yoğunluğunu ve antioksidanları gösterir” diyor. Plowman, antioksidanların yararlarının uzun süredir gündemde bulunduğunu belirterek bu maddenin hastalıklarla mücadele, vücuttaki iltihabı azaltma ve kalp sağlığı için önemli olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmalara göre bir gıdanın rengi ne kadar koyu ise antioksidan ve besin değeri açısından da o kadar zengin. Besinler konusunda araştırma yapan bilim insanları, düzenli mor meyve ve sebze yiyenlerin tansiyonun dengede, kolesterollerinin ise düşük olduğunu tespit etti. Matthew Plowman’a göre mor mısır, en yüksek antioksidan içeriğine sahip bir yiyecek. Plowman “Belki mor meyve ve sebzeler kadar sağlıklı olmasa da en az onlar kadar faydalı” diyor.

Mor ve sebze meyvelerin başka yararlarının da olduğu belirtiliyor. Uzmanlar mor tatlı patatesin hazmı kolaylaştırdığını da söylüyor. Acai berries adı verilen meyvenin zayıflamaya katkıda bulunduğunu kaydeden uzmanlar “Kan pıhtılaşmasını önlemeye, kan dolaşımını arttırmaya ve damarları rahatlatmaya etkili bir şekilde yardımcı da olur” diye konuşuyor. Mor kuşkonmaz da var. Roma döneminden beri kullanılan bu sebzenin A, C ve K vitamini açısından zengin olduğu bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtiliyor.

Uzmanlara göre tüm bu sebzelere yanında siyah pirinç de 2017’de popüler olacak. Matthew Plowman, demir ve E vitamini açısından zengin siyah pirincin faydalarını şöyle sıralıyor: “Siyah pirinç, beyaz veya kahverengi alternatiflerinden daha iyi, antioksidan seviyesi onlara göre yaklaşık 6 kat daha yüksek.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN