Sebze ve meyvedeki kayıp maliyete yansıyor

Sebze ve meyvedeki kayıp maliyete yansıyor

Türkiye’nin AB ülkelerinden daha fazla sebze ve meyve ürettiğini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, “Üretimden tezgaha kadar yüzde 25 fire olduğu söyleniyor. Bu kayıp ülkeye her yıl 25 milyar lira olarak yansıyor” dedi.

Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yaklaşık 47 milyon ton olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu sebze üretimiyle Türkiye’nin, dünyada dördüncü, meyve üretimiyle de onuncu sırada yer aldığını söyledi. Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere, AB ülkelerinin her birinden daha fazla sebze ve meyve ürettiğimizi belirten Tüfenkci, “Yalnızca Antalya’da Hollanda kadar sebze ve meyve üretmektedir. Bu başarının mimarları, emeğini, alın terini ortaya koyan üreticilerimizdir” dedi. Tüfenkci, “Hal Kanunu” kapsamında üreticilere önemli avantajlar sağladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Üreticilerden hal rüsumu alınmasına son verdik. Üretici alacakları konusunda azami süreler belirledik. Ürün bedelinin vadeli satışlarda 30, diğer satışlarda 15 iş günü içinde üreticiye ödenmesini zorunlu hale getirdik. Pazar yerlerindeki satış yerlerinin en az yüzde 20’sinin üreticilere ayrılmasını zorunlu tuttuk. Toptancı hallerdeki işyerlerinin en az yüzde 20’sinin üretici örgütlerine ayrılmasını sağladık. Bu düzenlemelerin amacı, üreticilerimizin, üretici örgütleri çatısı altında bir araya gelerek ürünlerini doğrudan pazarlayabilmesine imkân tanımak ve kendi ürününe ilişkin söz sahibi olmasına zemin hazırlamaktır.” Sebze ve meyvede yaşanan önemli bir sorunun da zayiat olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti: “Bu da direkt tüketiciye yansıyor.

Depolama olanaklarının yetersizliği ve ürünlerin nakliyesinin uygun araçlarla yapılamaması yüksek oranda ürün kaybına neden olmaktadır. Ürün bazında değişiklik göstermekle birlikte, üretilen sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 25’inin pazarlama aşamasında zayi olmaktadır. Bu durum, sebze ve meyve arzının azalmasına, dolayısıyla, üreticinin daha az kazanmasına ve tüketicinin daha yüksek fiyattan ürün satın almasına neden olmaktadır. Sektörün ekonomik büyüklüğünün 100 milyar lira olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 25 fire varsa bu demektir ki Türkiye’nin her yıl 25 milyar lira bu sektörde kaybı var ve bu direk maliyet olarak yansıyor. Bu kaybı ne kadar azaltırsak hem üreticimiz hem de tüketicimiz kazanmış olacak.”

KAREKOD KÜNYE UYGULAMASI

Bakan Tüfenkci, sebze ve meyvelerin perakende satış noktalarında karekod künyeli olarak yer almaya başladığını belirterek, “Bu uygulamayla kimin, nereden ne kadara mal aldığı ve bu malları ne kadara sattığı kamuoyunca da takip edilebilecek” dedi. Bu kapsamda kullanılmakta olan ürün künyelerinde tek düzenin sağlanması ve bu künyelerin kullanım usul ve esaslarının düzenlenmesine ilişkin tebliği kısa süre önce yayımladıklarına işaret eden Tüfenkci, malların perakende satışa sunulduğu tüm noktalarda yer alacak bu künyelerin, sebze ve meyveler için bir kimlik vazifesi göreceğini söyledi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN