28 ekim tatil mi? Yarın yarım gün tatil mi?

28 ekim tatil mi? Yarın yarım gün tatil mi?

Her milli bayram olduğu gibi bu Cumhuriyet Bayramı da resmi tatil olarak geçirilecek. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. yılı, 29 Ekim 2020 Perşembe günü coşkuyla kutlanacak. Peki, 28 Ekim 2020 Çarşamba günü tatil mi yoksa yarım gün mü? İşte detaylar

Hafta içi günlerine denk gelen milli ve dini bayramlar, resmi tatil olarak geçiriliyor. Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, perşembe gününe denk geliyor. Bilindiği üzere, bayramların bir gün öncesi ise yarım gün tatil ilan edilir. Geçmiş yıllarda bir gün öncesinin tam gün resmi tatil olduğu zamanları da hatırlıyoruz. 2020'de ne karar verileceği merak ediliyor.

28 EKİM YARIM GÜN TATİL Mİ?

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği gün, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde resmi bir bayram olarak kutlanmaya başlandı. Bu yıl perşembe gününe denk gelen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, resmi tatil olacak.

28 Ekim 2020 Çarşamba günü ise devlet daireleri ve bankalarda yarım gün çalışılacak ve yarım gün tatil olarak geçirilecek.

Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

BANKALAR 28 EKİM'DE YARIM GÜN ÇALIŞACAK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bankalar 28 Ekim 2020 tarihinde yarım gün (öğlene kadar) çalışacak, 29 Ekim 2020 günü ise bankalar tam gün kapalı olacak.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmi tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

1925 yılında çıkarılan bir kanunla Cumhuriyet'in ilanı günü yeni Türk Devleti'nin bayramı ilan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

Bu yıl Pandemi nedeniyle İçişleri Bakanlığı, 29 Ekim kutlamalarına Valilik onayı ile izin verdi. 81 ile gönderilen genelgede, toplu kutlamalara yasaklama getirildi.

Bu karara CHP'den sert tepki geldi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bireysel kutlamalara yasak olmadığı belirtildi.

28 EKİM MESAİ HESAPLAMA 2020 NASIL YAPILIYOR?

Cumhuriyet Bayramı'ndan 1 gün önce çarşamba günü yarım gün mesai yapan özel sektör çalışanları ve devlet memurları, '28 Ekim'de tam gün çalışanın mesai ücreti ne kadar olur?' sorusunun yanıtını merak ediyor.

Resmi tatillerde çalışan personel çift mesai ücreti alırken çalışmayan personel ise tam mesai ücreti alır. 28 Ekim yarım gün resmi tatil olduğu için 28 Ekim'de tam gün çalışan bir işçi, aldığı günlük ücrete ek olarak yarım günlük mesai ücreti daha alır.

Örneğin; 2020 yılında 28 Ekim günü saat 13.00'dan sonra da çalışmaya devam eden ve akşam mesai bitimine kadar çalışan kişinin, normalde günlük alacağı yevmiyeye 100 lira diyelim. Bu kişi 28 Ekim'de tam gün de çalışsa yarım gün de çalışsa 100 lira mesai ücreti alır.

Eğer bu işçi 28 Ekim'de tam mesai yapıyorsa 100 lira tam mesaisine ek olarak yarım mesai ücreti daha yani 50 lira daha alır. 28 Ekim tarihinde tam gün çalışan bu işçinin o günkü mesai ücreti 150 lira olur.

28 EKİM AKŞAM VARDİYASI ÇALIŞANININ MESAİ ÜCRETİ NE KADAR OLUR?

Vardiyalı çalışan kişilerin 28 Ekim'de alacağı mesai ücreti, sabah vardiyasında çalışanlardan farklı değildir. Vardiyalı çalışanların mesaileri ilgili verilen birçok yargı kararında, işçinin ücretinin tam olarak verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. 28 Ekim günü akşam vardiyasında çalışanlar yarım gün tatil olduğundan, 1 gün + yarım günlük mesai ücreti alır.

Hafta tatili kesintisiz 24 saat olarak kullandırılmak zorundadır. Hafta tatilinde işçinin 1 saatlik çalıştırılması hafta tatilini kesintiye uğratacağından, 1 saatlik çalışmada dahi hafta tatili ücretine tam olarak hükmedilmelidir. (Yargıtay 7. H.D. 04.03.2013, E. 2013/1856, K. 2013/2022)

29 EKİM MESAİ ÜCRETİ HESAPLAMA

Cumhuriyet Bayramı'nda kamu sektöründe resmi tatil yapılırken, özel sektörde mesai yapılabiliyor. Kamu çalışanları Cumhuriyet Bayramı'nda tam mesai alarak tatil yapar. Özel sektörde çalışanlar ise eğer Cumhuriyet Bayramı'nda 29 Ekim günü çalışıyorlarsa tam gün mesaisine ek olarak bir tam gün ücreti daha alır.

Örneğin; eğer bir işçinin tam gün mesai ücreti 100 lira ise Cumhuriyet Bayramı'nda tam gün çalışırsa 200 lira mesai ücreti alır. Bir işçi 29 Ekim'de yarım gün çalışırsa tam günlük mesai ücretini alır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN